Szerda délután tette nyilvánossá az Európai Bizottság a jogállamisági jelentéseit, amelyekkel első alkalommal készítettek elemzést az összes tagállam demokráciájának minőségéről.

Jogállamiság-jelentés: hatalmas sallerokat kapott a szégyenpadra ültetett Orbán-rezsim

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke (b) és Didier Reynders, a bizottság igazságügyért felelős tagja sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatták a testület első jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án.

A jogállamisági jelentés mellé az Európai Bizottság szankciós eszközt is szeretne. Ez lenne az EU-s pénzek kifizetésének leállítása: vagyis ha a Bizottság súlyos problémákat talál, és azt a tagállam nem javítja ki, akkor 2021-től vissza lehetne tartani a támogatásokat – írja a 444.hu.

Mivel ezeket a támogatási pénzeket a keleti tagállamok – például Magyarország – veszi fel nagy mennyiségben, már innen is látszódott, hogy az egész rendszert az egykori szovjet blokk országaira találták ki.

A Bizottság által kiadott 30 oldalas összefoglaló, ami a 27 országban tapasztaltakat összegzi,

túlnyomó többségben negatív példákat hoz Magyarországról,

pedig a tanulmány rendre kitér a pozitív esetekre is.

* Az összefoglaló szerint komoly aggodalomra ad okot Magyarországon, hogy a bíróságok irányításában illetékes szakmai testület döntéseit rendre felülírja egy politika által kinevezett másik testület – ezzel az OBT (a szakmai testület) és az OBH (a politika által küldött felügyelő) közti háborúra utalnak.

* Szintén a rossz példák között sorolja a jelentés általános része, hogy a magyar alkotmánybírók hivataluk lejártakor a Kúriára mehetnek bírónak. Ezzel az a baj, hogy így politikai kinevezettek ítélkezési gyakorlat nélkül kerülhetnek az igazságszolgáltatási rendszer élére.

* Az összefoglaló szerint Magyarországon előfordul, hogy a legfelsőbb köröket érintő korrupciós nyomozások nagyon visszafogottak, és nem történnek meg fontos lépések, még akkor sem, ha igen komoly gyanú merül fel.

* Három ország esetén veti fel a jelentés, hogy a médiahatóság politikai döntéseket hozhat a kormány érdekében: Magyarország, Lengyelország és Málta a rossz példák.

* Amikor az állami hirdetések átláthatatlanságának problémája kerül elő, akkor is Magyarország az egyik rossz példa, és itt külön megjegyzik, hogy igen jelentős összeggel támogatja a kormányzat a hozzá lojális sajtótermékeket reklámokkal.

* A sajtó sokszínűségét korlátozta Magyarország, amikor 470 kormánybarát kiadványt egyesítettek egyetlen alapítványban (KESMA), és a versenyhivatalnak nem engedte meg a kormányzat, hogy kivizsgálja ennek a piactorzító hatását. A jelentés szerint általában is aggasztó, hogy egyre több független kiadványt vesznek át kormánypárti tulajdonosok Magyarországon.

* A kormánykritikus újságírókat ért támadások, lejáratások a bolgár, a horvát, a szlovén és a spanyol országjelentéseken kívül a magyarban is a komoly problémák között szerepel.

* A civil szervezeteket ért zaklatások között a jelentés kiemeli a külföldi támogatásokról szóló bejelentési kötelezettséget Magyarország esetén, emlékeztetve mindenkit, hogy a magyar törvényről az EU bírósága idén júniusban kimondta, hogy sérti az uniós szerződéseket.

Az általános jelentés egyetlen esetben hoz pozitív példát Magyarországról:

a bíróságok digitalizációjának gyors haladását, például hogy az ítéletek már elektronikusan is hozzáférhetők.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Jáááááááájjj, mekkora sivalkodás lesz itt hamarosan. Jön a megtámadták hazánkat című bohózat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@sgl: Ugyanezt szoktam mondani azoknak, akik azon vernyakolnak, hogy "jaaaa'j, nincsen penz, mibul fogjuk elkezdeni az orszagepitest orban utan", amire en azt mondom mindig, hogy nyugi, megvan az a penz, tessek lefagyasztani a svajci bankszamlakat, meg minden olyan ner-lovag bankszamlajat, akik feltehetoen a magyar allam penzet maganositottak es azt helyeztek el bankokban, offshore cegekben, szanaszet a vilagban, hogy minel nehezebb legyen megtalalni azokat. Meg a hires svajci banktitok is feloldasra kell, hogy keruljon, hogyha ilyen sulyos buncselekmeny gyanuja merul fel!
Es MINDEN NER-LOVAGNAL TELJES VAGYONELKOBZAS jarjon halmazati bunteteskent, mint ahogyan annakidejen a rakosi eraban a koncepcios perek aldozatainak meg a csaladjat is foldonfutova tettek, pedig akkor szeinte semmi vagyona nem volt senkinek sem a haboru utan. Nem kell szivbajosnak lenni, a Csillagban eleg az allami ruha-kaja-lakhatas kombo is, nem kell cifrazni.
RonaGyuri
A nyomdafesték is véleményes?

legalább is, hogy mit tűr és mit nem

Persze sokban játszik, hogy kinek a nyomdafestéke. A párt központi naplapja tegnapi vezető irkodmányát „Kiéheztetnének” a derék Gajdics Ottó rityentette. Igen a tőle megszokott hangnemben és a tényeket semmibe vevő hazug módon hablatyol Věra Jourová állítólagos mondatának saját kifordításán.
Ahogy mondani szokásom ez lehetne a magánügye, meg az olvasóié, de a végére odatette, hogy „A válasz erre egy rövidke mondat, ez azonban nem tűri a nyomdafestéket…”!
Olvasván a cikket, nem értem mire gondolhatott, csak nem csatlakozni akart derék barátaihoz (Lovas, Bájer, Bencsik, …), akik egy teljes műsor alatt folyamatosan „büdös vén kurva”-ként emlegették a „Széchenyi-díjas magyar filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja”-t!!! =))
Szeparepa2
Azt nem értik a normális emberek, akik demokraták, szoclibek, kerdemek és kerlibek stb, hogy EZEK NEM IS AKARNAK JOGÁLLAMOT BASZKI! És nem csak szarbángeci náci hazaáruló elmebeteg rablógyilkos vadálat, hanem az egész banda, az egész agyhalott pszichotikus szekta... Olyan ez, mint amikor azt mondja a szekta pásztor, hogy ma mind véget vetünk életünknek és felszállunk Jézushoz, és mindenki aznap szépen lemészárolja magát szemrebbenés nélkül. A pszichózis így működik... ha valakinek sikerül társadalmi szinten elérni, az ellen igen nehéz tenni, szinte csak komoly tragédia vethet véget annak. A bolsevik és náci diktatúra is így működött... a kereszténydiktatúra 1000 éve pedig pláne, hiszen akkor ugyebár még feudalizmus volt, állatként tartották a rabszolga tömeget... ezek persze mindhárman nyílt erőszakkal is fűszerezték (amit pl lukasagyúkka nem tehet, mert azonnal őrjöngő vérzuhatagos polgárháború törne ki, int ahogy így is már féligmeddig az van... már ha, lenne még elég embere hozzá... szerintem már nem, simán át lehetne állítani az összes pribékjét, egy hatásos beszéddel... ;)
Szeparepa2
@Gazella: Úgy tudom a pávatáncos náci csaló bolond lelépett a Páva expresszel... Szolnokról indult...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.