Továbbra sem mutat számottevő lassulást a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, az előző napi rekord növekményhez képest szombatra ugyan kevesebb, de így is a korábbiakhoz mérten kiugróan nagy számú új beteget jelentettek – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Koronavírus: az egyik szomszédunk nagy bajban van

Szombatra egy nap alatt 841 új esettel nőtt az azonosított fertőzöttek száma és velük együtt elérte a 35 825-öt. Az elhunytak száma újabb 9 halálos áldozattal 994-re emelkedett, miközben a gyógyultaké 373-mal 16 406-ra.

Az ezt megelőző napon, péntekre minden eddigi rekordot megdöntő, 921 új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, míg tavasszal a napi növekmény még csak 300 és 500 közötti volt.

Az elmúlt napon a legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették, az ország harmadik legfertőzöttebb régiójából, Lviv megyéből 139-et, továbbá Kárpátaljáról 109-et, Rivne megyéből pedig 89-et.

A mostanra a romániai határnál lévő Csernyivci megyét utolérve, a két legfertőzöttebb terület egyikének számító fővárosból, Kijevből előző nap 76 új fertőzöttet és egy halálesetet jelentettek.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy Kijevben a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 4252-őt, eddig 97-en haltak meg, míg 1391-en gyógyultak fel, közülük 59-en az elmúlt napban.

Kárpátalján az egészségügyi tárca adatai alapján az elmúlt napban úgyszintén eggyel nőtt a halálos áldozatok száma, elérve az 54-et. Eddig a megyében 2069 koronavírusos beteget regisztráltak, közülük 842-en győzték le a kórt.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szombaton az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában ismételten arra figyelmeztette a lakosságot – elsősorban a kijevieket –, hogy ha nem tartják be az arcmaszkviselési kötelezettséget a nyilvános helyeken és a közterületeken, valamint a távolságtartást, ismét szigorítani fognak a karanténkorlátozásokon.

