Követnék a példánkat.

Orbán Viktorék után a lengyelek is sutba dobnák a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló egyezményt

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szorgalmazza, hogy Lengyelország mondja fel az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményét, mert álláspontja szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló megállapodás a nők védelmének ürügyén gender-ideológiát támogat – számolt be róla vasárnap a lengyel média.

Ziobro szombaton tartott sajtóértekezletén bejelentette: az általa irányított minisztérium hétfőn kezdeményezni fogja a családügyi tárcánál, hogy kezdje el az egyezmény felmondását célzó "hivatalos munkálatokat".

Lengyelország az előző kormány idején, 2015-ben ratifikálta az ET egyezményét. A dokumentum elfogadását megelőző heves társadalmi és politikai vitában az egyezmény ellen lépett fel a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság, valamint a párt akkori elnökjelöltje, a nemrég újraválasztott államfő, Andrzej Duda.

Ziobro szombaton azzal érvelt, hogy a lengyel jog tartalmazza az összes, az isztambuli egyezményben előirányzott megoldást, egyes területeken pedig a lengyel megoldások ennél magasabb szintű védelmet biztosítanak a nőknek. A miniszter utalt egyebek között a májusban elfogadott jogszabálymódosításra, amely szerint a családon belüli erőszak elkövetőjét a rendőrség azonnal a közös háztartás elhagyására kötelezheti.

Az isztambuli egyezmény viszont olyan, ideológiai jellegű előírásokat is tartalmaz, amelyek Varsó szempontjából elfogadhatatlanok, és ellentétesek a lengyel alkotmánnyal – hangsúlyozta Ziobro.

Kijelentette, hogy az egyezmény az erőszakot a gender-elmélet bevonásával közelíti meg, míg a lengyel alkotmány a család hagyományos, nő és férfi kapcsolatán alapuló modelljéről szól. Kifogásolta, hogy az egyeztmény megkülönbözteti a nemek biológiai és társadalmi felfogását, és a ratifikáló országokat arra kötelezi, hogy ezt a szemléletet az oktatási rendszerükbe is beépítsék.

Ziobro az egyik kisebb kormánykoalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviseli Mateusz Morawiecki kabinetjében. Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió idézte Piotr Müller kormányszóvivőt, aki jelezte, hogy a kabinet egyelőre "nem hozott semmilyen kötelező érvényű döntést" az isztambuli egyezmény felmondásáról.

Az ellenzéki többségű szenátus baloldali alelnöke, Gabriela Morawska-Stanecka szombaton a PAP hírügynökségnek elmondta: az ellenzék a politikai és társadalmi nyomásgyakorlás összes módszerét beveti, hogy megakadályozza az egyezmény felmondását.

Forrás: MTI

Kép: MTI/PAP/Rafal Guz 

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
legott
Soha nem voltam és soha nem megyek Lengyelországba.
Egyszerűen, nem érdekel semmi, ami ott van.
Nyírfa
A családszerető magyarok és hasonlóan haladó szellemű barátaik tudják, hogy az asszony verve jó. Pont.
Nessy
Ezek szerint nyugodtan laposra lehet verni a feleséget, barátnőt, stb. Aztán ha feljelentik a hős férfiút, személyiségi jogokra hivatkozva még öt milliót is lehet keresni a bóton! Elmondhatják, hogy "ez jó mulatság, férfi munka volt"!
Hivatkoznak a "gender elvre" bár sokan azt sem tudják, eszik e vagy isszák!
A társadalmi nem, vagy gender olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján. Ezeket a személyiségvonásokat sokszor a maszkulinitás (férfiasság) és a femininitás (nőiesség) között helyezik el (bináris skála).
Nőknél a három "K"! Kinder, kuche, kirche! volt az elvárás még száz éve! Míg a férfi a családfő, a család eltartója! Mára ez változott. Mindkét nem tanulhat, és betölthet olyan állásokat, ami régen elképzelhetetlen volt. Mi ebben az ördögtől való? Hol van itt szó a családon belüli erőszakról???
nezelodo
@Nyírfa: Amíg otthon reccsen a csont, és áll a bál, és a bíróság is elítéli az áldozatot, addig a pap bácsikra kell bízni a kisdedeket, vagy a keresztény diplomatákra. Ha valamelyik libernyák meg akadékoskodik, összefoltozva és kisminkelve a kamerák előtt kell mutogatni az oldalbordát, hogy nem történt semmi.
ómió
@legott: A szaron kívül csak a kurva anyád dől belőded? Adod, mi lényeged, a kurva anyád!
legott
Geci lengyelek.
Tíz betűből álló szóban egy maghangzó?
Geci lengyelek!
legott
Az van, hogy egész közép-Európa nem érdekel.
Nincs itt semmi. látnivaló.
Minden ugyanaz.
Egy kaptafa.
Büdös parasztok próbálnak lehúzni, de ez nem fog sikerülni. Vágod geci magyar paraszt?
legott
@ómió: Mert megérdemled, geci. Az dől belőlem irántad.
Nessy
@Nyírfa: Sőt, az "asszony nem ember, a medve nem játék"! Már jöhet az ősi magyar meghatározás, ragaszkodva a gyökereinkhez: asszonyállat!
legott
@ómió: Van a fajtád, ami a puszta tétében undorító.
Ezzel feküdj és ezzel ébredj - geci!
legott
Azért nem mentem az idegen légióba, mert nem akartam ölni.
Meghalni tudok, de ölni nem akarok!
Érted ezt, te buta primitív geci!?
legott
Isten fia, Jézus öl meg téged - te buta magyar paraszt!
És ,még csak fel sem fogod...
ómió
@legott:Látom, szarkupac, most magadról fortyogsz!
Nessy
@legott: @ómió: Megoldható lenne, hogy ezt az értelmetlen, magas szintű purparlét befejeznétek, és esetleg a témához szólnátok hozzá?
kokopelli
@Nessy: (10:27) ...mint a ME etnikumánál !
- Kedves uram! Mongyad mán meg mit csinátam rosszul, hiszen ma még nem is vertél meg!!
..vaty csak úty harakszol magad elé???
lusta
A lengyeleknél most előjön a kőkemény ideológiaia nevelés. A zemberek náluk is la vannak sz@rva. Most egy pár évig semmilyen választás nem lesz. Lehet most jönni a hülyeségekkel.
Nyírfa
@Nessy: 10.48

Lánykoromban , sőt, kislánykoromban, egyszerűen nem értettem, miért kell a nőknek harcolniuk a jogaikért. Milyen jogokért? Mi az, ami nekünk nincs, de másoknak van? Olyan abszurd volt még a gondolata is, hogy ne lennék abszolút egyenrangú, egyenértékű egy fiútársammal, a férfinemmel, hogy nagyon butának tartottam mindenkit, akiben ez a kérdés egyáltalán felmerült. :)

Elképedve hallottam, hogy vannak falvak, ahol az asszony addig nem ülhet le az asztalhoz, amíg az "ura" meg nem vacsorált. A XX. századot írtuk. A XXI-dikben meg vakkomondort tartanak otthon...
Állítólag Johhny Deppet az asszony ruházta, na, a nők is meg tudják érni a pénzüket. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.