A manhattani főügyész vizsgálhatja az ügyeket.

Döntött a bíróság: elkezdik vizsgálni Donald Trump üzleti ügyeit

A demokrata párti törvényhozók nem, de a manhattani ügyész a későbbiekben, megfelelő jogi eljárás után betekinthet Donald Trump amerikai elnök korábbi üzleti ügyeibe – mondta ki csütörtökön az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

A testület két döntést hozott, mindkettőt 7:2 arányban fogadta el. Az egyikkel elutasították a képviselőház demokrata párti tagjainak kérését, hogy hozzáférhessenek Donald Trump pénzügyi dokumentumaihoz. A másikkal viszont azt mondták ki, hogy az elnök nem élvez mentességet a pénzügyi dokumentumainak kiadására vonatkozó, büntetés terhe melletti idézésétől.

Az állásfoglalás nyomán ezek a dokumentumok egyelőre továbbra sem nyilvánosak, titokban maradnak a közvélemény és a politikusok előtt, de a manhattani kerületi ügyésznek megadta a lehetőséget, hogy egy vádesküdtszéktől kérje a büntetés terhe melletti idézés kiadását. Az idézés nyomán a Trump korábbi üzleti ügyeit bonyolító könyvelőcégeknek be kell majd mutatniuk ezeket a papírokat.

"Egyetlen állampolgár, még az elnök sem tekinthet el kötelességének teljesítésétől, amikor büntetőeljárásban bizonyítékokat kell bemutatnia" – fogalmazta meg a többségi indoklást John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke. Ezzel lényegében Trump ügyvédjeinek korábbi érvelésére válaszolt. A Jay Sekulow vezette ügyvédi csapat ugyanis azzal érvelt a dokumentumok kiadása ellen, hogy Donald Trumpnak hivatalban lévő elnökként különleges jogai vannak.

A legfelsőbb bíróság ugyanakkor jelezte azt is, hogy Donald Trumpnak, mint minden állampolgárnak, a későbbiekben joga van alsóbb szintű bíróságokhoz fordulnia az esetleges idézések ellen, azon a jogi alapon is, hogy megkérdőjelezi, mi a célja a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának.

Jay Sekulow rögtön a döntés után bejelentette, hogy a jogászcsapat folytatja a küzdelmet az alsóbb szintű bíróságokon a dokumentumok nyilvánosságra kerülése ellen. "Örülünk a ma meghozott döntéseknek, a legfelsőbb bíróság átmeneti időre meggátolta mind a kongresszus, mind a New York-i ügyészek törekvését az elnök pénzügyi dokumentumainak hozzáférésére. Az alsóbb szintű bíróságokon további alkotmányos aggályokat és jogi érveket fogunk előterjeszteni" – írta az ügyvéd a Twitteren.

Közleményt adott ki a manhattani kerületi ügyész, Cyrus Vance is. Ő az amerikai igazságszolgáltatási rendszer "fantasztikus győzelmeként" értékelte a bírósági döntést, kiemelve annak azt az érvelését, miszerint még az elnök sem állhat a törvények felett.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közölte: a demokrata párti törvényhozók tovább küzdenek azért, hogy a szerintük vitatott dokumentumokhoz hozzáférhessenek.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Nálunk se ártana egy vizsgálat orbán ügyeit vizsgálandó.de itt a főügyész egy bólogatójancsi,akinek a bólogatástól nincs ideje vizsgálódni.
csipetke
Nálunk se ártana egy vizsgálat orbán ügyeit vizsgálandó.de itt a főügyész egy bólogatójancsi,akinek a bólogatástól nincs ideje vizsgálódni.
SystemError
Már nagyon el akarják takarítani ezt a retket. mondjuk érthető, mert ebben a helyzetben egy felelős elnökre lenne szüksége Amerikának és nem egy idős uborkapakolásos majomra. A pénzügyei meg köztudottan olyanok, amilyenek. Viszont most vagy kaszálják el vagy hagyják már a választásig, mert ez a fagyi vissza is tud nyalni..
jesz
Mint a róla készült filmben láthattuk, Trump apja sikeres üzletember volt, főleg ingatlanban utazott...fia is követte, 40 évesen már milliárdos volt úgy, hogy előtte már néhányszor vesztett, de újra felállt...
A sok irodakukac csak irigységből küzd ellene, több-kevesebb sikerrel...

Nem azért titok a vagyona, mert korrupciós pénz, hanem kiderülne, hogy mit mennyiért vett, és azt mennyiért adta el...főleg kiknek...
A vevők tiltakoznak inkább a nyílvánosság ellen.
ómió
Az anarcholiburnyák tetühad vért izzadva "keresi a fogást"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok