Komoly támogatást kaptak az oltást fejlesztő kutatók, ezért az előbb elkészülhet.

Hamarabb jöhet a koronavírus elleni oltás, mint gondoltuk – ekkorra várható

Az oxfordi kutatók, akik szeptemberre ígértek eredményt a koronavírus ellen kifejlesztett oltásukkal kapcsolatban, támogatót találtak egy gyógyszergyártó óriás, az AstraZeneca személyében. Ez lendületet adhat munkájuknak.

A brit kutatók már júliusra kideríthetik, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett oltásuk beváltja-e a hozzá fűzött reményeket – jelentette be a brit AstraZeneca gyógyszergyártó óriás a CNBC tudósítása szerint. A vállalat beszámolójából azt is kiderült, hogy egyesítették erejüket az Oxfordt University kutatócsoportjával (Oxford Vaccine Group), amely a Jenner Institute-tal együttműködve nemrégiben jelentette be, hogy ígéretes oltóanyagot fejleszt a koronavírus ellen, és megkezdte a klinikai teszteket. Korábban szeptemberre ígértek eredményt.

A világcég beszáll a fejlesztésbe, majd – ha beválik a szer – megszervezi a világszintű gyártást és értékesítést. Június-júliusra nagyon pontos adatokkal fogunk rendelkezni arról, hogyan állunk, mármint, hogy mennyire hatásos az oltóanyag – mondta a BBC-nek Pascal Soriot az AstraZeneca vezérigazgatója. A vállalat a pandémia idején önköltségen akarja értékesíteni az oltást.

Egyértelműen kockázatos beszállni egy még nem kész gyógyszer fejlesztésébe, de itt az ideje, hogy vállaljuk ezt a rizikót – mondta a cégvezető. – Egy rettenetes járvánnyal állunk szemben, és az oltás az első számú fegyverünk, amivel hosszabb távon felvehetjük vele a harcot. Az AstraZeneca azt is bejelentette, hogy már májusban rendelkezni fognak előzetes adatokkal, majd fojtatják vizsgálatokat az év közepéig.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világon már 89 vakcinafejlesztés van folyamatban a koronavírussal kapcsolatban, míg néhány hete még csak 60-70 kutatásról érkeztek hírek.

A szakértők 12-18 hónapra teszik az oltás előállításához és tömeges elterjesztéséhez szükséges időt, ám ez az átlagos esetekre vonatkozik, nem arra, amikor óriási anyagi és szellemi erőforrások mozdulnak meg a cél elérése érdekében, mint most.

Forrás: napi.hu

Kép: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Szerencsére Amerikában nincs a kétharmadnak befolyása, mert ha lenne, már méhszaros meg a vő szét faszolta volna régen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
most mondta egy orvos, hogy a vírus elleni gyógyszer/oltás, stb eredményes létrehozását nehezíti a káros mellékhatások elhárítása. Mert nagyon nem mindegy a mellékhatás.
Sámannus
Szerencsére Amerikában nincs a kétharmadnak befolyása, mert ha lenne, már méhszaros meg a vő szét faszolta volna régen.
csak úgy....
@Mirabilis: ha vírus lennél,te megtámadnád a pötyit? egy vírus is is lehet válogatós...
division
@Mirabilis: "A rákkutatók is komoly támogatást kapnak évtizedek óta, s az eredmény? Nulla!!! "
Miért nem lettél akkor te is rákkutató? Szerintem elképzelésed sincs arról, milyen munka is lehet ez.
Lepényleső
A támogatás mennyiségétől függ a kutatók találékonysága?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.