Szigorodnak októbertől a járványellenes intézkedések Szlovákiában, a kormány szerdán dönt a vészhelyzet ismételt kihirdetéséről – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő a Központi Válságstáb ülése után a Markíza kereskedelmi televízióban, a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére hivatkozva hétfőn.

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány a koronavírus-járvány miatt Szlovákiában
Fotó: Facebook/Igor Matovic 

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek. Ez utóbbi – legfeljebb 90 napra érvényesíthető –, így júniusban lejárt. Az a vészhelyzet, amelynek kihirdetésére ezúttal készül a pozsonyi kormány, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tevő, általánosabb jellegű lesz.

"A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése"

- indokolta a lépést Igor Matovic.

A szlovák kormányfő több más, a válságstáb által hétfőn elfogadott szigorításról is beszámolt. Ezek egyike, hogy

októbertől betiltják Szlovákiában csaknem az összes tömegrendezvényt.

Ez alól kivételt csak az esküvők, keresztelők, temetések és az önkormányzati ülések kapnak, illetve azok a rendezvények, amelyek szervezői biztosítani tudják, hogy az összes résztvevő negatív eredményű Covid-19 tesztet tud felmutatni.

Ugyancsak októbertől ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken, utóbbiakból csak az ülőhellyel rendelkezők tarthatnak nyitva. Ismét szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó rendelkezések,

ezek októbertől kül- és beltéren egyaránt kötelezőek lesznek, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes személyek között.

A múlt hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára teszi Magyarországot és Ausztriát, ezt a felvetést azonban a Központi Válságstáb nem hagyta jóvá, tekintettel arra, hogy az érintett országokban hasonló a járványügyi helyzet, és így egy ilyen intézkedésnek nem lenne értelme.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában vasárnap mintegy kétezer teszt elvégzése alapján 265 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is. Ez vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 9343 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5086. Eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több mint 447 000 vírustesztet végeztek el.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Eközben a buta embereknél..."Egész Európában új erőre kapott a koronavírus-járvány. Ezalól csak egyetlen ország kivétel: Svédország. Itt a napi új fertőzöttek száma szeptemberben 106 és 332 között alakul. "
ez felettébb érdekes...nincs hiszti...nincs maszkosdi...aztán csak jobbak az adatok!!! ott másfajta vírus tombol??? várnám pár maszkfetisiszta véleményét a dologról!!
emerencia
@Pálinkás Pál: Fura népek ezek a svédek. A magyarországi IKEA tavasszal bezárt és dolgozói egy része belső felújítást végzett a többiek pedig majdnem teljes fizetéssel otthon voltak. Munka nélkül adtak pénzt nekik és mégsem lustultak el pedig magyarok!!! Az újranyitáskor a honlapjukon azt olvastam, hogy minden munkatárs maszkot, arcpajzsot és kesztyűt fog viselni. A maszkot az épületbe belépéskor már hordaniuk kell. Vajon hol volt az az állítólagos svéd lazaság? Vagy a magyar főnökség találta ki az egészet? Nem tudom, hogy valóban így viselkedtek-e vagy csak kamu az egész, fizetetlenen voltak otthon akik nem felújítottak, majd az újranyitáskor maszk, pajzs és kesztyű nélkül várták, hogy a kedves vásárlók a képükbe prüszköljenek?
Pálinkás Pál
@emerencia: nos ...a magyar IKEA a magyar rendeleteknek kénytelen alávetni magát...de hagyjuk a cégeket...én az egészről beszélek...A Svédek elismerték hogy azért volt sok halott az elején ,mert nem fordítottak elég figyelmet az idősotthonokra...ahol a legnagyobb a veszély...de ahogy ezt a problémát kiküszöbölték,előállt a jelen helyzet...Vigyáznak kiemelten azokra akikre kell...és nem b@szogatják a többi embert...ez az ország a legjobb példa rá ,hogy semmit nem ér a maszkosdi...mielőtt a 10 millió lakosra az 5 ezer áldozattal jössz...Belgiumban ugyanannyian laknak, kétszer annyi áldozattal,szigorú szabályozással... a magyar adatokat meg az sem hiszi el aki leírja...most csak számszakilag mondom, az hogy ki miben halt meg...azt nem tárgyalom...A Svédek azok ,akik elismerték a PCR teszt eredménye nagyban függ az emberi tevékenységtől...most ebbe nem megyek bele,ha akarsz utána nézel...a lényege...ha akarom negatív, ha akarom pozitív...és ehhez semmi extra nem kell, csak kicsit többször kell visszamelegíteni a mintát!! ergó...ez nem egy egzakt teszt...és pont ezért a kitalálója is elismerte,nem használható erre,amire a WHO kijelölte!!! a következtetések levonását rád bízom...én csak adatokat közlök!!!
emerencia
@Pálinkás Pál: " Vigyáznak kiemelten azokra akikre kell...és nem b@szogatják a többi embert.." Ott a többi embernek is van lehetősége vigyázni magára anélkül a gyomorszorító érzés nélkül, hogy ha elfogynak a tartalékai, simán elnyomorodik. Magyarországon kimondatlanul most vezetik be a svéd módszert. Csak annyi a különbség, hogy pl. idősen, krónikus betegen sem tud félrevonulni sok ember mert ellátatlan marad. Ráadásul Magyarország sokkal sűrűbben lakott mint Svédország, rosszabb az emberek egészségi állapota, s összességében sokkal rosszabb az egészségügy. Emiatt itthon sokkal nagyobb tragédia várható, s mi un. "kisemberek" nem tudunk ellene tenni semmit!!!
Pálinkás Pál
@emerencia: ez mind igaz...ezért mondtam márciusban is...nem a felesleges szarokra kellett volna a valag pénzt elkölteni, hanem ezen problémák megoldására fordítani...,mert ugye azt tudjuk, semmi szükség nem volt 18 ezer "lélegeztető" gépre...mert a többszáz milliós országokban sem voltak sosem pár ezernél többen gépen...a népsűrűségről...teljesen mindegy hány ember fertőződik meg,ha a veszélyeztetetteket elkülöníted...nagy összegbe lefogadnám hogy az itt kommentelgetők között is akad olyan,akin tünetmentesen már átfutott a fertőzés...klinikai tesztek bizonyítják...az emberek kb 80%-a védett a covid ellen...és ezzel visszakanyarodtunk a lényeghez, arra a húszra kéne kiemelten vigyázni!!!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.