Fél éven belül megoldódhat a Covid-19-járványhelyzet Moszkvában – jelentette ki pénteken Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Az oroszok szerint hamarosan legyőzik a járványt, Amerika sehol sincs hozzájuk képest
Fotó: kremlin.ru

"Biztos vagyok benne, hogy szó szerint néhány hónapon, talán maximum hat hónapon belül véglegesen legyőzzük a koronavírust. Ezen dolgoznak Oroszország, a világ és Moszkva tudósai. Hatékony vakcina, hatékony gyógyszerek és egészségügyi technológiák jönnek létre – mindez egyszerre fejlődik és halad"

- hangoztatta.

Mihail Murasko egyészségügyi miniszter közölte, hogy az elsőként bejegyzett Szputnyik V vakcina kiszállítása megkezdődött a kórházakba a klinikai teszteknek a tervek szerint jövő héten kezdődő harmadik fázisához. Tájékoztatása szerint a gyerekek oltása csak később kezdődik meg, miután kiismerték az oltóanyag hatását a kiskorúak szervezetére. A tárcavezető ugyanakkor az idősebb pedagógusoknak javasolta, hogy oltassák be magukat.

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által fejlesztett oltóanyagot korábbi bejelentések szerint várhatóan szeptember végén-október elején fogják regisztrálni.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4829-cel 980 ezer 405-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

A terjedés üteme immár 13. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 22,8 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,9 millió), Brazília (3,8 millió) és India (3,4 millió) után.

Az aktív esetek száma 1186-tal 165 025-re csökkent. A halálozások száma 110-zel 16 914-re, a felépüléseké pedig 5905-tel 798 466-ra emelkedett.

Moszkvában a fertőzések száma 645-tel 260 ezer 361-re, a halálozásoké 10-zel 4786-ra, a felgyógyulásoké pedig 1280-nal 210 908-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 35,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 327 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 209 914 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken kiadott állásfoglalásában felhívta az figyelmet arra, hogy a héten bevezetett amerikai szankciók olyan orosz tudósokat sújtanak, akik a Covid-19 elleni oltás kidolgozásán dolgoznak. Ezt a rosszhiszemű gyógyszeripari konkurencia megnyilvánulásának minősítette, amit a gázpiacon tanúsított amerikai magatartáshoz hasonlított.

"Nem világos, hogy az amerikai hatóságok hogyan fogják megmagyarázni honfitársaiknak az olyan emberek megbüntetésére irányuló kísérletet, akik – sikerrel – dolgoznak egy olyan betegség elleni gyógyszeren, amely az Egyesült Államok több mint 180 ezer állampolgárát ölte meg"

- írta.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette az orosz védelmi tárca 33. és 48. központi kutatóintézetét, valamint a Moszkvai Állami Szerveskémiai és Technológiai Kutatóintézetet, az állítva, hogy ezek az intézmények vegyi- és biológiai fegyverek kifejlesztésén dolgoznak.

Az orosz védelmi minisztérium 48., mikrobiológiai kutatóintézete a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézettel közösen dolgozta ki a Szputnyik V-t. Az utóbbi intézmény vezetője egyébként elmondta, a szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium kutatóintézetének egy munkatársa jegyzi.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

legott
"Az oroszok szerint hamarosan legyőzik a járványt"
Szerintem Szergej Szobjanyin még soha nem ivott vodkát.
namihami
Egy orosz funkcionárius dicséri a sajátjait.
Pusztán a hitelesség és elfogulatlanság szól belőle...
simmering73
Attól függ. Ha a kémek ügyesek, akkor igen.
szép új világ
Nem tudom, más hogy látja, de szerintem az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján igencsak megkérdőjelezhető az orosz kormány szavahihetősége.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.