Szerda délután tette nyilvánossá az Európai Bizottság a jogállamisági jelentéseit, amelyekkel első alkalommal készítettek elemzést az összes tagállam demokráciájának minőségéről.

Jogállamiság-jelentés: hatalmas sallerokat kapott a szégyenpadra ültetett Orbán-rezsim

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke (b) és Didier Reynders, a bizottság igazságügyért felelős tagja sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatták a testület első jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án.

A jogállamisági jelentés mellé az Európai Bizottság szankciós eszközt is szeretne. Ez lenne az EU-s pénzek kifizetésének leállítása: vagyis ha a Bizottság súlyos problémákat talál, és azt a tagállam nem javítja ki, akkor 2021-től vissza lehetne tartani a támogatásokat – írja a 444.hu.

Mivel ezeket a támogatási pénzeket a keleti tagállamok – például Magyarország – veszi fel nagy mennyiségben, már innen is látszódott, hogy az egész rendszert az egykori szovjet blokk országaira találták ki.

A Bizottság által kiadott 30 oldalas összefoglaló, ami a 27 országban tapasztaltakat összegzi,

túlnyomó többségben negatív példákat hoz Magyarországról,

pedig a tanulmány rendre kitér a pozitív esetekre is.

* Az összefoglaló szerint komoly aggodalomra ad okot Magyarországon, hogy a bíróságok irányításában illetékes szakmai testület döntéseit rendre felülírja egy politika által kinevezett másik testület – ezzel az OBT (a szakmai testület) és az OBH (a politika által küldött felügyelő) közti háborúra utalnak.

* Szintén a rossz példák között sorolja a jelentés általános része, hogy a magyar alkotmánybírók hivataluk lejártakor a Kúriára mehetnek bírónak. Ezzel az a baj, hogy így politikai kinevezettek ítélkezési gyakorlat nélkül kerülhetnek az igazságszolgáltatási rendszer élére.

* Az összefoglaló szerint Magyarországon előfordul, hogy a legfelsőbb köröket érintő korrupciós nyomozások nagyon visszafogottak, és nem történnek meg fontos lépések, még akkor sem, ha igen komoly gyanú merül fel.

* Három ország esetén veti fel a jelentés, hogy a médiahatóság politikai döntéseket hozhat a kormány érdekében: Magyarország, Lengyelország és Málta a rossz példák.

* Amikor az állami hirdetések átláthatatlanságának problémája kerül elő, akkor is Magyarország az egyik rossz példa, és itt külön megjegyzik, hogy igen jelentős összeggel támogatja a kormányzat a hozzá lojális sajtótermékeket reklámokkal.

* A sajtó sokszínűségét korlátozta Magyarország, amikor 470 kormánybarát kiadványt egyesítettek egyetlen alapítványban (KESMA), és a versenyhivatalnak nem engedte meg a kormányzat, hogy kivizsgálja ennek a piactorzító hatását. A jelentés szerint általában is aggasztó, hogy egyre több független kiadványt vesznek át kormánypárti tulajdonosok Magyarországon.

* A kormánykritikus újságírókat ért támadások, lejáratások a bolgár, a horvát, a szlovén és a spanyol országjelentéseken kívül a magyarban is a komoly problémák között szerepel.

* A civil szervezeteket ért zaklatások között a jelentés kiemeli a külföldi támogatásokról szóló bejelentési kötelezettséget Magyarország esetén, emlékeztetve mindenkit, hogy a magyar törvényről az EU bírósága idén júniusban kimondta, hogy sérti az uniós szerződéseket.

Az általános jelentés egyetlen esetben hoz pozitív példát Magyarországról:

a bíróságok digitalizációjának gyors haladását, például hogy az ítéletek már elektronikusan is hozzáférhetők.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Jáááááááájjj, mekkora sivalkodás lesz itt hamarosan. Jön a megtámadták hazánkat című bohózat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Dől a hazugság "saller"? Bolsi tetübandától mi egyéb dőlhet? Jó-jó! A gerinctelen aljasságon kívül!
surdilloFUJT
@ómió: Napihülye,az agyrágó bogár éhenhalna a fejedben,te agymosott fidessnyalonc!!!
ómió
@surdilloFUJT: Akkor a tiédben azért mutálódtak a patkányok, fajgyökér? Ha így tolod, bolsi tetü, még a magmaradt tetünyájak is odalesznek benne!
karma1
@sgl: Ugyanezt szoktam mondani azoknak, akik azon vernyakolnak, hogy "jaaaa'j, nincsen penz, mibul fogjuk elkezdeni az orszagepitest orban utan", amire en azt mondom mindig, hogy nyugi, megvan az a penz, tessek lefagyasztani a svajci bankszamlakat, meg minden olyan ner-lovag bankszamlajat, akik feltehetoen a magyar allam penzet maganositottak es azt helyeztek el bankokban, offshore cegekben, szanaszet a vilagban, hogy minel nehezebb legyen megtalalni azokat. Meg a hires svajci banktitok is feloldasra kell, hogy keruljon, hogyha ilyen sulyos buncselekmeny gyanuja merul fel!
Es MINDEN NER-LOVAGNAL TELJES VAGYONELKOBZAS jarjon halmazati bunteteskent, mint ahogyan annakidejen a rakosi eraban a koncepcios perek aldozatainak meg a csaladjat is foldonfutova tettek, pedig akkor szeinte semmi vagyona nem volt senkinek sem a haboru utan. Nem kell szivbajosnak lenni, a Csillagban eleg az allami ruha-kaja-lakhatas kombo is, nem kell cifrazni.
RonaGyuri
A nyomdafesték is véleményes?

legalább is, hogy mit tűr és mit nem

Persze sokban játszik, hogy kinek a nyomdafestéke. A párt központi naplapja tegnapi vezető irkodmányát „Kiéheztetnének” a derék Gajdics Ottó rityentette. Igen a tőle megszokott hangnemben és a tényeket semmibe vevő hazug módon hablatyol Věra Jourová állítólagos mondatának saját kifordításán.
Ahogy mondani szokásom ez lehetne a magánügye, meg az olvasóié, de a végére odatette, hogy „A válasz erre egy rövidke mondat, ez azonban nem tűri a nyomdafestéket…”!
Olvasván a cikket, nem értem mire gondolhatott, csak nem csatlakozni akart derék barátaihoz (Lovas, Bájer, Bencsik, …), akik egy teljes műsor alatt folyamatosan „büdös vén kurva”-ként emlegették a „Széchenyi-díjas magyar filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja”-t!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.