Trump ellenáll a szobordöntéseknek, és új szoborparkot hoz létre.

Az amerikai forradalom eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott:

ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.

Július 4-e a függetlenség napja, szövetségi ünnep, az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-ban történt kihirdetését, amellyel az ország kinyilvánította függetlenségét a brit birodalomtól. A dél-dakotai Mount Rushmore arról ismert, hogy a hegyoldal sziklájába vésték négy amerikai elnök portréját: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt óriási arcmása látható itt.

Elemzők szerint Donald Trump nem véletlenül választotta ünnepi beszéde helyszínéül Mount Rushmore-t:

az Egyesült Államokban hetek óta tartó tüntetéseken és zavargásokon ugyanis a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom mind a négy államférfi tevékenységét megkérdőjelezi, többük szobrát már ledöntötték, a szövetségi fővárosban, Washingtonban pedig kerítéssel kell védeni Abraham Lincoln, a rabszolgákat felszabadító elnök szobrát is.

Beszédében az elnök hosszasan méltatta az amerikai történelem nagyjait, és erősen bírálta az amerikai történelem személyiségei szobrainak, emlékműveinek lerombolását.

Ha elpusztítjuk a történelmünket, nem fogjuk megérteni önmagunkat és Amerika sorsát sem

– szögezte le, és elítélte

a szélsőbaloldal új fasizmusát, amely abszolút lojalitást követel. Kiállt a zsidó-keresztény kultúra védelme mellett, kiemelve, hogy ez a mindent eltörölni kultúra idegen Amerikától. Mint mondta, ezt nem is szabad elfogadnunk.

A demokrata párti politikusokat és híveiket kárhoztatva úgy fogalmazott:

be akarják szennyezni Washington, Jefferson, Lincoln és Roosevelt emlékét.

Hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetések során el akarják törölni a történelmet és megbecstelenítenék a nemzet hőseinek emlékét. Hozzáfűzte: el akarják törölni az amerikai értékrendet és – mint fogalmazott – indoktrinálni akarják a gyermekeinket. Majd leszögezte: ő és hívei abban hisznek, hogy az amerikai gyerekeket a haza szeretetére kell tanítani.

Trump úgy fogalmazott:

nem fognak elhallgattatni bennünket, és nem hagyjuk, hogy gonosz emberek megfélemlítsenek bennünket.

Kijelentette: mi csakis a mindenható isten előtt hajtunk térdet, utalva ezzel arra az újonnan elterjedt gyakorlatra, miszerint sokan letérdelnek az amerikai nemzeti himnusz közben vagy a tüntetéseken az afroamerikai emberek előtt. Hozzátette, hogy a rendőrséget nem fogják megszüntetni.

Trump: nem fognak elhallgattatni bennünket

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ő és hívei a tolerancia mellett tesznek hitet, és nem az előítéletességet pártolják.

Trump bejelentette:

elnöki rendelettel létrehozza az amerikai hősök nemzeti parkját. Elmondta, hogy ez szabadtéri park lesz, ahol "a valaha élt legnagyobb amerikaiak" szobrai kapnak majd helyet.

Az elnöki rendeletet a Fehér Ház péntek este nyilvánosságra is hozta, s ebből kiderült, hogy szobrot terveznek mások mellett Harriet Tubmannak, a rabszolgaság eltörléséért küzdő afroamerikai ápolónőnek, Amelia Earhartnak, az első amerikai női pilótának vagy a prédikátor Billy Grahamnek is.

Trump beszéde előtt a Mount Rushmore-hoz vezető úton mintegy százan – többségükben lakota indián őslakosok – tüntettek. A rendőrség 15 embert őrizetbe vett.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Pedig szerencsétlen Trumplee szinte minden megszólalására igaz, hogy okosabb lett volna csendben maradnia. Ez a marharépa olyan ""hollikos"". Még nem ""kósás"", de rohamléptekben...
jesz
@namihami: Orbán neki drukkol...és ha Orbán neki drukkol, akkor Trump újból elnök lesz ha törik, ha szakad...legfeljebb újraszámolják, da ekkor már "pontosan"...
namihami
@jesz: És a Fidesz által biztosított szoftver könnyed támogatása is jól jöhet. Itthon már bizonyított.
Gyütt Mönt
@durbincs: koma, kihúztad a gyufát. Eddig csak te támadtál, de fordult a kocka. Azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem a bede. Akkor csak a geci?
jesz
@namihami: hahaha...ez jó..

hát igen, ott, ahol napokig számolják a szavazatokat, elkél a segítség.
kokopelli
@namihami: A "tapintatos" fehér bevándorlók minden hagyományát az őslakósoknak leß@rták! Úgy viselkedtek
odaát,mint a nácik Európában! A feketéket sem kérdezték meg,hogy volt-e kedvük Afrikát elhagyniok és rabszol-
gaként egy új világban robotolni!A négy elnök képmásának kőbefoglalásánál sem kérdezték meg a dakotákat,hogy
esetleg az a hegy jelent-e nekik valamit! A "tartomány (állam) nevében azért meghagyták a "dakota" szót! Kb. úgy
viselkedhettek,mint a Trump-család a kétszeri bevándorlásuknál! A bajorok jobban intézték el a kazal-fejű család-
ját,mert egyszerűen kibaxták őket a bajor tartományból vissza az USA-ba!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.