Megszavazta a lengyel szejm csütörtök este a munkanélküli segély emelését, valamint a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé válóknak három hónapig járó, új, "szolidaritási" támogatást.

A 460 fős szejmben a jogszabály mellett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelenlévő 234 tagján kívül 220 ellenzéki képviselő is szavazott.

A járulékok emelését Andrzej Duda elnök május elején ígérte, szerda este pedig benyújtotta az erről szóló tervezetet. A munkanélküli segély emelését tartalmazza az a megállapodás is, amelyet a június 28-ra kiírt elnökválasztás kapcsán Duda a legnagyobb lengyel szakszervezettel, a Szolidaritással kötött.

A csütörtöki alsóházi jóváhagyást követően a szenátus elé kerülő tervezet szerint június elejétől augusztus végéig 1400 zloty (109 ezer forint) összegű, adómentes "szolidaritási" támogatás járna azoknak, akik a koronavírus-járvány alatt, március 15-e után váltak munkanélkülivé. A járulék lehetőségével élők nem lennének jogosultak a munkanélküli segély párhuzamos folyósítására. A támogatás összege száz zlotyval magasabb a Duda által eredetileg javasoltnál.

Szeptember 1-től a tervezet szerint emelnék a munkanélküli segélyt. Ennek az első három hónap alatt folyósítandó összege bruttó 1200 zlotyt (93,5 ezer forint) tenne ki, míg jelenleg a munkanélküliség első negyedévében 860 zloty (67 ezer forint) segély jár. Emelkedne a későbbi hónapokban járó segély is.

Piotr Müller kormányszóvivő szerdai közlése szerint az év végére 6 százalék körüli munkanélküli ráta várható Lengyelországban. A járvány előtt, tavaly decemberben 5,2 százalékos volt a munkanélküliség, a mutató márciusban 5,4 százalékra, áprilisban pedig 5,8 százalékra nőtt.

Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtökön a szejmben elmondta: a járvány kapcsán hozott kormányzati intézkedéseknek, az úgynevezett gazdaság- és pénzügyvédelmi pajzsnak köszönhetően eddig 2-3 millió munkahelyet sikerült megmenteni, 60 milliárd zloty (4,7 ezer milliárd forint) ráfordításával. Az egész gazdaságmentő program pedig akár 400 milliárd zloty (31,2 ezer milliárd forint) értékű lehet Morawiecki becslése szerint.

Az alsóház csütörtökön megszavazta a gazdaságvédelmi csomag további bővítését is, ennek értelmében a lengyel állami fejlesztési bank (BGK) törleszti a járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe jutott cégek hitelkamatainak egy részét.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.