Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje megválasztása mellett emeltek szót egykori kormányzati tisztségviselők, köztük republikánusok is – derült ki abból a nyílt állásfoglalásból, amelyet a The Wall Street Journal című lap internetes oldalán tettek közzé csütörtök délután.

Több volt republikánus kormányzati tisztségviselő keményen bírálta Trumpot

A dokumentumot, amely az újság nyomtatott változatában pénteken jelenik meg, 73 ember írta alá. A csoport Egykori Republikánus Nemzetbiztonsági Tisztségviselők Bidenért néven jelenítette meg magát, s olyan személyiségeket is tömörít, akik még Ronald Reagan kormányzatában dolgoztak.

Az aláírók közt található mások mellett Michael Hayden nyugalmazott tábornok, aki George W. Bush elnöksége idején a CIA vezetője, Bill Clinton alatt pedig a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója volt, John Negroponte, többszörös republikánus nagykövet és a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) első vezetője, vagy Michael Leiter, a Bush-adminisztráció terrorelhárítási vezetője. De szignálta az állásfoglalást a 96 éves William Webster is, aki a demokrata párti Jimmy Carter elnöksége idején az FBI, a republikánus Ronald Reagan alatt pedig a CIA vezetői posztját töltötte be.

Az egykori tisztségviselők éles szavakkal ítélték el Donald Trumpot. Azt írták: az elnök

bizonyította, hogy hiányzik belőle a nemzet vezetéséhez szükséges jellem és hozzáértés, és viselkedése alkalmatlanná teszi őt, hogy elnökként szolgáljon.

A csoport leszögezte: "arra a következtetésre jutottunk, hogy Donald Trump kudarcot vallott, és Joe Biden korábbi alelnököt kell megválasztani az Egyesült Államok következő elnökének".

A nyílt levélben felrótták a jelenlegi elnöknek, hogy szerintük "elidegenítette az Egyesült Államok külföldi szövetségeseit". Úgy vélekedtek, hogy Trump kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében is, amely több mint 170 ezer amerikai életét követelte és komoly gazdasági visszaesést okozott. Helytelenítették az elnök reakcióit is az Amerikán végigsöprő tüntetéssorozatra.

Az Egyesült Államokban jelenleg több republikánus csoport is szerveződött, amely Joe Biden elnökségét szorgalmazza. Ezek tagjait a Trump-kampány kiábrándult egykori tisztségviselőknek minősíti, akik "megpróbálják megbuktatni a megválasztott elnököt".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.