Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is, a Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn.

Trump a hadsereg bevetésével fenyegeti a lázadó amerikaiakat

Hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel. Mint fogalmazott:

a rend és a törvényesség elnöke,

és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást, – az ő megfogalmazásában: "civil és katonai" forrást – mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban egyaránt beveti a katonaságot.

Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és polgármestereit, hogy biztosítsák "a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét" mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket.

Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakói élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémáikat

- fogalmazott. Donald Trump az elszabadult erőszakot "belföldi terrorcselekményeknek" minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért. "A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én, a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese" – mondta Trump. Végül – hivatali felhatalmazására utalva – idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.

Ezek után megyek, hogy lerójam tiszteletemet egy nagyon, nagyon különleges helyen

- mondta az amerikai elnök, majd ellátogatott a Fehér Ház mellett lévő Szent János templomhoz, amelyet keddre virradóra szintén felgyújtottak, de szerencsére a lángokat hamar eloltották, így nem keletkeztek nagyobb károk az épületben.

A rövid vizit idején az elnököt és kíséretét rendkívüli biztosítással védték, a Fehér Ház tetőzetén titkosszolgák és mesterlövészek vigyázták a rendet. Trump rózsakerti nyilatkozata és templomi látogatása idején egyébként a Fehér Ház előtt tüntetők zajongtak. Az elnök a templomnál magasra emelt Bibliával állt meg.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Shikari: Így van bungó, végre valamiben egyetértünk. Ezt baszta el a Ferkó is amikor szétvertétek Pestet. Akkor most nem rohadnátok itt a nyakunkon, átok. Úgy értem rohadnátok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Ezekhez a pszichopatákhoz hogy hozzánőtt a Biblia! Jó ideje, még a tekintetemmel is kerülöm a könyvespolcomon a Biliát, az pedig, hogy kezembe vegyem, egyenesen riaszt. Lehet, hogy azért, mert ezeknek a hazug keresztényeknek lett a propaganda eszköze?
Clavigo
Ez is van akkora barom,,mint a mi Kedves Vezetőnk...
Csizmás Kond
Miért ne lehetne csőcseléknek nevezni azokat akik a saját elvetemült bosszújukat másik ember autóján, házán, üzletén töltik ki ?
Peller Anikó
@Shikari: Így van bungó, végre valamiben egyetértünk. Ezt baszta el a Ferkó is amikor szétvertétek Pestet. Akkor most nem rohadnátok itt a nyakunkon, átok. Úgy értem rohadnátok.
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
Aki Én
@Shikari: @Csizmás Kond: Mi is a helyzet 2006-al? Azokat a gyújtogatókat hősként emlegetitek.
Jozefina
Ez lesz a pali végzetes veszte, ha a nép ellen vezényli a katonaságot!!! A választás vészesen közeleg és nem áll jól a szénája!!!
Eladott Ország
Amerika forrong, nem csillapodnak, hanem erősödnek a tiltakozások, mire Trump a katonaságot készül bevetni saját népe ellen, amely a rasszista gyilkosságok ellen tiltakozik. Ha a Fehér Házban egy arra méltó amerikai elnök ülne, egy nap alatt vethetne véget a lázongásnak, ha képes lenne elítélni a rasszizmust. De Trump az egyik legaljasabb fajgyűlölő az országban, ezért nem tud ilyet kimondani. Inkább arra fogja a jogos felháborodást, hogy az “antifasiszták” és a szélsőbaloldal támadt ellene. Ez még jobban felbőszíti az embereket. Ezért Trump először a konszolidáltabb szavazótáborát próbálja maga mellé állítani, ezért ment el egy templomba képmutatóskodni, és a Bibliát lengetni, amit még életében nem nyitott ki. Ennyi mocskot ember még nem hányt a Bibliára, mint Donadl Trump, akinek még azt is elnézték a másokat a legapróbb bűn miatt is a pokolba küldő farizeus prédikátorok, hogy Stormy Daniels pornószínésznő is adott neki bibliaórákat, csak azt nem úgy hívták. Miközben éppen Trumpot dicsőítették a hatalmas csarnokokban a tévedhetetlen karizmatikus hívők, Trump épp hallgatási pénzt fizetett a pornószínésznőnek, csak úgy tűnik, nem eleget.
Peller Anikó
@Eladott Ország: Hát ez van, nem ítéli el a rasszizmust és a rendőrök elitélése nem volt elegendő. A niggerek szeretnek gyújtogatni és szeretnek követelőzni is, a tramp meg ezt nem kedveli. A négerek hátrányos helyzetben vannak nem vitás de hadd hasonlítsam őket a cigányokhoz (ha sántít is a hasonlat), szerinted ha egy
magyar rendőr térdelne le (halálra) egy fehéret akkor felgyújtanánk az országot?
Egy cigány rendőr?
Magyar rendőr cigány bűnelkövetőt?

A faszit valamiért elkapták és kihúzta a gyufát. A gyilkos rendőr büntetést érdemel, vélhetően kap is.

De ezt a randalírozást meg kell szüntetni. A tramp most bajban van, lehet rosszul dönt, mert kicsit buta a politikához. Mondjuk nem kicsit.
nezelodo
@Csizmás Kond: ma 07:39. "Miért ne lehetne csőcseléknek nevezni azokat akik a saját elvetemült bosszújukat másik ember autóján, házán, üzletén töltik ki ?"
Hát bizony az aljanép, a csőcselék az ilyen.
Clavigo
@Shikari: ...és miért szartál az utcán ,,te forradalmár ?? Orbán mondta,,vagy otthonról hoztad ezt a szokást ? Gyagyàs.
kokopelli
Senki nem beszél arról,hogy egy ilyen előzményt a rendőr tettével,hogyan lehet fizetett fajgyűlölők által egyre
jobban kiszélesíteni!A Trump az "alternatív valóság teoriávalával" (amit el is hisz) képes az ilyen trükkökre!Nem ő
lenneaz első ami. elnök ill.vezető politikus! Sokezer km. távolságból nem érdemes ezen vitázni !Különbe. a fidesz-
nek is van egy "erőszakserege"?! (Matuska Szilvesztere is volt az országnak) (;-()
Eriksson
@Rockxy: Érdekes kegyeleti szokások...
Aki Én
@Shikari: És kik voltak a hazafiaknak öltözött rendbontók, gyújtogatók, kirakat betörők, tankot elkötők, TV székházat kifosztók?
Csizmás Kond
...egy amit minden ilyen esetenél biztosra lehet mondani, hogy a gazemberségnek, a randalírozásnak, a zavargóknak, a folyton mindenlehetőséget kihasználó gyujtogatóknak színe van...sötétebb színe ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.