A koronavírus második hulláma miatt további intézkedéseket is bevezetnek. Arcmaszk nélkül már csak egyetlen spanyol tartományban szabad az utcára menni.

A spanyol fővárost is magában foglaló madridi autonóm közösségben ugyancsak mindenhol, a nyilvános zárt és szabad helyeken egyaránt kötelezővé teszik a szájmaszk viselését – jelentette be a tartomány elnöke kedden.

Most már az ország 17 tartománya közül csak a Kanári-szigeteken van érvényben rugalmasabb maszkviselési szabály.

A Kanári-szigeteken szabadtéren egyelőre nem kötelező maszkot venni, ha tartható a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolság másoktól.

A spanyol fővárosban, függetlenül a csütörtökön életbe lépő kötelezettségtől már most is szinte mindenki maszkban jár az utcákon. A madridi kormány egészségügyi tárcájának becslése szerint a lakosság 98 százaléka hord maszkot nyilvános helyen.

A tartományi vezetés elővigyázatosságból további korlátozásokat is elrendelt: a vendéglátóhelyek hajnali fél kettőig lehetnek csak nyitva, és a gyülekezést tíz főben maximálta. Az elnök közölte továbbá:

tervezik egyfajta immunitás-útlevél bevezetését ősztől azok számára, akik igazolják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen.

Ők mentességet kaphatnának, ha újabb korlátozások bevezetésére kerülne sor, például egy újabb járványhullám kialakulásakor.

A koronavírus-járvány tavasszal Madridot érintette a legsúlyosabban a spanyol tartományok közül, most viszont nem tartozik azon területek közé, ahol komoly gócok alakultak ki. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy napban 147 fertőzöttet regisztráltak a 6,6 millió lakosú autonóm közösségben.

Az országban 24 óra alatt 905-tel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, amely összesen meghaladja a 280 ezret. A halálos áldozatok száma 28 436, az elmúlt egy hétben hatan hunytak el.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.