Kétségbeesetten próbálnak brit munkaerőt toborozni a földekre a járvány idején. Kedden Károly herceg egy Instagramra feltett videóüzenetben arra emlékeztette a briteket, hogy az élelem „nem varázsszóra terem, hanem a nagyszerű brit állattenyésztők és növénytermesztők munkájának eredménye”. A trónörökös az üzenettel a kormány és az agrárszektor közös, Pick for Britain nevű kampányát támogatja, amelynek célja többletmunkaerő toborzása a földekre a járvány idején. A kampány során diákokat buzdítanak arra, hogy töltsék be azoknak a külföldi mezőgazdasági munkásoknak a helyét, akik a koronavírus-járvány miatt hazájukban rekedtek. Az idénymunkások hiánya előrevetíti annak rémképét, hogy a földeken rohad el a betakarítatlan gyümölcs és zöldség. 

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt

– mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter. 

George Eustice, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta kedd este a Downing Streeten, elmondta:

a nagy-britanniai mezőgazdasági idénymunkák nagyon nagy részét rendszerint román és bolgár vendégmunkások végzik, ám az idén az agrárszektornak – mindenekelőtt a gyümölcs- és a zöldségtermelőknek – brit munkavállalókat is be kell vonniuk a betakarítási munkálatokba.

Eustice ismertetése szerint a brit kormány az elmúlt hetekben együttműködést kezdett a mezőgazdasági vállalkozásokkal annak érdekében, hogy brit dolgozókat lehessen rávenni a részvételre a betakarításban, különösen olyanokat, akiket eredeti alkalmazójuk a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött.

A miniszter elmondta azt is, hogy a brit kormány keddtől pickforbritain.org.uk címen külön online tájékoztató felületet működtet, amelynek célja az érdeklődők és a munkavállalókat kereső mezőgazdasági termelők közötti kapcsolatfelvétel elősegítése.

A brit kormány kedd este külön közleményben is arra biztatta a kényszerszabadságon lévő munkavállalókat és a diákokat, hogy jelentkezzenek mezőgazdasági idénymunkára.

A Downing Street által közzétett felhívás szerint azok a továbbra is alkalmazotti állományban lévő munkavállalók, akiknek fizetését a koronavírus-járvány elhatalmasodása után meghirdetett munkahelymegőrző program keretében jelenleg jórészt kormány folyósítja, nem esnek el ettől a juttatástól akkor sem, ha mezőgazdasági idénymunkát vállalnak.

Az októberig szóló munkahelymegőrző program keretében 7,5 millió kényszerszabadságra küldött, de továbbra is alkalmazásban álló magánszektorbeli munkavállaló bérét folyósítja az állam.

Az érintett alkalmazottak korábbi eredeti alapjövedelmük 80 százalékát kaphatják meg költségvetési forrásból; a juttatás felső határa havi 2500 font (egymillió forint).

A hazai idénymunkások toborzásába bekapcsolódott a brit trónörökös is, aki szerint a második világháború idején meghonosított munkavállaló-mozgósításhoz hasonlatos kezdeményezésre van szükség a mezőgazdaság megsegítése végett.

Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia kedden közzétett videóüzenetében kijelentette:

kemény, de hatalmas fontosságú munka vár a jelentkezőkre annak érdekében, hogy a termény ne vesszen kárba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Clarence House (@clarencehouse) által megosztott bejegyzés,

A brit mezőgazdasági szövetség (NFU) a minap külön nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken fog elrothadni.

Az NFU becslése szerint a szektornak az idén 70 ezer idénymunkásra lesz szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására.

A szervezet hangsúlyozta, hogy e munkavállalók nagyon nagy többsége hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezik.

Forrás: MTI, Index

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Nektek nincs szükségetek Európára, a saját lábatokon is megálltok vagy mégsem. És ott vannak az arab bevándorlók.

Ja bocs, azok nem dolgozni mentek.
legott
Az angolok már megszokták, hogy helyettük dolgoznak, és inkább a pub-okban múlatják az időt - hányásig bezárólag.

Ez a köcsög, Károly herceg is hogy néz ki? És emiatt halt meg Diana?
A kurva anyád, te angol vadparaszt !!!

hu.wikipedia.org/wiki/Brit_kir%C3%A1lyi_csal%C3%A1d - ilyen csak a mesékben van!
jesz
igen, most nagy szükség van az idénymunkásra...és tessék mondani, az a sok orrtúró migráns nem erre van? Tessenek emlékeztetni őket az angol gyarmati jólétre...ja, hogy több a segély, mint a paradicsomszedésért járó éhbér? Akkor tényleg keleteurópaiakra vár a feladat..
legott
Remélem masszívan kísérleteznek a mesterséges élelmiszeren.
Egy zselékockában benne lenne minden a megfelelő arányban, amire az embernek szüksége van, és a földek, meg a vágóállatok felszabadulnának. a környezetszennyezés is jelentősen visszaszorulna, és mindenkinek jutna elég élelem.

Négy óráig főzöl valamit, amit a másik 10 perc alatt belapátol, iszik egy sört (ami ki is veszi a szájából az addigi ízeket), böfög egyet, és már megy is tovább.
A főzésbe fektetett idő a legkevésbé megbecsült idő !!!
Hát érdemes olyan sokáig főzni?
emerencia
Az általános iskola felső tagozatában majd a hetvenes évek első felében a gimiben nem volt őszi szünet. Helyette mentünk betakarítani. Egy, azaz egyetlen alkalommal fizettek tíz napi munkáért annyit, amiből vettem magamnak egy harisnyanadrágot. Néha körbejárt egy lajtoskocsi, abból ihattunk vizet. Ennyi volt az összes juttatás. Almaszedéskor ehettük az almát de a buszraszálláskor figyelték, hogy mem viszünk-e haza belőle. Anyunak úgy vittem egy delicseszt, hogy úgy csináltam felszálláskor minha bele akarék éppen harapni. A katonák és a munkavállalók is "önként" ingyen ki voltak vezényelve a "mezőgazdaság megsegítésére". Felnőttként megesett, hogy az esőben dolgoztunk szabadszombaton, a parasztok pedig röhögve bevonultak fedett helyre. A későkádári években már kevesebben voltak hajlandók emiatt feláldozni a szabadnapjukat különösen annak fényében, hogy a piacon és a boltokban nyolcvanas években Nyíregyházán drágább volt az az alma amit itt termeltek szabolcsban, mint Budapesten. (Személyes tapasztalat.) Ezt csinálják utánunk az angolok! (-:
nezelodo
Most példát mutathatna az a félkegyelmű Boris Johnson, ha már akkora energiát fektetett a Brexitbe, amivel sikerült elriasztani egy hadseregnyi olcsó munkaerőt. Ennek hegyibe jött a járvány, és most happognak, mert nincs rabszolga aki kiszolgálja őket.
rdos
Csak egy kósza ötlet. Ha a brit királyi család jó példával járna elől? És szednék a ribizlit napi 12 órában?
Jozefina
Kellett a biteknek a brexit!!! Hát akkor most szívják!!! Majd akkor kapnak megint észhez, ha az üzletekben nem lehet kapni ezeket a termékeket, vagy méreg drágán!!! De majd kína küld nekik is biztosan!!!
Gyütt Mönt
Megjött az első saller, de ez még nem az igazi. Lesz még több is.
vacsi
@legott: No, és a mosogatásba fektetett idő? Vagy amikor órákig takarítom a szobát, és a gyerek 10 perc alatt felforgatja?
vacsi
@emerencia: Így volt, mi még az egyetemen is minden ősszel 2 hétig dolgoztunk a mezőgazdaságban. Soha egyetlen fillért sem kaptunk érte.
emerencia
@vacsi: A barátnőnek '79-ben almaszedés idején csúnyán megfájdult a dereka. Az körzeti orvos azt mondta neki, hogy főiskolásnak ilyenkor nem adhat igazolást. Szegény mozdulni alig tudott. (Ismertem, láttam.) Otthon maradt, hatalmas balhé lett belőle. Szerencséjére közeli hozzátartozója tanár volt a fősulin. Elintézte, hogy ne rúgják ki emiatt.
legott
@vacsi: Én már nagyfater vagyok (fiatalon), nekem már nincs kötelességem csak lehetőségem, hogy úgy szeressek, ahogy akarok.
És idd el, szabadság.szeretem.
legott
Nem rég vettem valamit az unokámnak. Csúcs szuper cucc, de nem köszönte meg.
Nem bírták öt év alatt megtanítani az ember a gyermekét arra, hogy köszönetet mondjon, ha kap valamit.
Nem baj!
Leszarom!

Végül is, mindenki ellenség. A családon belüli erőszak a legdurvább.
Engem nem fog megölni, megkínozni az unokám, pár tízezer forintért.

Csak Istent ismerem, csak Isten ismer engem, csak Benne bízom!
Senki ember nem érdekel - az elferdült beteg gondolataikkal, céljaikkal, mihasznán! !!!

Azt tudtad, hogy a feltámadás után nem lesz anyu, apu, gyerekek, férj, feleség?
Ezt tudtad, te nagyon keresztény?
Ha ezt (sem) tudtad, akkor mit tudsz, te nagyon keresztény?
Én a "SEMMIRE" tippelek.
Zsopiale
Marhazabáló marhák... kellett nektek kiugrani az EU-ból... eljön még az idő, amikor zokogva fogtok rimánkodni azért is hogy visszavegyenek... (nem írom, hogy vegyünk, mert náci hazaáruló szarbángeci patkány pszeudo taggá tett minket)
vacsi
@legott: A nagyszülő feladata csak a szeretet. Nevelni a szülő neveljen.
kokopelli
@nezelodo: A "kazalfejű" meghívja a haverját Nigel Farage-t és kész a brigád!
Kapanyél
Há mire való lönne a hadsereg! Két fekvőtámasz- öt szöm epör, aztán lehet mönni ribizlit kaszálni is! Ha mán nincs háború tögyék űket hasznossá, mint nálunk! Határőrizet, kórház parancsnokság, mög mifene, oszt fizessenek annyit érte mint nálunk! Bruttó 160e! Az mennyi is? Ja 300 font nettóba! Nemtom elég lönne é a lakásbérletre London környékin?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.