Miközben tüntetők tízezrei gyülekeztek Minszkben vasárnap, civilnek látszó helikopter landolt a Függetlenség Palota előtti gyepen. A helikopterből Lukasenka szállt ki több katona társaságában, fekete taktikai ruhában, kezében egy tár nélküli gépkarabéllyal. Estére mesterlövészek is megjelentek a Függetlenségi Palota tetején, miközben állig felfegyverzett katonák kísérték a városban vonuló tömeget is. A tüntetések még augusztus 9-én indultak, amikor a választók elégedetlenek voltak az elnökválasztási eredménnyel, ugyanis szerintük a hatalom elcsalta azt. 

Soha nem látott méretű tömeg tüntetett a belarusz diktátor ellen vasárnap, a hadsereg is felvonult, közben Lukasenka gépkarabéllyal a kezében jelent meg az elnöki palotánál

A fehérorosz állami televízió és rádió által közreadott, videofelvételről készített képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök golyóálló mellényben, Kalasnyikov-géppisztollyal felfegyverkezve megy testőrei között hellikopterétől a minszki elnöki palotához, amelynek közelében a távozását követelő tömeg tüntet 2020. augusztus 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött. MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió

Az elcsalt választás után tizennégy nappal soha nem látott méretű tömeg vonult Lukasenka ellen Minszk utcáira vasárnap. A tüntetés méretét 150 ezer fősre teszik, de más nagyobb városokban is az utcára vonultak az emberek. Ennyien a függetlenség 1990-es kikövetelésénél sem voltak az utcán. Egyes beszámolók szerint vasárnap

csak a fővárosban 250 ezren mentek az utcára.

Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek vasárnapra óriástüntetéseket Belarusz-szerte - jelentette a Mérce a Radio Szvoboda közvetítésére hivatkozva.

Az Azonnali azt írta, az MTZ állami traktorgyár dolgozói – ahol Lukasenkát mőlt hétfőn kifütyülték a gyárban tartott beszéde alatt – is csatlakoztak a tüntetőkhöz:

a gyár szinte összes alkalmazottja a sztrájkoló szalihorszki bányászokkal együtt elindult a belvárosba.

A vasárnapi tüntetés legfurcsább pillanat az volt, hogy egy helikopter szállt el a tömeg felett, amiről később kiderült, hogy az elnök utazott benne, kezében egy gépfegyverrel. 

A hivatalos fehérorosz elnöki csatorna később videót is adott ki a leszállásról.

A felvétel egyértelmű üzenet a Lukasenka lemondását követelő tüntetőknek: a hadsereg és az elnök kész fegyverrel, vérontással is megvédeni hatalmát a civil tiltakozóktól. A Függetlenségi Palota tetején eközben mesterlövészek jelentek meg a Radio Szvaboda tudósítása szerint.

Később a fehérorosz elnök - gépkarabéllyal a kezében sétálva - meglátogatta a kordont álló OMAN rohamrendőröket, akiknek megköszönte a szolgálatukat. Ők válaszul megtapsolták őt, és azt skandálták, hogy

kiállunk melletted Aljekszander Rihoravics!

A belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé, melyben megfenyegette nyíltan az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogja vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót (amely színeket az utóbbi időkben gyakran látni ellenzéki tüntetéseken).

Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük

– közölte a minisztérium csupa nagybetűvel Telegram-csatornáján.

 Soha nem látott méretű tömeg tüntetett a belarusz diktátor ellen vasárnap, a hadsereg is felvonult, közben Lukasenka gépkarabéllyal a kezében jelent meg az elnöki palotánál

Hatalmas régi nemzeti zászlót visznek az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés résztvevői Minszkben 2020. augusztus 23-án. Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Lukasenka napok óta arról beszél, hogy külföldről szervezkednek ellene, illetve hogy a NATO meg akarja szállni Belaruszt. Ezzel szemben a valóságban a NATO határozottan cáfolta, hogy ilyesmire készülne, valójában Lukasenka irányította a belorusz hadsereget az ország nyugati határára.

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot az események, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek.

