Az elnök nem finomkodna a helyzet megoldásával.

Káosz Amerikában: Tízezer katonát uszítana a tüntetőkre Trump, a hadsereg pedig az elnökkel szállna szembe

Donald Trump amerikai elnök tízezer katonát akart vezényelni a múlt héten a George Floyd halála miatt kitört washingtoni tüntetések leverésére – közölték az amerikai sajtóval magas rangú amerikai kormányzati és védelmi tisztségviselők. A beszámolók szerint az elnök nagyon közel volt hétfőn ahhoz, hogy a hadsereget vesse be a Fehér Ház közelében demonstráló emberek ellen. A Pentagon egy magas rangú tisztségviselőjének elmondása szerint Trump az Ovális Irodában tartott megbeszélések egyikén kijelentette:

Az irányításunk alá kell vonnunk az utcákat. Tízezer katonára van szükségünk itt (Washingtonban). Most azonnal akarom.

Az amerikai sajtóban „hevesként” és „indulatosként” jellemzett megbeszélésen részt vett Mark Esper védelmi miniszter, Mark Milley, a vezérkari főnökök tanácsának elnöke, valamint William Barr igazságügyi miniszter. Ők egységesen a katonák bevetése ellen érveltek. Mike Pence alelnök viszont Trump oldalára állt.

Trumpot végül sikerült lebeszélni arról, hogy egy ritkán használt, több mint kétszáz éves törvényt (Insurrection Act – Zendülés Törvény) kihasználva saját hatáskörben vezényelje Washingtonba a szövetségi fegyveres erők tagjait a demonstrálók ellen.

Egy védelmi minisztériumi tisztségviselő elmondása szerint a katonákat soha nem akarták bevetni, és csak azért vezényelték a főváros közelébe, hogy visszafogják Trumpot, és időt nyerjenek.

Az elnök ötlete, amit hétfőn egy fehér házi sajtótájékoztatón is felvetett, hogy a hadsereget kellene bevetni a tüntetőkkel szemben, hatalmas felháborodást váltott ki a védelmi minisztérium vezetőinek, valamint a fegyveresek erők magas rangú tisztjeinek a körében. A Stars and Stripes című katonai lapnak két védelmi tisztségviselő is kijelentette, hogy a Pentagon inkább a Nemzeti Gárda egységeire bízná bármilyen zavargás kezelését, és nem akarják a szövetségi erőket bevetni.

William Barr igazságügyi miniszter egy vasárnapi interjúban tagadta, hogy a hétfői megbeszélésen Trump tízezer katona azonnali bevetését követelte volna, és a Fehér Ház kommunikációs igazgatója is hamisnak nevezte az erről szóló beszámolókat.

A Pentagon vezetői attól tartanak, hogy a katonák bevetésével csak a hadsereg ellen uszítanák a közvéleményt, úgy, mint ahogy a vietnami háború miatt történt tüntetések idején történt. Már visszavonult katonai vezetők pedig aggodalmuknak adtak hangot, hogy Trump politikai célokra akarja használni a hadsereget, aminek teljesen politikamentesen kell működnie, hogy megőrizze az emberek bizalmát.

Egy tiszt közben a New York Times-nak az előző héten elmondta, azon gondolkozott egész héten, hogy mikor jön el a pillanat, amikor az alkotmányra hivatkozva meg kell tagadnia egy illegális parancs végrehajtását. A lap információi szerint ezzel nem volt egyedül.

A védelmi miniszter már kedden jelezte, hogy ellenzi a hadsereg bevetését a tüntetőkkel szemben. Esper a minisztérium dolgozóinak elküldött feljegyzésben közölte, hogy az alkotmányra esküdtek fel, és annak részeként „elkötelezetten védik az amerikai emberek jogát a szólásszabadságra és békés gyülekezésre”, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztériumnak teljesen politikamentesen kell működnie.

Ugyanerről küldött üzentet a magas rangú parancsnokoknak vezérkari főnökök tanácsának elnöke Mark Milley, aki egy védelmi tisztségviselő elmondása szerint úgy ítélte meg, hogy Trump parancsa a katonák bevetésére illegális lenne. A New York Times információi szerint nagyrészt neki köszönhető, hogy Trump végül visszakozott az ötlettől.

Esper ezután az NBC Newsnak adott interjúban kijelentette, hogy nem támogatja a hadsereg bevetését a tüntetőkkel szemben, majd másnap a Pentagon épületében tartott sajtótájékoztatón megismételte ugyanezt. A miniszter közölte, hogy katonákat „csak a legvégső lehetőségként” lehetne belföldi rendteremtésre használni, és „csak a legszörnyűbb helyzetben”, és a mostani nem ilyen.

Esper emellett utasította a Nemzeti Gárda tüntetésekhez vezényelt tagjait, hogy fegyvertelenül vonuljanak fel. A miniszter erről nem konzultált a Fehér Házzal. Trump azt akarta, hogy a Gárda tagjai felfegyverkezve szálljanak szembe a demonstrálókkal. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint Trump rendkívül dühösen reagált Esper nyilatkozataira, és felmerül azt is, hogy emiatt veszélybe került az állása. A Fehér Ház szóvivője azonban közölte, hogy egyelőre még mindig Esper a védelmi miniszter.

