Pár perccel reggel fél hat után végre sikerült megállapodásra jutnia az uniós vezetőknek az EU következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló helyreállítási alapról. Az újabb rekordhoz már csak körülbelül fél óra hiányzott volna.

Orbán nem vétózott, a jogállami feltétel pedig bekerült a brüsszeli paktumba

Az európai uniós tagállamok vezetői a brüsszeli csúcstalálkozójuk 5. napján elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. A hírt nem sokkal reggel hat óra előtt jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően Twitter-üzenetében.

Orbán Viktor miniszterelnök ezek szerint nem vétózott, pedig a jogállamisági kritérium belekerült a megállapodásba, ebben még hétfő este 11 órakor sikerült közös nevezőre jutniuk az uniós vezetőknek – derült ki a Politico tudósításából egy diplomáciai forrásra hivatkozva, és amit ma reggel a napi.hu idézett.

A hvg.hu szerint teljesült Orbán Viktor legnagyobb kérése az Európai Tanács maratoni ülésén: az EU hétéves költségvetéséről, illetve a hozzácsatolt helyreállítási alapról szóló megállapodásban

mindössze egyszer szerepel a "jogállamiság" szó

- abban a mondatban, amely szerint ezt tiszteletben kell tartani. Mindez nem jelenti azt, hogy az uniós támogatások kifizetését ne kötnék (politikai) feltételekhez, ám ezek köre és az elfogadott szankcionálási mechanizmus igencsak megnehezíti, hogy valaha is alkalmazzák ezt a szankciórendszert. Nem született ugyanis megállapodás arról, pontosan mi alapján is döntenének, a határozatban csak annyi szerepel, visszatérnek a kérdésre.

Maradna viszont az a rendszer, hogy egy ilyen döntést az Európai Bizottság javaslata alapján a tagállamok minősített többségének támogatásához kötnek (a magyar miniszterelnök egyhangúságot várt volna el), ugyanakkor megerősítik az ellenőrzést biztosító uniós szervek szerepét is.

Az MTI hajnali öt óra negyvenöt perckor azt jelentette, hogy az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Cikk- és címlapkép: MTI/AP pool/Francisco Seco

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@ómió: Jogállamban NINCSEN visszamenőleges hatályú törvénykezés. Nálunk volt? Igen. Van még kérdés?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
hülyék vagyto! Ő így szokott vátozni!!! =))
Gazella
Na rögtön tidtam, hogy origo hazudik mint ahogy a geci is
Origo nálam egy nagy nulla...

