Munkalehetőséget, de méltóságteljes munkavégzést és nem "rabszolgamunkát" szorgalmazott mindenki számára Ferenc pápa május 1-jén, munkás Szent József egyházi ünnepnapján.

A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában pénteken bemutatott misén

Ferenc pápa a dolgozókért imádkozott annak érdekében, hogy "senki se maradjon munka nélkül, és mindenki igazságos bérezésben részesüljön, anélkül, hogy le kellene mondania a munka méltóságáról és a pihenés szépségéről".

Az egyházfő az ember hivatásának nevezte a munkavégzést, amellyel alkotni képes, valamint fenntarthatja családját is. "Az ember alkotó és munkájával alkot (..) jót és szépet" – mondta a pápa, hangsúlyozva, hogy

a munka ezzel együtt az embernek méltóságot is ad.

Egy munka és bevétel nélkül maradt családapa példáját idézte, aki a szegénykonyhán azt mondta, nem kenyeret kér, hanem lehetőséget arra, hogy maga keresse meg ugyanezt.

A munka méltósága sajnos el van taposva (...) ma is sokan rabszolgaként dolgoznak, akiktől elvették a munka szabadságát

- jelentette ki Ferenc pápa, azokra utalva, akik "a túlélésért dolgoznak, kényszermunkát végeznek, igazságtalan körülmények között, rosszul vannak fizetve". A pápa a napi munkából élőket említette, akiket "minimális bérért nem nyolc, hanem tizenkettő, akár napi tizennégy órán át dolgoztatsz" – fordult egy képzeletbeli munkaadóhoz. A társadalombiztosítás és nyugdíj nélküli bejárónőket is említette.

Ez nemcsak Ázsiában történik így, hanem itt, hozzánk közel is

- hangoztatta. Úgy vélte, a mai munka világa "diktátor – rabszolga" kapcsolatra süllyedhet.

Ellenpéldaként azokat a vállalkozókat hozta fel, akik dolgozóikról gyermekként gondoskodnak. Akik úgy gondolják, hogy ha valakit elbocsátanak, az olyan mintha saját magukkal tennék ugyanezt.

Ferenc pápa azt kérte a munkások védőszentjeként tisztelt Szent Józseftől, "segítsen küzdeni a munka méltóságáért, azért, hogy mindenkinek legyen munkája, és méltóságteljes legyen. Ne rabszolgamunka".

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Vatikáni média 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Akkor legelőbb tessszíves visszaadni, amit 1500 éven át raboltak... Az egész Vatikán meg fényűzés és dőzsölés helyett legyen nyomorult embereket nagy létszámban befogadó és támogató, karitatív központ... akkor majd hiszek neki...
jesz
..hát a Szentatya mintha nem állna a helyzet magaslatán...az általa celebrált mise után ugyanúgy robotoltak az éhező rabszolgák, és változatlanul százmillióknak nem volt munkája...de a gyermekmunka az viszont virágzik.
...no meg a perselycsörgetés...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.