Továbbra sem mutat számottevő lassulást a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, az előző napi rekord növekményhez képest szombatra ugyan kevesebb, de így is a korábbiakhoz mérten kiugróan nagy számú új beteget jelentettek – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Koronavírus: az egyik szomszédunk nagy bajban van

Szombatra egy nap alatt 841 új esettel nőtt az azonosított fertőzöttek száma és velük együtt elérte a 35 825-öt. Az elhunytak száma újabb 9 halálos áldozattal 994-re emelkedett, miközben a gyógyultaké 373-mal 16 406-ra.

Az ezt megelőző napon, péntekre minden eddigi rekordot megdöntő, 921 új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, míg tavasszal a napi növekmény még csak 300 és 500 közötti volt.

Az elmúlt napon a legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették, az ország harmadik legfertőzöttebb régiójából, Lviv megyéből 139-et, továbbá Kárpátaljáról 109-et, Rivne megyéből pedig 89-et.

A mostanra a romániai határnál lévő Csernyivci megyét utolérve, a két legfertőzöttebb terület egyikének számító fővárosból, Kijevből előző nap 76 új fertőzöttet és egy halálesetet jelentettek.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy Kijevben a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 4252-őt, eddig 97-en haltak meg, míg 1391-en gyógyultak fel, közülük 59-en az elmúlt napban.

Kárpátalján az egészségügyi tárca adatai alapján az elmúlt napban úgyszintén eggyel nőtt a halálos áldozatok száma, elérve az 54-et. Eddig a megyében 2069 koronavírusos beteget regisztráltak, közülük 842-en győzték le a kórt.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szombaton az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában ismételten arra figyelmeztette a lakosságot – elsősorban a kijevieket –, hogy ha nem tartják be az arcmaszkviselési kötelezettséget a nyilvános helyeken és a közterületeken, valamint a távolságtartást, ismét szigorítani fognak a karanténkorlátozásokon.

Az utóbbi napokban a fővárosban szembetűnően egyre kevesebben viselnek az utcákon szájmaszkot, a hírportálok pedig a Kijev és peremvidéke között közlekedő vonatok túlzsúfoltságáról számoltak be.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati tájékoztatóján ugyanakkor közölte, hogy a nyílt téri strandokon nem kötelező az arcmaszk viselése abban az esetben, ha egymást között legalább másfél méter távolságot tartanak. Kijevben pénteken nyitották meg hivatalosan a fürdőhelyeket.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A magyar kormány bölcs döntéssel megnyitotta a határokat. Az ukránokat is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@görbetükör: Már pillanat, egy percig sem vitattam a járványt...csak a besorolását...és el kell keserítselek,járványok mindig lesznek...velük kell élni...így fejlődött az evolúció... sőt a vírusokra még gyógyszer sincs...a vakcínáról meg annyit...flu ellen évtizedek óta van...mégis évente visz el több millió embert!!!
Rockxy
a maszk, a teszt és a politikusok majd megvédenek.
a VAKCINA! A Vak Cina!
(álmodban se)
Rockxy
ésaz én szomszédomis bajba van ám.
alkoholista az eggyik fija!
a másikmeg iszik!
isten tarcsameg a szokását
emerencia
@Pálinkás Pál: ma 14:33 A több millióból hányan voltak beoltva?
Pálinkás Pál
@emerencia: ugye viccelsz???ugorj neki a netnek..és járj utána,mennyire hatásos a flu elleni oltás...mivel az is mindig mutálódik...te legfeljebb a tavalyi ellen kaphatsz oltást!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.