Az azonos nemű párok számára gyermekek örökbefogadását tiltó alkotmánymódosító javaslatot írt alá hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök, közölve, hogy a tervezetet még aznap benyújtja a parlamenthez.

A kezdeményezést Duda szombaton jelentette be egy dél-lengyelországi kampánygyűlésén, utalva arra, hogy bár a gyermekek a lengyel alkotmányban jelenleg is különleges védelmet élveznek, mindazonáltal ezt a kérdést a jelenleginél pontosabban kell szabályozni.

Az elnök javaslata szerint alkotmányos szintre emelnék a családjogi kódex hatályos előírását, miszerint a kiskorút kizárólag az ő érdekében lehet örökbe fogadni. Az előírást úgy bővítik, hogy örökbefogadásra kizárólag az alkotmányban meghatározott házasságban élő pár – vagyis egy nő és egy férfi – jogosult, az azonos nemű párok nem.

Amennyiben egyedül élő személy akar gyermeket örökbe fogadni, a bíróságnak ellenőriznie kell, hogy az illető nem él-e azonos nemű párkapcsolatban – javasolta Duda.

Duda megtiltaná azonos nemű pároknak az örökbefogadást

Lengyelországban az alkotmánymódosítás elfogadásához kétharmados alsóházi többségre van szükség, a kormányzó Jog és Igazságosság ezzel nem rendelkezik. Duda annak a reményének adott hangot, hogy kezdeményezését támogatja majd a keresztény értékekre hivatkozó ellenzéki Lengyel Parasztpárt, a Konföderáció és a Polgári Platform egy része is.

Miután a szejm napirendre tűzi majd az alkotmánymódosító javaslatot, legkevesebb hatvan nap elteltével bocsátható zárószavazásra.

Lengyelországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyben az első fordulót megnyerő, konzervatív Andrzej Duda a jelenlegi varsói polgármesterrel, Rafal Trzaskowskival mérkőzik meg. Trzaskowski a jobbközépnek tartott Polgári Platform liberális szárnyához tartozik.

Duda alkotmánymódosító kezdeményezésének szombati bejelentésére Trzaskowski úgy reagált: ő is ellenzi, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe, ebben a kérdésben egyetért Dudával.

Azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe, Duda már júniusban, a választási kampánya során aláírt úgynevezett Családvédelmi Chartában megengedhetetlennek nevezte. A chartában többek között az eddigi családtámogatások megőrzését és a családon belüli erőszak szigorúbb büntetését is kilátásba helyezte.

Duda a Családvédelmi Chartával arra reagált, hogy Trzaskowski tavaly úgynevezett LMBT+ Chartát kezdeményezett. Ez egyebek között a szexuális nevelés olyan formáinak bevezetéséről szólt, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekekben.

Az elnökválasztás június 28-i első fordulója óta végzett hét felmérés szerint a vasárnapi második fordulóban szoros eredmény várható, Duda átlagosan a szavazatok 50,3, Trzaskowski pedig 49,7 százalékára számíthat.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Málna
@Giovanni Alba: Konkrétan tudok olyan családról, ahol az egyedülálló örökbefogadó anya később egy másik hölggyel jött össze, aki szintén egyedül nevelte saját gyerekét. Már sok éve így élnek együtt, persze nem hivatalosan. Az örökbefogadott lányt ismerem közelről, 17 éves, és nem látom jelét annak, hogy rossz hatással lenne rá ez a felállás. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy nevelőotthonban vagy egy nevelőcsaládnál jobb helye lenne.
Az meg már egyenesen felfoghatatlan, hogy saját gyerekeiket - akár szexuálisan is - bántalmazó szülők korlátozás nélkül csinálhatnak újabb gyereket, viszont a saját nemükhöz vonzódó, de kicsikre ártalmatlan emberek nem fogadhatnak örökbe.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Bizony az "aberrált-szaporulatot" jó, ha limitálják!
Málna
@Aki Én: Nahát, akkor most kellene abbahagynom. A csúcson...:-)
Aki Én
@ómió: azt még születésed előtt kellett volna, te bolsi balfasz.
ómió
@Aki Én: Na! Mint az aberrált társaid, te is "szintén zenész" vagy??! Akkor egy önmagát állandóan a másikra hazudni igyekvő buzi bolsi tetühöz van benned "szerencsénk"??! Na, ne má'! Nem sok ez a "jóból"? A "prájdotokon" hol fogsz vonaglani vörös zászlóba bugyoláltan?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.