Ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok csütörtöki közleményéből.

Horvátországban és Szlovéniában is ugrásszerűen emelkedett a fertőzések száma

A jelentés szerint Horvátországban szerdán 81-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2912-t, és két új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 110-re nőtt.

A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azelőtt egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2155 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 84-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 647 fő.

A szomszédos Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 21-gyel 1633-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Előtte ennél nagyobb napi esetszámot, 36-ot április 16-án jegyeztek az országban. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze kilencen vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Más országok állampolgárai számára ugyanakkor mindkét ország továbbra is korlátozásokat tart fent.

Horvátországban az uniós állampolgároknak is meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon. Bár Szlovénia a schengeni térséghez tartozik, az övezetből érkező állampolgárokat is ellenőrzik a határokon, adatokat azonban nem vesznek fel tőlük.

A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk. Horvátország ugyanakkor engedélyezi számukra a beutazást, amennyiben üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak oda, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.