A brit hatóságok 3 319 000 folyamodványt már elbíráltak.

A brit belügyminisztérium kedd esti közleményében arra hívta fel a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok figyelmét, hogy még egy évig, 2021. június 30-ig folyamodhatnak tartós letelepedési engedélyért a brit hatóságokhoz. A tájékoztatásból kiderül az is, hogy átlépte a 100 ezret azoknak a magyaroknak a száma, akik ezt már megtették.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium kedd este ismertetett friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 3 612 400-an tették meg.

A tárca közölte, hogy a

brit hatóságok május végéig 3 319 000 folyamodványt már elbíráltak, csaknem mindet kedvezően: az elutasított kérvények száma mindössze 900.

A május 31-i állapotot mutató

hivatalos lista élén – ugyanúgy, ahogy az összes eddigi statisztikában – a lengyelek állnak 697 900 beadott folyamodvánnyal. Őket a románok követik 590 100 benyújtott kérvénnyel.

A magyarok közül 101 700-an kértek tartós letelepedési engedélyt május végéig.

A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak, akik úgy döntöttek, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradnak, a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Százezer magyar akar letelepedni Nagy-Britanniában

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bűncselekmény miatt.

A brit belügyminisztérium keddi kimutatása szerint a május végéig elbírált folyamodványok 57 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 41 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

A brit EU-tagság január végi megszűnésével 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok.

Így azok, akik ennek az időszaknak a lejártáig, vagyis 2020. december 31-ig érkeznek az Európai Unióból letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje Nagy-Britanniában élnek.

Keddi közleményében a belügyminisztérium hangsúlyozta: azok az EU-állampolgárok, akik december 31-én már Nagy-Britanniában tartózkodnak, 2021. június 30-ig – vagyis még éppen egy évig – nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

A jövő év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány tervei szerint egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja majd el a letelepedési kérelmeket.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@Shikari: 10:03
Fertő Magyarországon is van egy pár helyen, például az un. No-gó zónákban(Sály, Csenyéte ... stb. ), illetve a Fidesz háza táján is.
Egyébként pedig a megfelelő alapanyagok felhasználásával, olvasztótégelyben készül a nemesacél, amiből fegyvert is lehet készíteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Clavigo: :-)
Azt hiszed érdekli Orbánt, hogy van egy maroknyi kisebbség, aki mindent elkövet ellene? Hát nem!
Engem sem érdekel, mert mindig rámutatok a liberális fajtájukra!

Azt, hogy hungarofób migráncs ivadék vagy, tudja mindenki, de épp úgy leszarlak, mint eddig! Takarodj haza, ha nem tetszenek a magyarok!
Sziszifusz
@Shikari: 13:33
Az Orbán kormányt mióta zavarja bárkinek a cincogása. Én eddig azt láttam, hogy amit a főnök kitalált, azt a sameszei tűzön vízen át végrehajtják. Azért nem oldják meg a problémát amiről beszélünk, mert nem tudják megoldani.
Nem beszélnek róla akkor nincs is probléma.
Shikari
@Sziszifusz: Nézz már szét a világban, milyen folyamatok vannak!
Ha az amerikai elnök twitterét letiltják...
Sziszifusz
@Shikari: 15:59
Amilyen idióta, nem csodálom hogy letiltották.
.
NancyRR76
Szeгеtnе fоггó szегеtеttel beszélgetni?
A jó útоn vagу!
----
http://www.k­­i­­­­ssia.club...
Shikari
@Sziszifusz: Minden libsit antifát börtönbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. July 6., 19:50
Halálra gázolt egy embert a Tokaj InterCity
Nagyvilág - 2020. July 6., 14:33
Agyonlőttek egy 11 éves kisfiút