A nyugdíjmegtakarítás tizedét bárki kiveheti most – így döntött a chilei parlament. Az alapkezelő irodái előtt óriási sorok alakultak ki.

Hosszú sorok álltak a chilei fővárosban a nyugdíjalap-kezelő szerv irodái előtt, mivel egyelőre nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, miként szerezhetnek érvényt a legújabb jogszabálynak, amely szerint az állampolgárok kivehetik nyugdíj-megtakarításuk tíz százalékát.

Sebastián Pinera chilei elnök pénteken aláírta a törvényt:

az állampolgárok még nyugdíjba vonulásuk előtt egy alkalommal kivehetik az országos nyugdíjalapba eddig befizetett megtakarításuk tíz százalékát,

hogy ezzel is segítsenek a koronavírus-járvány miatti gazdasági krízisben.

Annyit tudnak már a lakosok, hogy csütörtöktől lehet megkezdeni a pénzek kivételét, az viszont sokaknak gondot okoz, hogy először ezt csak elektronikus úton tehetik meg. Hétfőn azért járultak sokan a hivatalokhoz, mert sok embernek nincs internethozzáférése, de sürgősen szüksége volna a pénzre.

A hatóságok azt kérik az emberektől, hogy akinek nincs égetően szüksége a pénzre, az még várjon, egy teljes évig fel lehet azt venni.

Chilében magán-nyugdíjpénztári rendszer van érvényben, a nyugdíjalapokba minden hónapban a fizetés 10 százalékát kell befizetni.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.