A New York államban lévő Rochesterben a múlt hét végén ledöntötték Frederick Douglass 19. századi fekete bőrű emberi jogi aktivista szobrát – jelentette hétfőn az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Ledöntötték egy fekete emberi jogi aktivista szobrát Amerikában

Douglass jelentős alakja az amerikai történelemnek. Maga is rabszolga volt Marylandben, majd elmenekülése után a rabszolgaság eltörléséért küzdő, úgynevezett abolicionista mozgalom vezetőjévé vált Massachusetts és New York államokban. Híressé váltak a rabszolgaság elleni beszédei és írásai, köztük három önéletrajzi regénye a rabszolgaságról és az amerikai polgárháborúról (1861-1865) is.

Rochesterben, amely New York állam északnyugati részén fekszik, és a tagállam harmadik legnépesebb városa, a belvárosban állt a szobra. Egy közeli szurdokban találták meg, megrongálva. Ledöntéséért senki nem vállalta a felelősséget. Az NPR jelentése szerint feltételezhetőn július 5-én, vasárnap döntötték le. Ez a nap egyben az évfordulója volt annak a híres Douglass-beszédnek is, amely 1852-ben hangzott el, és amelyben az aktivista arról szólt, hogy az Egyesült Államok függetlenségének július 4-i ünnepe az afroamerikai rabszolgák számára nem sokat jelent.

A 19. század végén készített szobrot gondozó csoport vezetője, Carvi Eison hétfőn úgy nyilatkozott: új szobrot állítanak Douglassnek.

Az elmúlt napokban és hetekben az amerikai konföderáció személyiségeinek – politikusainak és katonáinak – több szobrát ledöntötték, vagy a helyi politikai vezetők utasítására elszállították eredeti helyükről. De meggyalázták a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln elnök szobrát is Chicagóban vagy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vasárnap pedig a marylandi Baltimore-ban ledöntötték és a kikötő vizébe hajították a földrészt felfedező Kolumbusz Kristóf szobrát.

Hétfőn a washingtoni profi labdarúgócsapat, a Washington Redskins (Washingtoni Rézbőrűek) vezetői bejelentették: gondolkodnak a focicsapat nevének megváltoztatásán. A csapat három kisebbségi tulajdonosa pedig felkért egy beruházási bankot, hogy keressen vevőt, mert eladnák a Redkins-részvényeiket, ugyanis – ahogyan fogalmaztak – "nem boldogok, hogy partnerei a főrészvényesnek, Daniel Snydernek". A névváltoztatást sajtóértesülések szerint Snyder kezdeményezte, miután egyes hirdetők nyomást gyakoroltak rá.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@csak úgy...: Lehet, hogy a vandáloknak fogalmuk sem volt róla, kinek a szobrát döntik le, teszik tönkre! Szobor, szobor, össze kell törni! Ilyen, amikor a gyűlölet parttalanná válik, és mindent tönkretesz, ami az útjába kerül! Sajnos ezekre a dolgokra sehol nem gondolnak a politikusok, önjelölt népvezérek, amikor kiengedik a szellemet a palackból!
csak úgy....
@Nessy: a politika egy marhára jól fizetö szakma lett és a céljuk szentesíti az eszközt!
akár a nép közé is lövethetnek !
azt a "képviselö" címet vagy minek nevezzem hirtelen haragomba,- azt a csordát,akik a maguk boldogulásán kívül és a pártérdekböl mindent és mindenkit lesz..nak!
legalább a képviselö titulust vennék el tölük !
csak úgy....
@csak úgy...: mikor is lesznek a következö képmutatói választások?
Nessy
@csak úgy...: 2022-ben, és addigra még növelni kell a "hű magyarjaik" és a voks turisták létszámát, kerül, amibe kerül , elvégre nem ők fizetik! Igérnek majd fűt, fát, lombvirágot, amit azonnal el is felejtenek. A szavazat számláló program is megkapja a kellő utasításokat, mikor kell leállni, melyik sorokat kell majd átirányítani a megfelelő sorba! Addig is a 133 bátor ember mindent és annak az ellenkezőjét is megszavazza, ha arra kap ukázt! Gonosz vagyok?
csak úgy....
@Nessy: tudod, azt nem értem ,hogy egy kormányfö a külhoniakat gyözködi anyagilag,hogy rá szavazzanak,közben a benszülöttek ...nagy ívben!
gonosz vagy bizony! pld. nem gondolsz a shikari lelkivilágára,hogy ö ezt ,hogy dolgozza föl a szerény kis buksijában! lassan ott tartok,hogy minden idiótára tekintettel leszek de ! ha nem lennék,akkor ,hogy tudnám elviselni másképp ?
orbán,- még pógármesternek is szegényes lenne,nem ám miniszterelnöknek!
ómió
Mai szemmel nézve tán nem volt elég anarcholiburnyák? És ilyenkor már a black life se "matterol"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.