Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is, a Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn.

Trump a hadsereg bevetésével fenyegeti a lázadó amerikaiakat

Hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel. Mint fogalmazott:

a rend és a törvényesség elnöke,

és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást, – az ő megfogalmazásában: "civil és katonai" forrást – mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban egyaránt beveti a katonaságot.

Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és polgármestereit, hogy biztosítsák "a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét" mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket.

Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakói élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémáikat

- fogalmazott. Donald Trump az elszabadult erőszakot "belföldi terrorcselekményeknek" minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért. "A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én, a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese" – mondta Trump. Végül – hivatali felhatalmazására utalva – idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.

Ezek után megyek, hogy lerójam tiszteletemet egy nagyon, nagyon különleges helyen

- mondta az amerikai elnök, majd ellátogatott a Fehér Ház mellett lévő Szent János templomhoz, amelyet keddre virradóra szintén felgyújtottak, de szerencsére a lángokat hamar eloltották, így nem keletkeztek nagyobb károk az épületben.

A rövid vizit idején az elnököt és kíséretét rendkívüli biztosítással védték, a Fehér Ház tetőzetén titkosszolgák és mesterlövészek vigyázták a rendet. Trump rózsakerti nyilatkozata és templomi látogatása idején egyébként a Fehér Ház előtt tüntetők zajongtak. Az elnök a templomnál magasra emelt Bibliával állt meg.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Shikari: Így van bungó, végre valamiben egyetértünk. Ezt baszta el a Ferkó is amikor szétvertétek Pestet. Akkor most nem rohadnátok itt a nyakunkon, átok. Úgy értem rohadnátok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
Senki nem beszél arról,hogy egy ilyen előzményt a rendőr tettével,hogyan lehet fizetett fajgyűlölők által egyre
jobban kiszélesíteni!A Trump az "alternatív valóság teoriávalával" (amit el is hisz) képes az ilyen trükkökre!Nem ő
lenneaz első ami. elnök ill.vezető politikus! Sokezer km. távolságból nem érdemes ezen vitázni !Különbe. a fidesz-
nek is van egy "erőszakserege"?! (Matuska Szilvesztere is volt az országnak) (;-()
Eriksson
@Rockxy: Érdekes kegyeleti szokások...
Aki Én
@Shikari: És kik voltak a hazafiaknak öltözött rendbontók, gyújtogatók, kirakat betörők, tankot elkötők, TV székházat kifosztók?
Shikari
@Clavigo: Miért nem anyáddal évődsz szaros? Ő legalább szeret! :-))))))))))))))))))))))))))
Csizmás Kond
...egy amit minden ilyen esetenél biztosra lehet mondani, hogy a gazemberségnek, a randalírozásnak, a zavargóknak, a folyton mindenlehetőséget kihasználó gyujtogatóknak színe van...sötétebb színe ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.