Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét – jelentette be pénteken a Barcelonai Egyetem.

Már tavaly márciusi mintákból is kimutatták a koronavírust spanyol kutatók

Eredményeik, amelyeket a medRxiv tudományos tanulmányok honlapján mutattak be és elküldték egy tudományos folyóiratnak is, azt jelzik, hogy

a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a Covid-19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon

- írták közleményükben.

Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a betegség később az egész világon elterjedt. Az első európai esetet Franciaországban jegyezték 2020. január végén. A betegség terjedésének ezen kronológiája megváltozhat a Barcelonai Egyetem vezette kutatás alapján.

Bár a Covid-19 légzőszervi betegség, kutatók már bizonyították, hogy nagy mennyiségű koronavírusgenom található a szennyvizekbe kerülő székletekben. A spanyol kutatók két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13. után. "Ezekben a mintákban a SARS-CoV-2 genomjának szintje megegyezett a Covid-19 esetek számának alakulásával a lakosság körében" – mondta Albert Bosch professzor, a tanulmány koordinátora.

Később az előző hónapokból származó lefagyasztott szennyvízmintákat elemezték, amelyek megmutatták a SARS-CoV-2 genom növekvő jelenlétét 2020. január eleje és március eleje között, ami a koronavírus spanyolországi megjelenését még korábbra tette: már január 15-i mintákban kimutatták a vírus jelenlétét, 41 nappal az első regisztrált megbetegedés előtt.

A kutatók ezután 2018 januárja és 2019 decembere között vett mintákat is megvizsgáltak, ami "megdöbbentő eredményt mutatott: a SARS-CoV-2 genom jelenlétét 2019 márciusában. Valamennyi minta negatív volt, kivétel a 2019. március 12-i, amelyben a genom jelenléte alacsony, de pozitív volt" – írták a közleményben.

"Barcelonában sok vendég fordul meg, turisták és szakmai látogatók" – magyarázta Bosch, aki lehetségesnek nevezte, hogy hasonló helyzet előfordult a világ más részein is. Mivel a legtöbb Covid-19 eset az influenzához hasonló tünetekkel jár, lehetséges, hogy ezeket influenzának hitték.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
tavaly márciusi?
akkor elkéstünk a masszkal, meg a háromméter távolsággal, gumikeztyővel, maraggyotthonnal, meg mindennel is.
utólag ha megteccenének minket büntettetni a mulasztásér, azt megköszönnénk.
verőce21
Demivelhogy nálunk Magyarországon enyhébb volt a fertőzés lefolyása az eddigiekben, így tapasztalható volt a hatékonyabb védekezés. Így nem is valószínűsíthető, hogy már korábban előfordult a vírusfertőzés.
Ha figyelembe vesszük a fenti fb.-s, mindenben szakértői kinyilatkozást is, Magyarországon kevésbé vannak bevándorlók, és a szegények aránya is kevesebb, mint pl. Spanyolországban...!

Sőt elmondható a járvány eddigi lezajlása alapján, hogy tudományosan következtethető, Magyarországon nincs is szegénység...!
Pálinkás Pál
Nofene...milyen érdekes...már tavaly márciusban jelen volt...és valahogy túléltük pánik nélkül!!! Igaz a sajtó nem nyomta naponta a rettegő híreket...ezt mondtam mindig...semmit nem lehetne észrevenni a járványból,ha a politikusok nem fújnák fel valami miatt!!! és maszk nélkül vészeltük át, meg anélkül hogy bedöntöttük volna a gazdaságot!!! ha az idei halálozásokat összevetjük a tavalyival...akár napra kivetítve,világosan látszik,semmivel nem halnak meg többen idén!!! Nos...ennyit a "félelmetes" világjárványról!!!
Rockxy
a gazdaság tönkretétele vót a czél!
"válság" (álság) idelyén a bankok pézt hoznnak létre a semmibű, oszt uzsorát kérnek érte, nehogymá ők mennyenek tönkre, merakkor oda a kapitálizmusz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok