Szigorodnak októbertől a járványellenes intézkedések Szlovákiában, a kormány szerdán dönt a vészhelyzet ismételt kihirdetéséről – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő a Központi Válságstáb ülése után a Markíza kereskedelmi televízióban, a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére hivatkozva hétfőn.

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány a koronavírus-járvány miatt Szlovákiában
Fotó: Facebook/Igor Matovic 

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek. Ez utóbbi – legfeljebb 90 napra érvényesíthető –, így júniusban lejárt. Az a vészhelyzet, amelynek kihirdetésére ezúttal készül a pozsonyi kormány, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tevő, általánosabb jellegű lesz.

"A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése"

- indokolta a lépést Igor Matovic.

A szlovák kormányfő több más, a válságstáb által hétfőn elfogadott szigorításról is beszámolt. Ezek egyike, hogy

októbertől betiltják Szlovákiában csaknem az összes tömegrendezvényt.

Ez alól kivételt csak az esküvők, keresztelők, temetések és az önkormányzati ülések kapnak, illetve azok a rendezvények, amelyek szervezői biztosítani tudják, hogy az összes résztvevő negatív eredményű Covid-19 tesztet tud felmutatni.

Ugyancsak októbertől ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken, utóbbiakból csak az ülőhellyel rendelkezők tarthatnak nyitva. Ismét szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó rendelkezések,

ezek októbertől kül- és beltéren egyaránt kötelezőek lesznek, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes személyek között.

A múlt hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára teszi Magyarországot és Ausztriát, ezt a felvetést azonban a Központi Válságstáb nem hagyta jóvá, tekintettel arra, hogy az érintett országokban hasonló a járványügyi helyzet, és így egy ilyen intézkedésnek nem lenne értelme.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában vasárnap mintegy kétezer teszt elvégzése alapján 265 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is. Ez vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 9343 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5086. Eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több mint 447 000 vírustesztet végeztek el.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Pálinkás Pál: " Vigyáznak kiemelten azokra akikre kell...és nem [email protected]ák a többi embert.." Ott a többi embernek is van lehetősége vigyázni magára anélkül a gyomorszorító érzés nélkül, hogy ha elfogynak a tartalékai, simán elnyomorodik. Magyarországon kimondatlanul most vezetik be a svéd módszert. Csak annyi a különbség, hogy pl. idősen, krónikus betegen sem tud félrevonulni sok ember mert ellátatlan marad. Ráadásul Magyarország sokkal sűrűbben lakott mint Svédország, rosszabb az emberek egészségi állapota, s összességében sokkal rosszabb az egészségügy. Emiatt itthon sokkal nagyobb tragédia várható, s mi un. "kisemberek" nem tudunk ellene tenni semmit!!!
Pálinkás Pál
@emerencia: ez mind igaz...ezért mondtam márciusban is...nem a felesleges szarokra kellett volna a valag pénzt elkölteni, hanem ezen problémák megoldására fordítani...,mert ugye azt tudjuk, semmi szükség nem volt 18 ezer "lélegeztető" gépre...mert a többszáz milliós országokban sem voltak sosem pár ezernél többen gépen...a népsűrűségről...teljesen mindegy hány ember fertőződik meg,ha a veszélyeztetetteket elkülöníted...nagy összegbe lefogadnám hogy az itt kommentelgetők között is akad olyan,akin tünetmentesen már átfutott a fertőzés...klinikai tesztek bizonyítják...az emberek kb 80%-a védett a covid ellen...és ezzel visszakanyarodtunk a lényeghez, arra a húszra kéne kiemelten vigyázni!!!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok