Meghalt Milos Jakes, Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) utolsó főtitkára. Csehszlovákia egykori vezetője 97 éves volt – jelentette kedd este a CNC Prima News kereskedelmi hírtelevízió, két egymástól független forrásra hivatkozva.

Josef Skála, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) vezetőségi tagja Milos Jakes halálát a közszolgálati Cseh Rádiónak nyilatkozva megerősítette. Skála szerint az utolsó csehszlovák kommunista pártfőtitkár a hét végén halt meg Prágában, s kedden családi körben helyezték örök nyugalomra a cseh főváros motoli köztemetőjében.

Milos Jakes 1922-ben Morvaországban született és a második világháború után a korabeli kommunista ifjúsági szervezet regionális vezetőjeként lett karrierpolitikus. Egyre feljebb lépve a funkcionárusi langlétrán már a hatvanas évek végén bejutott a CSKP legfelsőbb vezetésébe. Az 1968-as reformkísérlet bukása után támogatta a párt Moszkvához hű szárnyát, ami tovább erősítette személyes pozícióit. Pártfőtitkárként 1987 és 1989 között áll Csehszlovákia élén.

A CSKP 1989 decemberi rendkívüli kongresszusán felelőssé tették a novemberi prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatásáért, és kizárták a pártból. A rendszerváltás után az 1968-as eseményekkel összefüggésben bírósági per is indult ellene hazaárulás vádjával, de bizonyítékok híján azt megszüntették.

Milos Jakes élete végéig meggyőződéses híve maradt az előző kommunista társadalmi rendszernek, és visszaemlékezéseiben a Nyugat által megrendezett puccsnak minősítette a csehszlovákiai rendszerváltást.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Magyar efftársi részvét meg sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.