Észak-Macedóniában megszűnt a kijárási tilalom, Koszovóban pedig enyhítettek a kijárási korlátozásokon, és hamarosan a határokat is megnyitják, míg a többi nyugat-balkáni országban szerdára már szinte teljesen visszaálltak a koronavírus-járvány előtti hétköznapok.

Szerbiában egy nap alatt 11 193-ról 11 227-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Mivel Montenegró egy nappal korábban közölte, hogy június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem, Belgrád válaszlépésként megtiltotta a montenegrói légitársaság, a Montenegro Airlines gépeinek a landolást a belgrádi repülőtéren.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1038-ról 1047-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől Koszovó is enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. A korábban érvényes, szigorú, néhány órányi szabad mozgást engedélyező kijárási korlátozások helyett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és másnap reggel 5 óra között. A határokat feltételezhetően június elsején nyitják meg.

Koronavírus: tovább enyhítenek a balkánon

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1999-ről 2014-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két és fél hónap után szerdától megszűnt a kijárási tilalom a nyugat-balkáni országban, csütörtöktől pedig a vendéglátóhelyek is megnyithatnak. Ezen felül megszűnt a hatósági karantén, ehelyett az országba lépőknek otthon kell eltölteniük az előírt elszigetelődés 14 napját.

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány második hulláma őszre várható, és elkerülhetetlen lesz, ezért fel kell rá készülni.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2406-ról 2416-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban néhány napon belül megnyithatnak a bevásárlóközpontok – a döntést az új fertőzöttek alacsony számával indokolják a szakértők. Mivel a vírus még mindig jelen van, mindenkit felelősségteljes fellépésre, az elővigyázatossági intézkedések betartására kérnek.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
@ElizabethDF76: Nem vagyok jó úton, mert az első 3 kérdés után megfogja a víruskereső.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.