A strasbourgi testület szerint emberi jogokat sértett az állam.

Nem engedték a transznemű férfinak, hogy nemet változtasson – megbüntette az országot az Európai Bíróság

Elmarasztalta Bulgáriát csütörtökön a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), az ítélet szerint a hatóságok megsértették egy transznemű férfi jogait azáltal, hogy megtagadták a nemcsere hivatalos regisztrációját.

Korábban a bolgár bíróság azt az ítéletet hozta, hogy az érintett a "köz érdekében" nem jogosult arra, hogy születési női nemét hivatalos dokumentumaiban férfire változtassa, viszont elismerte a panaszos jogát ahhoz, hogy férfinek érezze magát és férfiként éljen, miután részleges nemváltoztató műtéten esett keresztül.

A strasbourgi testület szerint a bolgár bíróság merev hozzáállása az ügyhöz a felperesben "sebezhetőség, megalázottság és szorongás érzetét keltette", amellett, hogy az orvosok sem voltak hajlandóak végrehajtani rajta a végleges nemváltoztató műtétet a bírósági ítélet miatt.

Mindazonáltal az emberi jogi bírósági határozat megjegyzi, hogy a bolgár törvényszék más esetekben jóváhagyta a hivatalos nemváltoztatást, és a szóban forgó ügy jelenleg a nemzeti semmítőszék előtt van.

Az EJEB megállapította, hogy a bolgár állam megsértette a felperes magánélethez való jogát, és ezért 7500 euró kártérítés megfizetését rendelte el.

Forrás: MTI

Illusztráció: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Jaaa, hogy Bulgária!?!?! Ez magyarázat is egyben. Az egyetlen, aki még (MÉG) mögöttünk vn. De, az eddigi tapasztalatok szerint, már nem sokáig.
Rockxy
bizon büntetni kell egy egész országot egy tökös jány, vagy egy puncis fijú miatt.
ómió
Tessék aberrált-gyártó kórházakat nyitni! Az a "liberális jövő"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.