Németország átvesz több mint 1500 menedékkérőt Görögországtól a Leszboszon fekvő Moriánál kialakított befogadóközpont leégése miatt a kormánypártok keddi megállapodása szerint.

Olaf Scholz alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) politikusa a Twitteren azt írta, hogy többségében gyermekes családok elhelyezését vállalják át Görögországtól. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány egy "európai segítő akcióra törekszik".

Steffen Seibert kormányszóvivő az SPD és a nagyobbik kormányzó erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség megállapodásának részleteit ismertetve közölte, hogy Németország 408 családból 1553 embert vesz át Görögországtól. Valamennyien átestek a menedékjogi eljárás első szakaszán, hivatalosan is védelemre szoruló személyek.

Átvesznek további mintegy 150 felnőtt kísérő nélküli kiskorút is. Ők a Moria tábor leégése miatt hajléktalanná vált nagyjából 400 kiskorú elhelyezésére tíz európai ország összefogásával szervezett program révén érkeznek Németországba.

A német kormány a korábban indított programokkal együtt hozzávetőleg 2750 ember átvételével járul hozzá a görög menekültügyi rendszer terheinek csökkentéséhez, és a görög helyzettől függetlenül továbbra is törekszik a menekültügy körüli gondok "európai megoldására", amelyből Németország a méretével arányosan kivenné a részét

- tette hozzá a szóvivő.

A leszboszi tábor leégése a kormánypártokat is megosztó vitákhoz vezetett Németországban. Számos kormánypárti és ellenzéki politikus nagyszabású, több ezer ember átvételét célzó program beindítását sürgette, mások azt hangsúlyozták, hogy a migrációs nyomás növekedésének kockázata miatt igen körültekintően kell eljárni, és el kell kerülni, hogy Németország egyedül, európai partnerek nélkül siessen Görögország segítségére.

Angela Merkel kancellár azt az álláspontot képviselte, hogy a felelősség európai szintre emelésére kell összpontosítani, vagyis a görög hatóságok munkájának támogatásával újra kell építeni a tábort Leszboszon, és működtetését az EU felügyelete alá kell helyezni.

Ehhez a közös felelősségvállaláshoz kíván hozzájárulni a német kormány a bő 1500 ember átvételével. A programról első lépésben a CDU és a CSU egyezett meg, majd közösen megállapodásra jutottak a koalíciós társ szociáldemokratákkal.

A Moria tábort 2800 személyesre tervezték, legutóbb mintegy 12 600-an lakták. Segélyszervezetek rendszeresen bírálták a zsúfoltságot. Szeptember elején karantén alá helyezték, mert elkezdett terjedni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2). Az egy hete, szeptember 8-án éjjel kitört tűzben lakhatatlanná vált. A görög hatóságok szerint táborlakók gyújtogattak, öt gyanúsítottat kedden őrizetbe vettek. A német sajtóban ismertetett értesülések szerint valamennyien elutasított afgán menedékkérők.

Moria egyike volt annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok létesítettek az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát. Görögország szárazföldi részére csak a legkiszolgáltatottabb személyeket szállítják át, a menedékkérők többsége a szigeteken marad hónapokig vagy akár évekig is.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Merkel mutti migráncsínsége fokozódott?
Málna
Nagyon érdekelne, hogy Merkel és más politikusok, vagy egyszerű, migránspárti emberek hogyan gondolkodnak a jövőről. Mi lesz, ha már nem áll érdekükben több menekültet befogadni? Ők akkor is jönni fognak, sőt, egyre többen. Akkor majd erőszakkal fogják visszatoloncolni őket? Az majd belső konfliktusokat is gerjeszt, hiszen akkor már az országon belül is rengetegen lesznek, és nem fogják jó szemmel nézni, hogy a "rokonok" nem jöhetnek.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.