Második napja tombolnak a lángok a San Diegó-i támaszponton kigyulladt amerikai hadihajón. A hatóságok szerint környezeti katasztrófát okoz, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot. Jelenleg tengerészek százai próbálják ezt megakadályozni.

Nagyon nagy baj lesz, ha a lángok elérik az égő amerikai hadihajó üzemanyagtartályait

A parti őrség felbérelt egy olajtakarító csapatot, hogy készen álljanak, ha olaj ömlene a tengerbe. Emellett egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légiforgalmat.

A hajóból maró füst száll San Diego fölé.

A hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon, ha füstszagot éreznek.A tűz vasárnap reggeli kitörése óta 59, az oltásban részt vevő embert, 36 tengerészt és 23 civilt kellett ellátni a hőség okozta kimerülés, füstmérgezés és könnyebb sérülések miatt, de már mindannyiukat kiengedték a kórházból – közölte az MTI.

Philip Sobeck ellentengernagy azt mondta, a tűzben összeomlott a hajótorony és a parancsnoki híd is végveszélyben van. Azt is megerősítette, hogy a tüzet csak két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.

A lángok elfojtására használt víz miatt elkezdett oldalra dőlni a 255 méter hosszú hajótest, de a legénység dolgozik azon, hogy a vizet ki is szivattyúzzák. Sobeck azt mondta, még nem adták fel, hogy megmentsék a teljes pusztulástól a 23 éves partraszálló támadó hajót, amely felújítási munkák miatt állt a dokkban.

Lawrence Brennan nyugállományú hajóparancsnok, a New York-i Fordham Egyetem nemzetközi tengerjogi professzora az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, ha a tűz miatt összeomlik a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlik, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válik.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.