Nem csillapodnak a hangulatok.

Durvul a helyzet Fehéroroszországban: több újságírót is letartóztattak

A fehérorosz rendőrség a vasárnapi elnökválasztás után őrizetbe vette a Lengyelországból sugárzó, fehérorosz nyelvű Belsat (Bielsat) TV hat újságíróját – közölte kedden a csatorna igazgatója, Agnieszka Romaszewska-Guzy.

Az őrizetbe vettek között van egy operatőr, valamint két újságírónő, akik kollégájukat a minszki kerületi belügyi hivatal környékén keresték – közölte a PAP hírügynökséggel Romaszewska-Guzy.

A Belsattal együttműködő egyik rendezőt előzetes letartóztatásba helyezték, és ismeretlen helyre vitték. Fogva tartják a tévécsatorna egy oknyomozó újságíróját is, egy másik munkatársát pedig tíz napra letartóztatták – közölte a tévéigazgató.

A Belsat tévé második operatőrjével megszűnt a kapcsolat, nem kizárt, hogy bujkál – számolt be Romaszewska-Guzy.

Emellett Grodno városában a helyi börtön előtt súlyosan bántalmaztak egy, a kollégáit kereső újságírót, aki a lengyel kisebbségi adás számára dolgozik – mondta el.

A Belsat már vasárnap este közölte: a Minszkben őrizetbe vett több külföldi újságíró között van a Belsat két munkatársa is. Az értesülést megerősítette a BBC News orosz szerkesztősége is.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műholdas közvetítéssel üzemelő, főleg híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti. Alapító igazgatója, Agnieszka Romaszewska-Guzy az 1989 előtti lengyelországi antikommunista ellenzék aktív tagja volt, akárcsak a Szolidaritás mozgalom legendás alakjai közé tartozó szülei, Zofia és a 2014-ben elhunyt Zbigniew Romaszewski, aki sokáig szenátor volt.

A fehérorosz állami választási bizottság előzetes eredményei szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetések robbantak ki. Ezekben legalább egy tiltakozó életét vesztette, és sokan – köztük a biztonsági erők tagjai közül is néhányan – megsebesültek. Vasárnap mintegy háromezer, hétfőn pedig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Lukasenka hétfőn azt állította, hogy külföldről – Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból – irányították a vasárnap esti tüntetéseket. Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter alaptalannak nevezte a vádat.

Forrás: MTI

Kép: MTIA/EPA

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ahány ház annyi szopás!
.
Van ahol az orgánumokat egy toll vonással vót, nincs újság, vagy, vagy, vagy annyi és egy bim, bam, az által, aki högörgött, hogy nem adták vissza a komcsik a megyi lapokat, meg ezt, azt, meg amazt a kivénhedt friss jogÁSZOK
.
Figyu 0,54-nél a szakáll berci
.
----- Fidesz kampányfilm 1990
.
www.youtube.com/watch?v=WAR72LzcQWg&t=59s
----------------------------------------
.
És láss csodát, megcsinyáta,a bársony fotelBÚ!
human
De miért fél az akit a szavazók 80% annyira szeret???
Szeparepa2
Így fogjuk rablógyilkos anyabaszó szarbángecit és náci hazaáruló maffia söpredékét mi is hamarosan kifüstölni...
Mary
Orban kebel barátja, lehet tőle tanul.
Magyarországon is ez lesz, haladunk efelé
Ellenzéki média vissza szorítása, választási törvények átírása, választás megmahinálása
Haverok, családtagok bekebelezik a sajtót, a nagy cégeket stb
Építik a magyarok.is a dikratúrát
Jozefina
Lukasenka fél és reszket. Remélhetőleg sok álmatlan éjszakája van és lesz!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok