Határozott fellépésre ösztökélte az erőszak ellen Donald Trump amerikai elnök a kormányzókat hétfőn délelőtt tartott telekonferenciáján.

Trump: "ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák"
Fotó: Youtube

Az elnök kifejtette:

"szörnyű", amit New York városában látott és fontosnak mondta, hogy a kormányzók rendfenntartó erőkkel "uralják" a helyzetet.

A kormányzók többségét "gyengekezűnek" nevezte.

Sürgette a tagállamok vezetőit, hogy erélyesen járjanak el, az erőszakos embereket pedig tartóztattassák le. Hangsúlyozta, hogy jogi eszközökkel, peres úton kell fellépni az erőszakoskodók ellen.

A telekonferencián részt vett William Barr igazságügyi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Barr kifejtette, hogy az erőszakos cselekményeket

"szélsőséges agitátorok" követik el és a helyi rendfenntartó erők fellépését szorgalmazta.

Mint mondta: terrorellenes egységeket fognak alkalmazni a felbujtók beazonosítására és megfékezésére.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is elítélte a rendőri erőszakot, amelynek következtében május 25-én este Minneapolisban meghalt a 46 éves George Floyd afroamerikai férfi. Az elnök

felhívta Floyd családját is, hogy együttérzését fejezze ki, majd külön felkérte az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a történtek átfogó kivizsgálására.

Felkérte a tagállamok vezetőit és rendfenntartó erőit is arra, hogy vessenek gátat az erőszaknak és a fosztogatásoknak. Ezekért radikális baloldali csoportokat és a magát antifasisztának nevező Antifa nevű, anarchista mozgalom tagjait okolta. Vasárnap az egyik Twitter-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy az Antifát az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára helyezi majd. A kormányzókkal tartott hétfői telekonferencián Trump ismételten a "radikális baloldalt" hibáztatta a kialakult helyzetért és az erőszakos tüntetéseket háborúhoz hasonlította. Mint fogalmazott:

"ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák".

Kiemelte a New Yorkban, Philadelphiában és Washingtonban elszabadult erőszakot, s megjegyezte, hogy a szövetségi fővárosban a tüntetők megtámadták a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO székházát is.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint egyes kormányzók azt hangoztatták, hogy a tüntetők békések, bár vannak köztük lázító agitátorok is.

J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója azt mondta: őt inkább az elnök retorikája aggasztja különösen.

"Nyugalomra kell felszólítanunk, rendőrségi reformra kell felszólítanunk, de az a retorika, amely a Fehér Házból jön, ront a helyzeten"

- mondta Pritzker, aki Trumphoz hasonlóan maga is milliárdos üzletember.

Trump nem hagyta válasz nélkül Pritzker megjegyzését:

"én sem szeretem a maga retorikáját"

- fogalmazott.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Orbán Viktor Úrnak kellene az USA miniszterelnökének lennie, és akkor minden rendben lenne.
Trump Urat pedig meg lehetne tenni oligarchának.
Rockxy
nagy pénz, nagy balhé.
nemszámít, mer gyurkabátttya fizeti
nezelodo
Kedves Trampli úr, hát miért nem tesz rendet abban a "disznóólban"? Akar beszélni róla? Vagy segítségre van szüksége? Forduljon szakemberhez, aki jártas a disznóól takarításban.
Maria26
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.