Ne örvendj O1G nem lesz mire fel... be fognak neked tartani.. unják hogy más ország adófizetők pénzét te zsebre vágd.
Jozefina
Azért ez nem az a siker, amíről a lakáj médei próbál sikert kovácsolni!!!
propeller.hu/itthon/3557516-orban-brusszeli-gyozelmetol-hangos-kormanysajto
Az EU hírekkel "kissé" ellentmondásos!!!
Nessy
@Jozefina: Szokás szerint! Viszont itthon a királyi média olvasóinak,hallgatóinak remekül el lehet adni! Mint ahogy a plusz 3 milliárd is. Melyik verzióhoz képest?
Nessy
@Shikari: Valóban "hatalmasat tett" a kegyenceiért! Nála ők a "magyarság"!
Nessy
@Shikari: Az én korosztályom nem is igen fog kapni! Nem minden egészségügyi nyugdíjas tud sertésfarmot, egyéb céget vásárolni, állami támogatással!
csak úgy....
@Shikari: te nagyon jól nyalsz és rettentö buta vagy! te mindent gondolkodás nélkül csinálsz,mint egy taknyos kölök.
almosd
Igaz az hogy csak egyszer szerepel a jogállamiság szó ,de a paktumot amit aláírtak, más szóval, az objektivitásra cserélték le .A 3 milliárdal nem kell dicsekedni mert más országok is kaptak engedményeket , szóval nem kell a paraszt vakítás . A parlamenti felhatalmazás egy kalap szart se ér.
Giovanni Alba
@Nessy: Majd meglátod, hogy sikinek igaza lesz. Csak éppen nem azt értjük infrastrukturális beruházáson, amit ő és a hasonszőrűek. Az útépítés ugye útépítés akkor is, ha lézer johnny kastélyához bekötőút, meg Velencei-tavi hétvégi lakhoz, ahol teljesen véletlenül egy fideszes potentát lakoz. Hosszú lenne a felsorolás, tudod úgyis mire gondolok. Siki meg igaz magyar, most éppen honnan is? Afganisztánból? Remélem büszke a rokonokra.
kokopelli
@Nessy: Mint a fociedző meccs után: "Igaz,hogy három nullra kikaptunk,de mi úgy 0:6-ra számítottunk! A 0:3
felér egy győzelemmel! Többször sikerült az ellenfelet megállítanunk,ahogy a beléptető-kapus szakértőnk is állítja!
Nessy
@Shikari: Ó, persze! Ma ezen a soron jelent meg az összeg, holnap átcsoportosítják! Na, nem vitázok, mert ma nagyon morc vagyok, így a "szemszúrás" (injekció a szemembe) előtt. Aztán meg ma délután nem sokat látok. Legyen kellemesebb napod.
Nessy
@kokopelli: "Nézőpont" kérdése az egész! :-)))))
Aki Én
@Shikari: ...ritka, hogy valaki ennyire ne értse mi történik :(
ómió
A jogállamiságot tiszteletben kell tartani? Csak neeem!? De, hisz az eddig is így volt!!! Még akkor is, ha a tetvesbolsiból "kinőtt" anarcholiburnyák söpredék azt nem tiszteletben tartani, hanem szájízének megfelelő bunkósbotként szokta suhogtatni!
Giovanni Alba
@ómió: Jogállamban NINCSEN visszamenőleges hatályú törvénykezés. Nálunk volt? Igen. Van még kérdés?
Nyírfa
Orbán úgy tesz, mintha az Európai Ügyészségnek nem lenne máris intézkedési jogköre azokban az államokban is, amelyek nem csatlakoztak. Nem fogják elnézni, hogy másra használják az uniós forrásokat, mint amilyen célt azok szolgálnak.
Ja: és erre a megállapodásra még az összes parlamentnek és az EP-nek is rá kell bólintania, mielőtt hatályba lép.
Több lényeges kérdésben csörtét vesztett Orbán: maradt a minősített többség, maradt a jogállamiság, csak nem kritériumként, hanem utólagos ellenőrzésként, ami ugyanúgy nem kecsegtet semmi jóval számára, sokkal nagyobb lett a hitel aránya a támogatás rovására a 750 milliárd euró elosztásában, és jelentősebb kedvezményekhez jutottak a "fukarok", mint eredetileg szerepelt a költségvetési tervezeteben.
Ennyit Orbán győzelméről. Kapott egy kis alamizsnát, egy kör előnyt, hadd fusson abban a hitben, hogy átszakíthatja a szalagot.
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: te tényleg ennyire buta vagy, vagy csak megjátszod némi szánalomért?
kereső
@Nyírfa: A "héttérzaj" tanul már biciklizni,mit gondolsz?
kereső
@Nyírfa: A holland miniszterelnök "háttérzajnak" minősitette orbánt, amikor kérdezték róla. " Engem nem zavar a háttérzaj"!
ómió
@Aki Én: Tegyél már fel másik bolsi aljasságlemezt, tetüfi! Akkor talán a tetves bolsiságodat se hazudozgatnád állandóan a másikra!
ómió
@Giovanni Alba: És mi is volt az? Hazudd ide, "uccu"!
Nyírfa
@kereső: Ez kimaradt, :)

Viszont én is kihagytam egy fontos momentumot: szó nincsen arról, hogy lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást. Pedig ez Orbán első számú feltétele volt, paralel a jogállamisági passzus kivételével.
Majd Novák Katalin előáll, és széles mosollyal bejelenti : Győztünk, Merkel megígérte, hogy gyorsan lezárják az eljárást.
Pedig csak arról van szó, hogy Merkel - állítólag - megpendítette, hogy felgyorsítják , nem lezárják, hanem felgyorsítják. Micsoda különbség. És, hát erről még csak nem is Merkel dönt. :)

Azt hiszem, az EU vezetőinek döntése arra irányult, hogy az országot bent tartsák az unióban, miközben elkezdik nyesegetni Orbán szárnyait. És ez nem is rossz döntés. Ha jól gondolom.
Aki Én
@ómió: 09:34 Na. látod milyen buta , tájékozatlan fajankó bolsi vagy? Ilyen alap dolgokkal nem vagy tisztában, de állandóan hazudozol, uszítasz jó bolsi módjára.
Már nem is kérdés, hogy hülye vagy, vagy aljas.
Giovanni Alba
@ómió: 2010. november. 08. 09:32 2010. november. 08. 12:00 ITTHON
Öt évre visszamenőleg lépne életbe a 98 százalékos különadó
Ezt konkrétan Lázár hazudta
hvg.hu/itthon.tarsadalom/20110509_kulonado_szego_peter
Ezt meg az alkotmánybíróság.
Nem haragszom rád, esetleg még kinőhet az agyad is, talán még tisztességet is tanulhatsz.
Pár pontban összefoglalva, hogy értsd is.
Beadtak egy törvényjavaslatot, öt évre visszamenőleges hatállyal. A törvényhozás (tudjukkik) elfogadta. Végül az Alkotmánybíróság elmeszelte. Ilyen jogállamban nem fordulhatott volna elő. Nem fogadhatták volna el a javaslatot.
ómió
@Giovanni Alba: És mondd csak: az Alkotmánybíróság nem része a magyar jogállamnak? Vagy - ha mégis - mint a jogállam része, megengedte a visszamenőleges törvénykezést? Életbe lépett az? Ha meg nem, akkor a te agyadnak kéne kinőnie végre! Legfőbb ideje lenne! Netán számodra az érvénybe sosem lépett "törvénykezés" is "visszamenőleges törvénykezés"? Legfeljebb, ha annak hazudod - ahogy teszed is! Csak, "hogy értsd is"!
ómió
@Aki Én: Mi fáj, mi ártott meg neked, tetüfi?! Csak nem az aljadék tetves bolsiságod, amitől állandóan másrahazudással próbálsz szabadulni? Kár a gőzért, a bolsi fajkreténséged sosem engedi!
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: Már nem is kérdés, hogy hülye bolsi vagy, vagy aljas bolsi.
Nyírfa
@kereső: 9.15

Elolvastam , milyen kontextusban hangzott el , és nagyon kifejezőnek találom. :) Innen kezdve Orbán leánykori neve: háttérzaj. De hiszen, tényleg az. És ebben az a jó, hogy ki lehet kapcsolni.
Gyütt Mönt
@ómió: nem azt kell mondanom rólad, hogy buta lennél, mert sajnos tovább süllyedtél annál a szintnél. Ezért kijelentem, hogy GONOSZ vagy, mert bár tudsz a jogsértésekről (98%-os különadó, 2010. november), az Európai Bíróság ítéletéről (a Magyarországi Evangéliumi Egyházközösségnek egyházi státuszt kell adni, emellett kártérítést kel fizetni Iványi Gábor lelkésznek), persze nem tették meg, Farkas Flórián ellen HIVATALBÓL feljelentést kellett volna tenni (1,6 mrd) sikkasztás miatt, stb. mégis szemet húnysz. Emellett mocskolódsz, tetűfinek minősítve azokat, akik tőled eltérő véleménnyel vannak. Emésszed amiket írtam.
Aki Én
@Gyütt Mönt: Erre mondják, hogy mit sem ér a butaság, rosszindulat nélkül.
Pont ezek a buta, tájékozatlan hazaárulók hazaárulóznak és antimagyaroznak folyton. Pedig aki nem látja, vagy tagadja ami ma itt megy, az nem normális.
Nessy
@Pegero: Köszönöm a mindenre kiterjedő felvilágosítást! Egészségügyi végzettséggel tudom, mi lesz a végeredmény.
Roska Botond dr. felfedezéséből még sokára lesz általánosan használható oltás, és akkor sem kis hazánkban!
Ha nem vetted volna észre, (ezt még mielőtt az orvoshoz mentem, írtam,) a "Nézőpont" esetében idéző jelet használtam! Értsd, ahogy akarod.
Nessy
@Pegero: Most gúnyolódsz, vagy sorstárs vagy???
kereső
Na most akkor mi lesz? A kormányfüggetlenmédiája azt harsogja- hyózött orbán. Aztán jönnek más hirek, hogy tulajdonképpen amit vitt a tarisznyájában, abból semmi nem lett. orbán feltartott kézzel megadta magát, aláirt egy olyan paktumot, amelly szembe megy,ill. nem tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet a magyar parlament az aláirás feltételeként szabott, Ezek szerint orbán semmibe vette a magyar parlament határozatát. Nem tekintette egyébnek, mint egy sajtpapirnak. Mikor indit a magyar parlament orbán ellen eljérést, mikor kezdeményezik a bizalmatlansági eljárást orbán ellen?132 +bátrak? Ez a nagy kérdés.
LauraEM99
А helуi anуukáknak anоnim szеxге vаn szüкségüк!
Csак üzenеt, és кéгjе mеg, hоgу baszd meg!
--
www.lovexx.club
ómió
@Aki Én: Egy-egy Internacionálé-kántálás és bolsimentegetés után ennyire jólesik bolsi tetvességednek saját szarkupac bolsi egóját a másikra hazudni? Ez nálad már betegség, tetüfi! Doki látott már, vagy csak "Dr" Athináig jutottál?
ómió
@Gyütt Mönt:Ilyen hirtelen "leszálltál" a "visszamenőleges törvénykezésről"? Nem tudod újabb hazugságokkal "megtámogatni"? Most jönnek a bárhol, bármikor, bármilyen kormány alatt előforduló jogsértések, mint a "jogállam hiányának bizonyítékai"? De a bíróságok - tele "jó efftársi bírákkal" - erre vannak! És "über Alles" ott van még a strasbourgi is - anarcholiburnyák "mindentudókkal"! Nem tudtad? Szellemi szegényházba (vagy csak bolsi miliőbe) való vakert tolsz és erőlködsz itt, mint dugult a klotyón, csak az a fránya "jogállamiság-hiátus" nem bír előkerülni! Netán, mert nincs is?
kokopelli
@Nessy: A hamburgi "Körber"-díjról ,és a Körber-családról már írtam,amikor a Fityiszesek náluk képezték tovább
magukat!( cca.100 évig fegyvereket gyártó szélső jobbos Hitler szimpatizáns család) Az utolsó vereség után átmen-
tek az alapítványukkal "philanthrop" szerepbe!(Balog-páter, és a Varga Katalin min. már fejtágítózott a hanseátoknál!)
vagy a "hanse-Átoknál"?
Aki Én
@ómidióta a beteg bolsi: Már nem is kérdés, hogy hülye bolsi vagy, vagy aljas bolsi.
Gyütt Mönt
@ómió: a hazugság az ilyen gonoszok műfaja, mint a tiéd. Látom nem tudtad megemészteni amit írtam. Már tetűfi sem vagyok?
volvós
" Orbán nem vétózott "...Úgy tudom, a Néppárt EU már rég megvonta a szavazati jogot a puhoséktól...
kokopelli
@Gyütt Mönt: (08:08) Ne várj el tőle sokat! Az ő szókincse elárul mindent!( "Bolsi"...",hazudd ránk"..."efftársi" és nincs is tovább...!) Brillirozni akar,de az "über Alles",az tk. "über alles"!!...Nem ismeri az über-fityiszes a régi közmondást:
"Aki nem tud arabusul,az ne beszéljen arabusul!" (;-))
Nyírfa
Érdekes cikket olvastam a Napi.hun

