A legnagyobb lengyel politikai napilap a hétfői címoldalán a lengyel mellett magyarul is üzenetet küldött az Index felmondott munkatársainak. 

A 444 szúrta ki, hogy a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza a hétfő reggeli print lapszámában a címoldalon hozta le az Index utóbbi napjainak történetét, ráadásul egy szolidaritási nyilatkozatot is kiadtak lengyel és magyar nyelven, amelyben kiálltak a felmondott munkatársakért.

A Gazeta Wyborcza hétfői címlapja (ezen a linken külön el lehet olvasni a szolidaritási nyilatkozatot):

Magyarul vállal szolidaritást az Index felmondott munkatársaival a Gazeta Wyborcza

Fotó, címlapkép: wyborcza.pl

Az üzenet a következő a lapban: 

"Az index.hu újságíróinak és szerkesztőinek

KEDVES MAGYAR BARÁTAINK!

Mélységesen felháborít bennünket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat.

Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze!

A Gazeta Wyborcza szerkesztősége"

A 444 cikke szerint az 1989-es alapítású liberális lap nagy ellenfele az Orbán Viktor szövetségeseként működő lengyel PiS-pártnak, amely most a kormánypárt. Tavaly ez a lap robbantotta azt az ügyet, amelyben egy osztrák üzletember azzal vádolta Jaroslaw Kaczynskit, a PiS vezetőjét, hogy nem fizetett egy varsói ingatlanfejlesztési projektben nyújtott szolgáltatásaiért.

"Az 1989-ben alapított Gazeta az posztkommunista éra első szabad lengyel napilapja – alapítói közt volt többek közt a 2016-ban elhunyt világhírű filmrendező, Andrzej Wajda is –, sokáig a legolvasottabb lengyel újságnak is számított.

A '90-es években egy időben példányszáma megközelítette a 700 ezret is, aztán társaihoz hasonlóan olvasottsága zuhanni kezdett, de még mindig vezető politikai lapnak számít. Jelenleg a Gazeta 81 ezer példányban fogy naponta, ezzel messze a legolvasottabb közéleti újság – csak a Fakt c. bulvármagazint veszik ennél többen az országban"

- olvasható a cikkben.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.