Jegyzékben követelte az Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) működő orosz állandó képviselet csütörtökön a némettől, hogy szolgáltasson számára kimerítő adatokat az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezetében talált méregről.

A vegyifegyver-tilalmi szerződés értelmében a német félnek tíz napon belül kell megadnia a tájékoztatást. Oroszország egyebek között Navalnij leleteire, biológiai anyagaira és egyéb klinikai mintáira tart igényt.

Az orosz fél emellett azzal a kéréssel fordult Németországhoz, Franciaországhoz és Svédországhoz, hogy tartsa tiszteletben jogsegélynyújtási kötelezettségeiket.

Ilja Tyihomov, az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője a parlamenti alsóháznak az állami szuverenitás megvédésével és külföldi beavatkozás elhárításával foglalkozó ideiglenes bizottsága előtt azt hangoztatta, hogy a Navalnij-ügyben a Nyugat által elindított

masszív dezinformációs kampány célja az orosz belpolitikai folyamatok befolyásolása és a szankcióhangulat felkeltése.

Példaként hozta fel az Európai Parlament szeptember 17-én elfogadott határozatát, amely azt javasolja az uniós intézményeknek, hogy sürgessenek nemzetközi vizsgálatot a Navalnij-ügyben, és arra válaszul Oroszországgal szemben alkalmazzák a

demokratizálás stratégiáját, valamint követeljék tőle a júliusban elfogadott alkotmánymódosítások visszavonását.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára csütörtökön közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy bírósági végrehajtók lefoglalták a politikus moszkvai lakását. Navalnij, az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és Ljubov Szobol júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben Jevgyenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletember egyik cége ellen. Az ellenzéki politikust a bírság egyharmada terheli.

Moszkva adatokat követel Berlintől Navalnij mérgezésről

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az oroszok többször visszautasítottak.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg, valamint egy francia és egy svéd laboratórium szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. Moszkva Berlin mellett Párizshoz és Stockholmhoz is jogsegélykérelemmel fordult. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Persze kíváncsiak, hogy tudták a németek azonosítani a novicsokot...
lusta
Ismerve az orosz rendszert, ha Putyin el akarta volna tenni láb alól Navalnijt, vagy bárki mást, nem ilyen amatőr módszerhez folyamodik. Annál inkább, hogy mindez Oroszországban történt. Nem nagyon hiszek az összeesküvési elméletekben.
jesz
hmmm...valamiért az ugrott be a főcím olvastán, hogy... valaki a küszöbömre szart, oszt becsönget papírért...

Elég kacifántos hasonlat...
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.