A horvát országos választási bizottság adatai szerint vasárnap délig valamivel kevesebben mentek el szavazni, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon.

Délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosult polgárok 18,09 százaléka járult az urnákhoz. 2016-ben ugyanez az arány 18,86 százalék volt.

A választás nyugodt mederben zajlik, rendkívüli esemény nem történt.

A horvát sajtó arról számolt be, hogy járványhelyzet miatt szigorú előírások mellett folyik a szavazás, ezért sok szavazóhelyen nagy a tumultus, és hosszú sorokban várakoznak a választópolgárok.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a valamivel több 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.

A választási kampány július 3-án, pénteken éjfélkor fejeződött be. A kampánycsend urnazárásig, vasárnap este 7 óráig tart. Az exit poll-felmérések eredményét közvetlenül az urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

A szábor 151 képviselője közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A nemzeti kisebbségek összesen nyolc képviselőt juttathatnak a törvényhozásba – közülük a magyarok és az olaszok egyet-egyet választhatnak, a szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

A 2669 jelöltre és 192 listára Horvátországban közel hétezer szavazóhelyiségben adhatják le voksaikat az állampolgárok. Külföldön 112 szavazóhelyiségben 185 ezren voksolhatnak, a legtöbben – mintegy 60 ezren – Bosznia-Hercegovinában.

Részeredményeket már 21 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda. A preferenciális listás szavazás miatt, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják, az eredmények 80 százalékos feldolgozottság mellett csak éjfél körül várhatók.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.