Izraelben és Törökországban is komolyan emelkedik az esetek száma.

Máris itt a második hullám? Ismét felfutóban van a koronavírus világszerte

Egyhetes kijárási korlátozásról döntött Izraelben a koronavírus-kabinet több lakónegyedben a koronavírus-járvány gócpontjaiban a fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Szerda reggel nyolctól egy hétig "korlátozott negyed" lesz az Elad nevű kisváros és Tibériás több lakónegyede. Júniusban Eládban 53, Tibáriáson pedig 78 új fertőzést diagnosztizáltak. Hamarosan várhatóan újabb helyekről döntenek az egészségügyi minisztérium ajánlásai alapján.

Az ilyen zárt negyedeket nem szabad elhagyni, csak gyógykezelés végett, alapvető élelmiszer vásárlására, jogi eljárások miatt, közvetlen rokonok temetésére, külön élő szülőknél a gyermekek átadásához, és hatósági engedéllyel más rendkívüli esetekben.

Ezekre a helyekre csak a mentősök, a rendőrség és a katonaság léphet be a helyi lakosok mellett, az orvosi személyzet, a szociális munkások, újságírók, valamint az ott dolgozó munkavállalók, és az érettségi vizsgákra lehet ki- és beutazni.

A járvány újabb fellángolását jelzi, hogy az utóbbi egy napban 459 új esetet találtak, s ennyi új fertőzöttet legutóbb április 22-én jegyeztek fel Izraelben. Az utóbbi hetekben folyamatosan és fokozatosan emelkedik az koronavírus hordozóinak a száma.

Törökországban az utóbbi négy nap 1200 körüli szintjéről kedden ismét 1300 közeli értékre, 1268-ra szökött fel a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek a száma – derült ki abból a táblázatból, amelyet Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter tett közzé a Twitter-fiókján. Az összesítés szerint a kis-ázsiai országban a regisztrált esetek száma ezzel – a világon tizenkettedikként – meghaladta a 190 ezret, 190 165-re nőtt.

A korábban lassuló járvány napi esetszámai a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató június 15. óta csökkent, az előző négy napban 1200 körül alakult, hétfőn például 1212 embernél diagnosztizálták a kórokozót.

Kedden 27-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Ez az érték május 29. óta nem állt ilyen magasan. A halálos áldozatok száma a mostani adattal átlépte az ötezret, egészen pontosan 5001-re emelkedett. A halálesetek száma ugyancsak június közepe óta lassan növekvő tendenciát mutat, a vasárnapi adat 23, a hétfői 24 volt, miközben június 13-án járt már alacsonyabban, 14-en is.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nagyságrendileg olyan mértékben nőtt, mint hétfőn. Az előbbi mutató 846-ról 893-ra, az utóbbi 345-ről 362-re ugrott.

A gyógyultak száma 1315-tel 162 848-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladja meg az új esetek számát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,03 millió vírustesztet végeztek el.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok közleményéből kedden. A két ország kormánya azonban egyaránt úgy véli, hogy nincs ok az aggodalomra.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.