Az utóbbi napokban a fővárosban szembetűnően egyre kevesebben viselnek az utcákon szájmaszkot, a hírportálok pedig a Kijev és peremvidéke között közlekedő vonatok túlzsúfoltságáról számoltak be.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati tájékoztatóján ugyanakkor közölte, hogy a nyílt téri strandokon nem kötelező az arcmaszk viselése abban az esetben, ha egymást között legalább másfél méter távolságot tartanak. Kijevben pénteken nyitották meg hivatalosan a fürdőhelyeket.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A magyar kormány bölcs döntéssel megnyitotta a határokat. Az ukránokat is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A magyar kormány bölcs döntéssel megnyitotta a határokat. Az ukránokat is...
emerencia
@namihami: Kétségbeesve láttam ma is 12 órán keresztül, hogy itt Magyarország keleti részén, nem messze az ukrán határtól az emberek jelentős többsége nem veszi komolyan a járványt. Nyakba hordott vagy fülre akasztott maszkban járkálnak mert a fullasztó, nedves levegőben nem bírják hordani szabályszerűen (orrot, szájat egyformán eltakarva ) a maszkot még egy órán keresztül sem. Az a fixa ideájuk, hogy vége, legyőztük... Vége, legyőztük???
Pálinkás Pál
@emerencia: Te miről beszélsz??? Egy 6,5 -szer nagyobb ország, 4,5 -szer több lakossal...és csak 1,8 -szer több a halálos áldozat,mint nálunk!!
"Az elhunytak száma újabb 9 halálos áldozattal 994-re emelkedett"...nos ???
Yoda69
@Pálinkás Pál: Amennyiben hihetunk az adatoknak. Az orban kormanyrol tudjuk hogy folyamatosan hazudik, es kenye kedvere modositja a statisztikai adatokat. Nos az ukranoktol sem varok mast, ismerve a mentalitasukat.
A kinaiak is folymatosan hazudnak, ezert most nyakukon a masodik hullam. Kizartnak tartom, hogy kinaban csak 80 ezren fertozodtem meg, mig az USA-ban tobb mint 2 millioan. Ott is es nalunk is teljesen hulyenek nezik az embereket.
Pálinkás Pál
@Yoda69: Titeket meg megvezetnek ezzel a "hullámosdival"... Csak az adatokra hivatkozok...egy gyengébb ,évenkénti influenza juárvány 3-4 szer annyi áldozattal jár ,mint ez a korona..a sima flu .mindenkire veszélyes, míg ez csak a legyengült,immunhiányos szervezetre...a második hullám meg akkor fog kitörni,amikor a világ politikusainak tetszik,...
görbetükör
@Pálinkás Pál: A statisztika nem a valóságot fedi.
Nálunk az elismert fertőzöttek számához képest arányaiban borzasztóan magas a halálozás. Tehát sokkal, sokkal több fertőzöttnek kell lenni, mint amennyit mondanak.
Pálinkás Pál
@görbetükör: ez a világon mindenhol így van, mert a fertőzöttek 80%-án tünetmentesen átfut,ergo..sosem tudjuk meg róla,mert nem megy orvoshoz...csak azokat ismerheted ,akik valami oknál fogva orvoshoz kerülne,és tesztelik őket...de a SOTE tesztje alapján,ahol 8200-ból találtak 2 pozitív mintát, azt hiszem erősen túlgenerálták a politikusok ezt a "világjárványt"...elvégre ideteszek még egy adatot :793 251
HIV illetve AIDS által okozott halálozás idén
..nos ez is jóval több mint a korona..és évtizedek óta pusztít...ezért miért nem aggódnak a politikusok???
és végül :6 125 779
Idei fertőző betegségek miatti halálozások ...ez mintegy 11-szerese a covidnak...
Yoda69
@Pálinkás Pál: Ugy latszik nem ertetted a mondandom lenyeget, ami az volt hogy a legtobb kormany hazudik a coviddal kapcsolatban es tekergeti az adatokat hogy neki jo legyen. Ezek kozul is kitunik az orban kurmany, amelyik nem csak hogy hazudik, de meg a tamogatasra szant penzt is ellopta, ez ellenzeki orkormanyzatokat pedig a vegtelensegik kifacsarja, lasd Budapest vergodeset a Lanchiddal.
A masodik hullam nem lenyeges, ugy is lesz meg tobb ilyen virus, vagy aszteroida, vagy foldrenges, tuzvesz, hurrikan.
A svedek csinaltak jol es szartak az egeszbe. Igy is csak 5000-en haltak meg naluk, valoszinu ha blokkoljak az orszagot ezek az emberek ugyanugy meghaltak volna.
Pálinkás Pál
@Yoda69: Látod ebben egyetértünk...Belgiumban,ahol ugyanannyian élnek,és kemény karantén volt...kétszer annyi az áldozatok száma ,mint Svédországban!!! Ebből az átlagos influenzánál gyengébb vírusfertőzésből a politikusok csináltak járványhelyzetet...mindenki maga döntse el hogy miért!!! lenne rá 1-2 tippem...Felfogható egy tesztelésnek is,meddig lehet izolálni a lakósságot erőszak nélkül,magyarul hol a határ...? Az emberiség csúnyán leszerepelt!!!
emerencia
@görbetükör: ma 07:53 Pontosan így van, csak ezt a legtöbben nem hajlandók tudomásul venni. Június 18 után pedig még erre + ráterhelődik a határnyitás.
görbetükör
@Pálinkás Pál: Azt hiszem felületesen ítéled meg.
Sem a HIV, sem az AIDS nem terjed levegőben, nem úgy fertőz, mint a koronavírus, tehát sokkal kisebb az esély a fertőzésre. De ma már mindkét említett ellen lehet tudatosan védekezni és lehet kezelni. A koronavírus ellen meg nem.
És ha sok a fertőzött, ha nincs megfelelő óvintézkedés, sokkal többen kapják el azok, akikre halálos lesz a betegség kimenetele.
Szóval jobb félni, mint megijedni.
görbetükör
@Pálinkás Pál: Még valami.
Nálunk, ha nincs teszt, az sem derül ki, hogy aki meghalt, fertőzött volt-e, mert utólag pláne nem tesztelnek. Viszont arról nincs jelenleg Magyarországon statisztika nyilvánosan, hogy mennyi az ebben az időszakban összesen elhunytak száma...
Pálinkás Pál
@görbetükör: " tehát sokkal kisebb az esély a fertőzésre. " idézet tőled...mégis többen halnak bele mint a koronába...nem érzel kis ellentmondást?
görbetükör
@Pálinkás Pál: - először is, még nincs vége a járványnak. Másodszor megismétlem: a statisztikák nem hitelesek arról, hogy hány járványban elhúnyt személy van. Mivel a tesztelések minimálisak élő és halott embernél egyaránt.
Harmadszor, az általad említett betegségek jó néhány évtizede aratnak, a koronavírus pedig néhány hónapja.
emerencia
@görbetükör: És a szezonális influenzához van immunizálás csak nagyon sokan nem hajlandók az oltást felvenni pedig, ha valaki mindkettőt megkapja, hiába fiatal, egészséges...
Pálinkás Pál
@görbetükör: Látom te nem érted...a számok amiket megadtam az ez évi áldozatokra vonatkozik,míg a koronában benne vannak a a tavalyi kínai esetek is,és így is sokkal kisebbek amazoknál!!! A tesztelésekről...a SOTE véletlenszerűen kiválasztott 8200 ember tesztjéből 2 lett pozitív...akkor engedd már meg hogy ne rettegjek!!! Én is tudom,jóval több fertőzött lehet,csak ők abban a 85%-ban vannak ,akiknél nem okoz tünetet,és semmi baja nem lesz tőle...,az eleje óta mondtam,nem bohóckodni kéne itt a maszkokkal meg a többi marhasággal...hanem a veszélyeztetetteket védeni kiemelten...Mindenki huhogott Svédországra...tojtak az egészre,5 ezer halott...ugyanannyi lakosú Belgium...szigorú karantén 10 ezer halott!!!...Ez számomra világossá teszi...az emberek immunrendszere a döntő,nem a marha rendeletek!!! Vagy szerinted az életszerű hogy a buszon,boltba vedd fel a maszkot,ugyanakkor a kocsmába ,koncerten,focimeccsen nem kell...vagy szerinted ez egy intelligens vírus,ami tudja hol nem támadhat???Talán az sem véletlen hogy az áldozatok több mint 80 %-a idős,vagy krónikus beteg,semmi immunrendszerrel nem rendelkező ember!!! Azon is elgondolkozhatsz,a gyerekekre miért nem kellett maszk!!! Gondolod az állam hagyta volna hogy veszélyben legyenek,ha valós veszély fenyegette volna őket??? Ti itt sopánkodtok mennyi a halott...nos Magyarországon egy átlagos napon meghal kb 3-350 ember...ennek tükrében vizsgáld a négy hónap alatt elhalálozott 500 idős,beteg embert...ami meg a statisztikát illeti,az sehol a világon nem valós...mert a virológusok is elismerik,még a "járványpártiak" is hogy nagyságrendekkel magasabb lehet a fertőzöttek száma ,mert az emberek zömének nem jelent semmi gondot...így rejtve marad!!!
görbetükör
@Pálinkás Pál: - te nem érted. A tesztek pontossága is megkérdőjelezhető, mégpedig brutális módon. És ismétlem, amíg nem ismerjük, hogy ténylegesen hány halott írható a járvány számlájára, addig kár minden filozofálgatás.
De vélekedj csak tetszésed szerint, én is azt teszem. :)
Pálinkás Pál
@görbetükör: Már pillanat, egy percig sem vitattam a járványt...csak a besorolását...és el kell keserítselek,járványok mindig lesznek...velük kell élni...így fejlődött az evolúció... sőt a vírusokra még gyógyszer sincs...a vakcínáról meg annyit...flu ellen évtizedek óta van...mégis évente visz el több millió embert!!!
Rockxy
a maszk, a teszt és a politikusok majd megvédenek.
a VAKCINA! A Vak Cina!
(álmodban se)
Rockxy
ésaz én szomszédomis bajba van ám.
alkoholista az eggyik fija!
a másikmeg iszik!
isten tarcsameg a szokását
emerencia
@Pálinkás Pál: ma 14:33 A több millióból hányan voltak beoltva?
Pálinkás Pál
@emerencia: ugye viccelsz???ugorj neki a netnek..és járj utána,mennyire hatásos a flu elleni oltás...mivel az is mindig mutálódik...te legfeljebb a tavalyi ellen kaphatsz oltást!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok