Kurz kancellár olyan országoknak nyitná meg a határt, amik jól kezelték a koronavírust – Orbán Viktort nem hívta meg az online találkozóra.

Az osztrák kancellár egyeztetett azokkal a vezetőkkel, akik szerinte jól kezelték a koronavírust – Orbán Viktort nem hívta meg

Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat azon országok irányába, ahol ellenőrzés alatt tudták tartani a koronavírus-járványt – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár, miután csütörtökön részt vett a járvánnyal szembeni küzdelemben sikeresnek tartott országok kormányfőinek második nemzetközi videókonferenciáján.

Hasznos eszmecserét folytatott olyan országok kormányfőivel, amelyek Ausztriához hasonlóan gyorsan és sikeresen reagáltak a koronavírusra

- jelentette ki Kurz. Hozzátette: közösen vitatják meg, hogyan lehet a lehető legjobban maguk mögött hagyni ezt a kihívásokkal teli időszakot.

Az "okos országok" mostani internetes találkozójára Dánia, Izrael, Görögország, Csehország, Új-Zéland, Ausztrália, Norvégia és Szingapúr kormányfőjét hívták meg. Az eszmecserén szó volt egyebek mellett az enyhítések során szerzett tapasztalatokról, a gazdaság újraindításáról és a turizmusról, ugyanakkor szó esett arról is, hogyan lehet fokozatosan feloldani a határellenőrzéseket azok között az országok között, ahol jók az eredmények, vagyis alacsony az új fertőzöttek száma.

Kurz hangsúlyozta: nincs értelme fenntartani a határellenőrzést azokon a pontokon, ahol az sokkal inkább akadályozza az embereket, mint amekkora védelmet jelent. Tájékoztatása szerint az elkövetkező hetekben Németországgal és Csehországgal folytatnak eszmecserét a kérdésben. Hozzátette ugyanakkor, hogy senkit sem engednek be Ausztriába azokból az országokból, ahol "nem biztonságos" a helyzet, vagyis ahol nem tudják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt.

Mérlegelni kell ugyanakkor a kancellár szerint azt is, hogy a biztonságosnak tartott országokban az osztrákok kikkel kerülhetnek kapcsolatba, oda ugyanis olyan államokból is érkezhetnek emberek, ahol magas a fertőzöttek száma. Lényeges az is, hogy az újonnan történő fertőződésekre gyorsan reagáljanak, megakadályozva egy esetleges második hullámot – szögezte le Kurz.

Arról is beszélt, hogy a különböző országok a korábbinál szorosabban szeretnének együttműködni a koronavírus ellenszerének kutatásában.

Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter csütörtökön arról tájékoztatott: Ausztriában a gazdasági válság leküzdése érdekében több segélycsomagot hirdetnek meg. Leszögezte: a válság még nem ért véget, és még nem lehet tudni, milyen mértékű a gazdasági visszaesés. A tárcavezető szerint ugyanakkor van rá esély, hogy Ausztria más országokhoz képest "jobban" kilábal majd a válságból.

A pénzügyminiszter bejelentette: a vállalkozások május 20-tól pályázhatnak az úgynevezett koronavírus-segélyalap támogatásaira. Hozzátette: a jóváhagyott összeg legfeljebb egyharmadát tíz napon belül folyósítják, a fennmaradó részt legkorábban augusztus végén, illetve az éves elszámolást követően kapják meg a cégek. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem tudnak olyan sokáig várni, Blümel azt üzente: azzal számolnak, hogy néhány milliárd eurót korábban ki tudnak majd fizetni nekik. Arról is beszélt, hogy a speciális ágazatokhoz tartozó vállalkozásokról, mint például a rendezvényszervezés, a későbbiekben döntenek majd.

A pénzügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy vissza nem térítendő támogatást lehet kérni az állandó kiadásokra, mint például a lakbér vagy a kamatterhek, valamint a romlandó áruk után. A támogatás összege az éves forgalomtól, illetve a forgalom visszaesésének mértékétől függ, valamint az állandó kiadások, így a bérleti díj vagy a kamatterhek összegétől. Abban az esetben, ha a forgalom a koronavírus-járvány idején több mint 80 százalékkal esett vissza, az állandó kiadások legfeljebb 75 százalékát megtérítik.

A csütörtöki közlések szerint Ausztriában összesen 15 665, a tájékoztatás előtti 24 órában 68 ember koronavírustesztje lett pozitív. Időközben 13 698-an már meggyógyultak. Jelentősen visszaesett a kórházban kezeltek száma; az 1445 aktív beteg közül a szerdaihoz képest 58-cal kevesebben, 360-an szorulnak kórházi kezelésre. A koronavírus okozta megbetegedésbe 609-en haltak bele.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/HELMUT FOHRINGER / POOL 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Mááá meg megint leszarják Kegyes Urunkat...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Nono! Nem Orbánt nem hívta meg, hanem Orbán ÖNKÉNT nem fogadta el azt a meghívást amit meg sem kapott. Nagy különbség ám!
justhpeter
Már Közép-Európában sem jegyzik a nemzetvezetőnket ! Rögtön a kardomba dőlök !
lampa laz
Pedig dagadt döme folyton a sógorokat figyelte és követte az intézkedéseivel, ez a kancellár gyerek meg észre sem vette? Még ilyet!
justhpeter
Már Közép-Európában sem jegyzik a nemzetvezetőnket ! Rögtön a kardomba dőlök !
nezelodo
Hát ezt rendesen elKurz-tad sógor! Lehet, a jövő péntek reggeli királyi rádió szeánszban már labanc leszel! Ha valahol találkozol vele, mindenesetre légy óvatos, nehogy hátat fordíts neki!
ómió
Vajon milyen számok alapján ítélt a labanc? Prím? Ha csak úgy nem...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.