A francia egészségügyi minisztérium csütörtök esti összesítése szerint még mindig háromszáz fölött volt Franciaországban a koronavírus-járvány napi halálozásainak száma: az elmúlt 24 órában 339-cel 24 376-ra emelkedett az előző napi 427 után, de a kórházi betegek számának csökkenése folytatódott.

Kórházban 191-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 243 után, és ezzel 15 244-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 9034-en haltak meg – 98 új halálesetet jelentettek az előző napi 184 után.

A kórházakba szerdán még mindig 1400 új beteg érkezett, de összességében a kórházban kezeltek száma 551-gyel 26 283-ra csökkent, miután egyre többen távoznak gyógyultan.

Az intenzív osztályokon 188-cal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint szerdán, több mint három hete csökken a lélegeztetőgépre szorulók száma, jelenleg 4019-en vannak. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel – emlékeztetett Jérme Salomon járványügyi igazgató a sajtótájékoztatón, aki azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta 49 476-an gyógyultan távoztak a kórházakból.

Franciaország közben megkezdte a felkészülést a szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos enyhítésére, s ennek érdekében a kormány az ország 104 megyéjének harmadát nyilvánította vörös, azaz fertőzött övezetnek. Idetartozik a párizsi régió és az ország északkeleti része.

A sajtótájékoztatón bemutatott térképet mostantól naponta aktualizálják az egészségügyi hatóságok a vírus terjedésének és a kórházi ágyak leterheltségének függvényében. A zöld, azaz a kevésbé fertőzött megyékben élők május 11-től szélesebb körű kijárásra lesznek jogosultak, mint a vörössel megjelölt megyékben élők, s a két csoport nem keveredhet majd egymással. A kijárási korlátozásokat területenként felváltó más-más óvintézkedéseket május 7-én véglegesíti a kormány.

A sportminisztérium azt már közölte, hogy május 11-től az egész országban igazolás nélkül is engedélyezett lesz a szabadtéri sportolás, de a futóknak és a kerékpározóknak legalább tízméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, illetve a járókelőktől.

A francia statisztikai hivatal csütörtöki prognózisa szerint az általános karantén vége után még hosszú időre lesz szükség ahhoz, hogy a gazdaság magához térjen. A tanulmány szerint a vendéglátó- a szállodaipart, valamint a kulturális életet sújtja leginkább a járvány miatti gazdasági visszaesés, miután az éttermek, bárok, kávézók, színházak, mozik, múzeumok nem nyithatnak meg a karantén május 11-i feloldása után sem, a nyári fesztiválok pedig elmaradnak.

Emmanuel Macron államfőhöz intézett nyílt levelükben – amelyet a Le Monde című napilap címlapján közölt – francia filmsztárok, többi között Catherine Deneuve, Jean Dujardin és Omar Sy a bizonytalan helyzetbe került kollégáik helyzetére kívánták felhívni a figyelmet és az állam segítségét kérték az érdekükben. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány eddig megfeledkezett róluk, és emlékeztettek arra, hogy a francia kulturális szektor mindegy 1,3 millió embernek ad munkát.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.