Az Európa Tanács sajnálatosnak nevezte a tervet, amely szerint Lengyelország felmondaná fel az Európa Tanács isztambuli egyezményét, mert álláspontjuk szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló megállapodás a nők védelmének ürügyén gender-ideológiát támogat.

Lengyelország felbontaná az isztambuli egyezményt

Fotó: Omar Marques / Getty Images

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter bejelentette: az általa irányított minisztérium hétfőn kezdeményezni fogja a családügyi tárcánál, hogy kezdje el az egyezmény felmondását célzó "hivatalos munkálatokat".

Lengyelország az előző kormány idején, 2012-ben írta alá, majd 2015-ben ratifikálta az egyezményt. A dokumentum elfogadását megelőző heves társadalmi és politikai vitában az egyezmény ellen lépett fel a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), valamint a párt akkori elnökjelöltje, a nemrég újraválasztott államfő, Andrzej Duda.

Ziobro azzal érvelt, hogy a lengyel jog tartalmazza az összes, az isztambuli egyezményben előirányzott megoldást, egyes területeken pedig a lengyel szabályozások magasabb szintű védelmet biztosítanak a nőknek.

A Szolidáris Lengyelország nevű párt tárcavezetője aláhúzta: az isztambuli egyezmény olyan ideológiai jellegű előírásokat is tartalmaz, amelyek Varsó szempontjából elfogadhatatlanok, és ellentétesek a lengyel alkotmánnyal. Kifogásolta, hogy az egyezmény az erőszakot a gender-elmélet bevonásával közelíti meg, míg a lengyel alkotmány a család hagyományos, nő és férfi kapcsolatán alapuló modelljéről szól.

Az isztambuli egyezmény az első államok feletti eszköz, amelynek célja jogilag kötelező érvényű normák rögzítése a nemi indíttatású erőszakcselekmények megfékezése céljából.

Pénteken mintegy kétezren tüntettek Varsóban a lengyel kormány terve ellen. Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában riasztónak nevezte a varsói kabinet tagjainak napokban tett kijelentéseit.

A főtitkár leszögezte: kész "konstruktív párbeszéd keretében tisztázni a konvencióval kapcsolatban esetleg felmerülő hibás vagy helytelenül értelmezett gondolatokat".

Infostart

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DonnaOI80
Szeгеtnél alkalmi szеxеt?
A рuncijom аz Ön rеndelкezésére áll!
Itt mеgtalálja ргofilоmat tеlеfonszámmal --> w­­w­­w­­.­­l­­o­­v­­e­­x­­x­­.­­c­­l­­u­­b

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.