A gazdasági miniszter pénzbüntetést helyezett kilátásba a maszkot nem viselők szankcionálására. Szerinte aki maszk nélkül utazik, „az nem saját magát, hanem a többi embert veszélyezteti.”

Szigorúbban kellene büntetni azokat, akik megsértik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, szándékosan veszélyeztetve ezzel mások egészségét – mondta Peter Altmaier német gazdasági miniszter, aki szerint a németországi lakosság túlnyomó többsége felelős magatartást tanúsít, de „van egy nagyon kis csoportja az embereknek, amelyik nemtörődöm és olykor felelőtlen”. Az ilyen magatartásnak pedig Altmaier szerint „a korábbinál hatékonyabban elejét kell vennünk”, szándékosság vagy nagyfokú gondatlanság esetén pénzbüntetést kellene kiszabni.

A gazdasági miniszter szerint például csak szájmaszkban lenne szabad buszra vagy vonatra szállni, aki e nélkül utazik, „az nem saját magát, hanem a többi embert veszélyezteti.”

Németország 16 tartománya saját hatáskörben dönthet a koronavírus miatti korlátozó intézkedésekről és a szabálysértőkkel szembeni szankciókról.

Pénteken 870, szombaton 955 új Covid-19-megbetegedésről számolt be az illetékes német hivatal a megelőző 24 órából. Szakértők szerint a trend nagyon aggasztó. Németországban eddig nem egészen 210 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a betegségre visszavezethető okból 9148 ember halt meg.

Egy stuttgarti szervezet ugyanakkor nagyszabású tüntetést szervezett szombaton Berlinbe, tiltakozásul a vírus miatt bevezetett korlátozások ellen. „A járvány vége – a szabadság napja” címmel meghirdetett eseményen több ezren vettek részt, elsősorban összeesküvéselmélet-hívők és jobboldali populisták. A megmozdulásra szerte Németországból érkeztek résztvevők, többek között neonáci csoportok is.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter rendelete szerint szombattól ingyenes koronavírustesztet csináltathatnak a külföldi nyaralásból Németországba hazatérők. A vizsgálatot nemcsak az orvosi rendelőkben, hanem például a nagyobb repülőtereken is el fogják tudni végezni.

Közben a német vasút bejelentette, hogy

visszaállt a járvány előtti menetrendre a Berlin-München nagysebességű járat. Ez azt jelenti, hogy ismét naponta öt közlekedik a szerelvényből, amely kevesebb mint 4 óra alatt teszi meg a csaknem 600 kilométeres távot a német főváros és a bajor tartományi székhely között.

Ez a dpa hírügynökség értékelése szerint újabb jele annak, hogy egyre többen utaznak Németországban mind szabadidős, mind pedig üzleti célból, még akkor is, ha az elmúlt időszakban megnőtt az aggodalom a koronavírus-járvány esetleges második hulláma miatt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.