Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában – erről Sebastian Kurz kancellár beszélt vasárnap az Österreich című lapnak.

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában
Fotó: Pixabay

A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét – jelentette ki Kurz. Hozzátette ugyanakkor, hogy "túl kevésnek" tartja ezt az óvintézkedést. A kancellár szerint minél hamarabb el kell indítani a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását a közelmúltban kedzte meg az Egészségügyi Minisztérium.

Az ország tartományait – a lavinajelző rendszerhez hasonlóan – zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Kurz arra emlékeztetett: az enyhítések időszakában mindenkit arra kért, hogy ne dobja el a szájmaszkját, mert még szükség lehet rá. Arról is beszélt: egészen addig együtt kell élni a vírussal, ameddig nem találják fel az ellenszeréül szolgáló oltóanyagot vagy gyógyszert.

A kancellár "harmonikához" hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok ingadozását. Leszögezte: annyi szabadságot szeretnénk adni az embereknek, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást szeretnénk bevezetni, amennyi feltétlenül szükséges.

A fertőzések számának növekedéséről úgy vélekedett: a legtöbb eset egy regionális gócpontra vezethető vissza, ugyanakkor a fertőzésszám gyors növekedése a szájmaszkot bevezetésével, illetve a jelzőrendszer elindításával kerülhető el – tette hozzá.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatos részletekről várhatóan hétfőn döntenek. Közben Bécsben bezárták a szerb ortodox Székesegyházat, mivel négy pap és három családtagjuk koronavírus-tesztje is pozittív lett. A hívőket pedig arra kérik, ahogy azok, akik július 7-12-ig részt vettek az istentiszteleteken, jelentkezzenek a 1450-es számon. Az osztrák szövetségi hadsereg koronavírus-érzékelő kutyák kiképzését kezdi meg. A kábítószer-kereső kutyák mintájára képezik ki őket; feladatuk az lesz, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött személyeket. Egy belga juhászkutya vesz részt elsőként a kiképzésen. Ausztriában eddig 19 655 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A betegség szövődményeibe 711-en haltak bele; 17 599-en időközben meggyógyultak. Míg péntektől szombatig 134-en fertőződtek meg, az utóbbi 24 órában 82 új esetet diagnosztizáltak. A legtöbben Felső-Ausztriában (33 fő) és Bécsben (22 fő) kapták el a koronavírust.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ennyi hülyét...koronavírus jelző kutya!!!...aztán hogy képzelik ezt el??? mert a kábszert szag alapján találja meg az eb...nem röntgenszeme van...a covidot hogy fogja kiszagolni??? max a lázzal járó izzadás szagát tudja...az meg igen hatékony lesz így nyáron,amikor mindenki izzad!!! az cseppet se izgasson senkit hogy a világban,bárhol az utcát járva nyomát sem látni a járványnak...vagy tud valaki példát mondani arra,hogy akárhol, ahol emberek összezsúfolva vannak..,de nem aggastyánok,vagy súlyos betegek...kialakult valami olyan helyzet,ami orvosi ellátást igényelt volna covid ügyben??? a teszt...nos ha rákra szűrnék az embereket...mindenkiben vannak rákos sejtek ,aki él...az a szerencsén, vagy a Jóistenen../kinek mi tetszik/ múlik...hogy burjánzásnak indulnak vagy nem!!! ami még számomra felfoghatatlan...orvosok,tudósok elismerik...ez a vírus az emberek 85%-ra nem veszélyes...átfut rajtuk mint a sima flu...akkor minek ez a felhajtás??? vigyázzanak kiemelten a veszélyeztetettekre...a többit meg hagyják békén!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.