A várakozásokat magasan túlszárnyalva növekedett Kína exportja júliusban, az import azonban csökkent.

A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint júliusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 7,2 százalékkal bővült. Elemzők 0,2 százalékos zsugorodásra számítottak a júniusi 0,5 százalékos növekedést követően. A júliusi az idei év legerősebb adatának számít, utoljára tavaly decemberben mértek ennél nagyobb ütemű, 7,6 százalékos bővülést.

A behozatal dollárban számolt értéke ezzel szemben 1,4 százalékkal visszaesett a múlt hónapban. Elemzők az import 1,0 százalékos erősödését várták a júniusi 2,7 százalékos bővülés után, ami az idei év eddigi legjobb eredményének számított.

A kínai külkereskedelmi mérleg 62,33 milliárd dolláros többlettel zárt, ismét megközelítve a májusban elért 62,93 milliárd dolláros történelmi csúcsot. Elemzők 42,00 milliárdos szufficitet jósoltak.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 11,3 százalékkal, az importé pedig 4,9 százalékkal nőtt júliusban éves összevetésben. Kína ezzel júliusban 442,23 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína importja az év első hét hónapjában 3,5 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a kivitel 7,3 százalékkal zsugorodott. Kína az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többlete júliusban 32,46 milliárd dollárra emelkedett a júniusi 29,41 milliárd dollárról. A South China Morning Post című hongkongi lap számításai szerint a júliusban az Egyesült Államokba irányuló kínai export 12,5 százalékkal, míg az onnan származó import csupán 3,6 százalékkal nőtt. Kína az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus feloldását célzó, januárban aláírt részmegállapodásban egyebek mellett arra tett ígéretet, hogy két éven elül 80 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát. A két ország kereskedelmi főtárgyalói a jövő héten egyeztetnek majd ismét, Kína vállalása pedig várhatóan a megbeszélés egyik kulcstémája lehet.

Az év első hét hónapját tekintve Kína az Európai Unióba irányuló exportja 0,7 százalékkal növekedett, onnan származó importja pedig 8,5 százalékkal zsugorodott.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben – először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Annyi rongyot vettünk maszk helyett aranyáron, hogy má az ablakon szórjuk ki, de mi magunk is megcsinyáhattuk vóna, akkor most lekopna az álluk. A világgazdaságot meg leállítottuk, magunk alattt vágjuk a fát teljesen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.