A strasbourgi testület szerint emberi jogokat sértett az állam.

Nem engedték a transznemű férfinak, hogy nemet változtasson – megbüntette az országot az Európai Bíróság

Elmarasztalta Bulgáriát csütörtökön a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), az ítélet szerint a hatóságok megsértették egy transznemű férfi jogait azáltal, hogy megtagadták a nemcsere hivatalos regisztrációját.

Korábban a bolgár bíróság azt az ítéletet hozta, hogy az érintett a "köz érdekében" nem jogosult arra, hogy születési női nemét hivatalos dokumentumaiban férfire változtassa, viszont elismerte a panaszos jogát ahhoz, hogy férfinek érezze magát és férfiként éljen, miután részleges nemváltoztató műtéten esett keresztül.

A strasbourgi testület szerint a bolgár bíróság merev hozzáállása az ügyhöz a felperesben "sebezhetőség, megalázottság és szorongás érzetét keltette", amellett, hogy az orvosok sem voltak hajlandóak végrehajtani rajta a végleges nemváltoztató műtétet a bírósági ítélet miatt.

Mindazonáltal az emberi jogi bírósági határozat megjegyzi, hogy a bolgár törvényszék más esetekben jóváhagyta a hivatalos nemváltoztatást, és a szóban forgó ügy jelenleg a nemzeti semmítőszék előtt van.

Az EJEB megállapította, hogy a bolgár állam megsértette a felperes magánélethez való jogát, és ezért 7500 euró kártérítés megfizetését rendelte el.

Forrás: MTI

Illusztráció: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Jaaa, hogy Bulgária!?!?! Ez magyarázat is egyben. Az egyetlen, aki még (MÉG) mögöttünk vn. De, az eddigi tapasztalatok szerint, már nem sokáig.
Szeparepa2
Nincs ilyen, hogy transznem sajnos, emiatt van a sok feszkó. Két nem van, ha tetszik, ha nem, nő és férfi, pont... viszont az angolban már más szó van ugyebár, és itt van a blöki elkaparva. A születési biológiai nem, a SEX ugyebár, míg van a GENDER, ami társadalmi nem (az viszont sokféle van, ugyebár az LMBTQIA őrület kezdete óta tudjuk, hogy sok-sok van, a transz-gender fa igen terebélyes, hiszen ez a mozaikszó, csak a FŐBB gendereket írja le, azoknak és sok tucat al ága is van...) Szerencsés esetben a gender és a sex azonos. Ezt hívják normalitásnak... egyre ritkább sajnos...
Tehát nem transznemű a srác, hanem transz-gender és így helyes a fogalmazás!
SEX-et változtatni nem lehetséges, akármit vágsz le vagy varrsz fel, marad a biológiai nemed ugyanaz, mert nem vagy isten... azonban a gendert lehet váltogatni ha valakinek ez a hóbortja illetve pszichés zavara, hát tegye... kellően liberó országokban nem probléma, sőt a TB támogatja, ha igazolható hogy mentális gondokat okoz neki ez az eleve mentális gond... de az nem, az nem marad attól még, méghozzá mindig és kérlelhetetlenül ugyanaz a nem. Sajnos a magyarban ugyanaz a szó van rá, és ezért mi méginkább harapunk rá...
Rockxy
bizon büntetni kell egy egész országot egy tökös jány, vagy egy puncis fijú miatt.
ómió
Tessék aberrált-gyártó kórházakat nyitni! Az a "liberális jövő"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok