A társadalom járvány utáni megreformálására szólított fel Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója kedden.

A politikus a szokásos napi sajtótájékoztatóján hangoztatta azt, hogy szerinte "társadalmi reformra" van szükség, ha – mint fogalmazott – "jobban akarunk újjáépíteni". Konkrétan azonban nem fejtette ki, hogy mit is ért a társadalom megreformálásán.

Cuomo bejelentette: növekedett a koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben elhunytak száma, míg vasárnap 226, addig hétfőn 230 halálos áldozatot követelt a járvány az államban. "Minél előbb indítjuk újra a gazdaságot, annál nagyobb árat fogunk fizetni érte az emberi életeket tekintve. Az alapvető kérdés, amelyet nem hangsúlyozunk eléggé, hogy mennyit is ér egy emberi élet!" – fogalmazott Cuomo.

New York kormányzója ismét a szövetségi kormányzat anyagi segítségének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: döntésével "a szó szoros értelmében a kormányzat határozza meg, hogy hány ember fog életben maradni, vagy meghalni". Vitatta Donald Trump amerikai elnök és Steve Mnuchin pénzügyminiszter azon kijelentését, hogy a járvány előtt rosszul gazdálkodó tagállamokat a kormányzat nem fogja megsegíteni. "Ha az államokat kiéheztetik, akkor hogyan várható el, hogy részt vállaljanak az egész ország újraindításából" – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Cuomo.

New Jerseyből kedden több mint 2400 újonnan diagnosztizált fertőzést, Pennsylvaniából több mint 500 újabb halálos áldozatot jelentettek. Növekedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a déli Louisiana államban is, bár – mint John Bel Edwards kormányzó közölte – kevesebb mint 200 főre csökkent a lélegeztetőgépen lévő betegek száma.

Louisianában négy fő híján 30 ezer koronavírusos fertőzöttet tartanak számon. Erősödik a járvány a szövetségi fővárosban, Washingtonban és környékén is. A főváros melletti Maryland állam kormányzója, Larry Hogan kedden közölte: a koronavírus-járvány egyik új gócpontja Maryland lett, annak ellenére, hogy már márciusban kijárási korlátozásokat rendeltek el.

Az Egyesült Államokban jelenleg 41 tagállamban kezdték meg a gazdaság újraindítását, s 45 tagállamban jelentették be, hogy az idei tanévben már nem lesz oktatás az iskolákban, beleértve az egyetemeket is.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd déli adatai szerint az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta az 1 millió 192 ezret, s több mint 70 ezer amerikai halt meg a Covid-19-ben.

A szövetségi képviselőház demokrata párti frakciója vizsgálatot indít az eddigi gazdaságélénkítő csomagokban megszavazott összegek felhasználásáról. Ezt Steny Hoyer, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője jelentette be kedden. Közölte, hogy virtuálisan, azaz videokonferencián tartott meghallgatásokat terveznek, akkor is, ha a republikánus törvényhozók tartózkodnak majd a részvételtől e meghallgatásokon. Hoyer újságíróknak arról beszélt, hogy Donald Trump "minden tőle telhetőt megtett, hogy aláássa a kongresszus alkotmányban rögzített felelősségét a végrehajtó hatalom ellenőrzésére".

Hoyer azt követően jelentette be a "virtuális meghallgatásokat", hogy a Fehér Ház közölte: a koronavírussal foglalkozó kormányzati munkacsoport tagjai májusban csakis akkor számolnak majd be a munkájukról a kongresszus előtt, ha azt Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke előzetesen engedélyezi.

Donald Trump Brian Millert, a Fehér Ház jogi irodájának munkatársát jelölte a járvány utáni gazdasági helyreállítás főellenőrének, aki a többi között a kongresszus által eddig megszavazott több mint 2000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagterv felhasználását is ellenőrizné.

A kinevezéshez szenátusi jóváhagyás szükséges, s Miller kedden jelent meg a szenátus bankügyekkel foglalkozó pénzügyi bizottsága előtti meghallgatáson. Előre elkészített nyilatkozatában a jelölt arra tett ígéretet, hogy "éberen őrködni fog" a megszavazott pénzügyi csomagok felhasználása felett. Sherrod Brown, a bizottság rangidős demokrata párti tagja a demokrták aggodalmát fogalmazta meg, amikor azt feszegette, vajon a jelölt képes lesz-e függetlenül cselekedni és szükség esetén felelősségre vonni a kormányzatot is. Miller meghallgatása szerdán folytatódik.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-kormányzat a koronavírus-járvánnyal foglalkozó munkacsoport tevékenységének lezárását tervezi. A Mike Pence alelnök irodájából kiszivárgott információk szerint a munkacsoport május 25-én fejezi be munkáját.

Bill de Blasio, New York város polgármestere kedden délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tizenöt, 2 és 15 év közötti kisgyermeket szállítottak kórházba, rejtélyesnek látszó tünetegyüttessel. Mint elmondta: a gyermekgyógyászok szerint "több szervet érintő gyulladásos szindrómáról" van szó, amely valószínűsíthetően a koronavírusos fertőzéshez köthető. Az elvégzett koronavírus-tesztek tanúsága szerint négy gyermek tesztje pozitív lett, hat másikuk szervezetében pedig kimutatták a vírusfertőzés utáni antitesteket. A tünetegyüttes csillapíthatatlan lázzal, viszketegséggel, hasi fájdalmakkal és hányással jár, és a polgármester orvosokra hivatkozó közlése szerint hasonlít a toxikus sokk-szindrómához, vagy a vérerek falában fellépő, akut gyulladással járó Kawasaki-kórhoz.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy hasonló tünetegyüttessel szállítottak kórházba gyermekeket az Egyesült Királyságban is.

A New Yorkban kórházba szállított gyermekek közül ötöt azonnal lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.