Forrás: Mérce, AzonnaliHVG, 24.hu, Népszava

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Pedig pont úgy csinálja, mint Kádár efftársatok 56. után!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Teljesen nyilvánvaló, hogy a népre nem szabad bízni semmit...! Ez már a Labdaházi-eskü óta így van, mindenfelé a világon.
ómió
@namihami: Akik itt "visszajöttek" - 2x is - az a te bolsevik tetübandád volt! Tudod: amelyiknél állandóan a népzsebire "fut ki a cselekmény"! Orbánt meg - hiába hazudnád rá az efftársi "móditokat" - nem a Szemlőhegyen agyoncirógatott Putyin efftársatok, hanem a magyar választó emelte az ország élére! Még akkor is, ha az ország Böszmevezéretek általi szétlopását, államcsődbe döntését is rá hazudnád!
namihami
@ómió: És a nép (persze, csak úgy mellékesen) megadta azt a felhatalmazást is neki, mert ""szabad és tiszta választás volt"", hogy a családból 10 röpke esztendő alatt sokezer milliárdos família lehessen.
A Böszme szétlopta a pénzt és (tény--rossz gazdálkodás mellett), de a nép is részesült belőle. A felcsúti Döbrögi nemcsak az ország, de az EU pénzével is ezt tette. Azzal a csekély különbséggel, hogy ez a ""világmegváltó"" a pénzt kizárólag a családnak vitte haza.
A Gyurcsány gyerekei a saját lábukon állnak, a Pocakdurcié pedig a mienken. A Böszme gyerekei, rokonai, barátai nem állami hivatalokban tengették napjaikat. A Hellóröfi családtagjai sorra millió feletti fizetésekkel (és nem eggyel) üldögélnek be az állami stallumokba.
A Szemlőhegyen csak egy vacsorát (és egy kiskutyát) kapott a Putyin, a Várban egy országot és mellette az EU-s tárgyalások titkos anyagait is. Persze, a Gyurcsánnyal szemben nincs a Putyin kezében besúgócédula, a másik mélyebbre kénytelen hajolni a fara mögött. Ezért nem hívják már meg egyetlen érdemi tanácskozásra se, mert a spiclivérét most se tagadja meg. A III./II.-es rutin...
És ha tévedésből mégis meghívják és odamehet (mert muszáj), akkor vagy a harmadik sorba kell állnia vagy odapofátlankodik az első sor szélére.
ómió
@namihami: Ha már hazudsz - "legyen kövér" - hazudjál több százezer-milliárdot! Az mégis más! A Böszme-szétlopta pénzből meg, persze, a "nép is részesült"! Évi kétszeri gázáremelést, egyhavi fizu- meg 1-2 havi nyugdíjlenyulás formájában! Mit mondjak:"nagyszerű részesülés"! Látom, máig is ennek a hiánybetegségét szenveded! A lopást meg hiába hazudod a "Zorbánra" látástól Mikulásig, az attól még nem lesz igaz! Nem zavar? A Böszmegyerekek a "saját lábukon állnak"? Ne "szerénykedj"! Előtte azért apucijuk "privatizált a családnak" nehány milliárdocskát - sehol nem kényszerültek "napjaik tengetésére"! A Böszme-féle "szivélyes, családi" összejövetelt Putyin efftárssal meg ne bagatellizáld el! Ahhoz nem kellett "besúgócédulát" hamisítani! Böszme efftárs anno maga volt a "fórum", ahova a besúgások érkeztek! Ezért helyezkedett el még odahaza is Putyin efftárs "fara mögött"! Amúgy meg, bolsijózsi, további kellemes hazudozást!
Gazella
Alljatok fel nép! Zavarjátok el az állitólagos utolso diktátort!
Csizmás Kond
Fehérorosz vagy akármilyen...gyerekek ha valakit nyolcvan százalákkal megválasztanak és másnap tüntetnek hogy mondjon le ki a hülye ?
...vagy ha lemond akit majd megválasztanak akárhány százalékkal azt ugyanígy lemondatják ,...mégis mi a lószart akarnak ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.