A hadsereg bevetésének ötletét erőteljesen elítélte az előző héten a vezérkari főnökök tanácsának több korábbi elnöke is, valamint Trump egykori védelmi minisztere, John Mattis tábornok is, aki az események hatására megtörte a lemondása óta tartó csendet, és kijelentette: soha nem gondolta volna, hogy a katonákat bármikor is arra utasíthatják, hogy megakadályozzák az embereket alkotmányos jogaik gyakorlásában. Mattis kijelentette:

El kell utasítanunk, és felelősségre kell vonnunk azokat a hivatalban lévő embereket, akik gúnyt űznek az alkotmányunkból.

Közben több mint ötszáz egykori nagykövet, diplomata valamint több mint húsz nyugalmazott tábornok írta alá egy nyílt levelet, amiben tiltakoznak a hadsereg bevetésének ötlete ellen. A justsecurity.org oldalán közzétett levélben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az elnök katonák bevetését javasolta jogos tüntetések megszüntetésére az országban, mert ilyenek csak antidemokratikus, autoriter országokban szokott megtörténni. Trump lépései pedig szerintük ilyen irányba mutatnak.

Forrás: 24

Kép: MTI/EPA

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
@Shikari: Ezt Orbánék mondták a csökkent értelmi képességűeknek. A gazdaságunkat 2008-ban a világválság tette tönkre amibe még a nálunk sokkal erősebb Németország is beleroggyant. Orbánék hazug politikája ezt is Gyurcsányra tolta. Egyébként az IMF-től felvett hitel majdnem felét Orbánék költötték el. Aki pedig hazugságokra vágyik hallgassa minden nap Orbánt. Nem véletlen hogy a 2010 előtti beszédeit mind elérhetetlenné tették ugyanis pont az ellenkezőjét mondta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Jozefina: Egy olyan elnök,akit az apja végszükség esetén csak egy katonai iskolában helyezett el a nor-
mális elemi suli helyett,aki Soap-operákba ripacskodott,mert az öregje nem vette be a vállakozásába,aki a Tower-
jánál emeleteteket hamisított a magasabb bérletek kaszírozáshatása miatt,aki az Atlantik City lakósságát a tervei
miatt földönfutóvá tette,akit cca 20 -éves talpalás után Las Vegasba végre egy "Szálloda & Casinó"-val beengedték,
akar politizálni! A választási manipuláció még a "Reps"-eknek is kényes volt (lásd ukrán hazugságok) és utólag jöt-
tek rá,hogy ő nem más,mint egy elszabadult fedélzeti ágyú a vitorlás hajón!
Las Vegas-ban még a maffiának is kellemetlen volt a személye!
Zsopiale
Előre megmondtam, a katonák nem fognak a nemzetük ellen harcolni, legyen az a tömeg bármilyen bőrszínű is...
kokopelli
@Zsopiale: A Tramp-ot az nem érdekli!Akkor sem,ha az USA alkotmányában (n-1)szer be lenne "vésve!
Csal,hazudik,fenyeget !.Gátlástalan,mert mindíg valakik elsimították ß@rjait ! Egy beteg ember,ergo jól fel-
használható azoknak,akik mögötte állnak!Jó lenne tudni kinek a keze van ennek a ripacsnak a scheggében!
Zsopiale
@kokopelli: Azt gondolom ezek a szituációk a fejlődés részét képezik, mely fejlődést a Trump, Putyin, Erdogan stb... meg persze a mi drága jó szarbángecink és hasonló populista korrupt elmebeteg haverjaik egy dekádra visszafordították sajnos... épp ideje kitörnünk ebből a neurotikus kómából és feloszlatni a fingszagú barna ködöt, amivel ezek az emberiségellenes bűnözők minket beborítottak...
kokopelli
@Zsopiale: Én a Trumpról "az apján keresztül" hallottam először Clevelandban a nejem rokonainál!Onnan
elhajtották őket,és nem hagytak velük ott lakótelepet építeni!Akkor épült meg aTtramp-Tower is,és láttuk is
NY-ban! A jr.Tramp tette t.k. a papát is hiteltelenné,holott ő volt talán az egyetlen valamirevaló férfi a "család-
fán"! A Donald nagyapja is simlis volt,mivel a sikertelen kivándorlás után vissza akart költözni Bajorországba,
de le kellett volna űlni pár évet,mint katonaszökevény!Inkább vissza az USÁ-ba! ...nagyon kicsi a világ!? Az
Orbánnal passzolnak egymáshoz!
ittott
@Shikari: valamit nem értettél meg. de nem csodálozom. elvakul nyalógép vagy a szar a szemedbe folyt. akadályozza a tisztán látásod. az agyadról már nem is beszélve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.