Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt.

A 69 éves Zsen Cse-csiangot márciusban vették őrizetbe, röviddel azt követően, hogy egy írást tett közzé az interneten, amelyben a kínai elnököt a tavaly decemberben, a közép-kínai Vuhan városából kiinduló koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével vádolta meg. Esszéjében a szókimondó stílusáról elhíresült Zsen úgy vélekedett, hogy a szólásszabadság korlátozásával, és a visszaélésekről a leplet lerántók elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a helyzetet. Az írás egy pontján Zsen vélhetően burkolt utalást tett a kínai elnökre – akit névszerint egyszer sem említ –, amikor így fogalmazott:

nem egy császárt látok ott az új ruhájában, hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson.

A korábban a Huajüen Ingatlanvállalat igazgatótanácsi elnökének, valamint helyettes párttitkárának pozícióit betöltő Zsent júliusban 46 évnyi tagság után kizárták a Kínai Kommunista Pártból a többi között a

párt és az ország imázsának bemocskolása, valamint a párttal szembeni hűtlenség és őszintétlenség miatt.

A lépés amiatt is erős üzenetet közvetít, mert nem csupán Zsen maga számított a párt prominens tagjának, de apja, Zsen Csüen-seng korábban kereskedelmi miniszter-helyettesként szintén jelentős politikai befolyással bírt.

Zsen Cse-csiang már 2016-ban is szembekerült a pártvezetéssel: akkor egy éves felfüggesztést kapott büntetésként amiatt, hogy az interneten közzétett bejegyzésekben kritizálta Hszi propaganda intézkedéseit, és azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az állami médiának a párthoz kell igazodnia. Ezzel egy időben leállították az ingatlanmágnás 37 millió követővel rendelkező fiókját a kínai Twitternek nevezett Weibo mikroblogon.

A kedden kiadott közlemény szerint Zsent a bíróság bűnösnek találta jelentős mennyiségű közpénz elsikkasztásának, kenőpénzek elfogadásának, valamint hatalommal való visszaélésnek vádpontjaiban. Hozzáteszik: a férfi minden vádpontban elismerte bűnösségét, és elfogadta a bíróság határozatát, az ellen nem kíván fellebbezni.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.