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eu-csucs-orban-kurz-jogallamisag-integracio-magyar.710325.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A lényeg, amire felkaptam a fejem, az a költségvetésnek a föderációs jellege. Az elmúlt napokban ez fel sem tűnt, annyira Orbán körül forrt a víz. Ami szintén figyelemfelkeltő észrevétel a cikkíró részéről, az az EU vezető államainak a vélekedése a magyar és a lengyel kormányfőkről: ők csak átmeneti jelenségek az unió történetében.
DR Eric CARTMEN
A magyar parlament négy ügyben “megkötötte” Orbán kezét, mondván ezeket el kell érnie az alkuban.
1. “A szegények nem kaphatnak kevesebbet a gazdagoknál”. NEM TELJESÜLT. Mivel a gazdasági helyreállítás nem arról szól, hogy általában ki a gazdagabb, hanem hogy kit mennyire ütött meg a vírus okozta gazdasági válság, ezért ezt a feltételt nyilván elvetették. A költségvetésből a tervekhez képest 10 tagállam kapott plusz pénzt (közte pl. a lengyelek, csehek és bolgárok), Orbán egyetlen plusz fityinget sem ért el Magyarországnak.
2. A Orbánék által gyűlölt “ politizáló civil szervetek nem kaphatnak uniós pénzt”. NEM TELJESÜLT. A végleges, elfogadott dokumentum nem törölte az ilyen támogatásokat.
3. “Nem lehet az uniós pénzek lehívását jogállami feltételekhez kötni”. NEM TELJESÜLT. A határozat 22 és 23-as pontja kimondja, hogy tiszteletben kell tartani a jogállami alapelveket (és az uniós alapszerződésében foglalt alapelveket is). Aki ezt nem teszi azzal szemben az Európai Bizottság javaslata alapján eljárás indul és a Tanács minősített többséggel dönthet a támogatás megvonásáról. Vagyis a 27 tagállamból 15-nek a támogatása kell ehhez, ami ma bőven megvan. Azt sem érte el Orbán, hogy ebben vétójog lehessen (a lengyel miniszterelnök reggel ugyan ezt hazudta egy nyilatkozatában, de attól még nem igaz).
4. “Le kell állítani 7-es cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen még az uniós költségvetés elfogadása előtt” NEM TELJESÜLT. Ilyenről szó sincs az elfogadott szövegben és azt a hazugságot, hogy ezt Merkel megígérte Orbánnak, a német kormányszóvivő már cáfolta. A költségvetést a Tanács a maga részéről elfogadta, a 7-es cikkely szerinti eljárás pedig tovább folyik.
Orbánnak meg kellett szavaznia egy olyan döntést, amelyben egyetlen feltétele, igénye sem teljesült. El kellett fogadnia egy olyan költségvetést, amely kb. 40%-kal kevesebb támogatást jelent Magyarországnak a Gyurcsány-kormány által elérthez képest. És mindehhez jó képet kellett vágnia, a propagandamédia már...
DR Eric CARTMEN
El kellett fogadnia egy olyan költségvetést, amely kb. 40%-kal kevesebb támogatást jelent Magyarországnak a Gyurcsány-kormány által elérthez képest. És mindehhez jó képet kellett vágnia, a propagandamédia már harsogja is a hatalmas sikert.
De a valóság az, amit fent írtam. Ennyi Orbán befolyása. Nulla. Csak a szája nagy. Ahogy a holland miniszterelnök utalt rá: Orbán csak háttérzaj.
advocat
Viktor a csoda! És ezt sokan el is hiszik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.