Az Európai Parlament (EP) tárgyalói mindaddig felfüggesztik az Európai Unió 2021 utáni, hétéves költségvetéséről folytatott megbeszéléseket, amíg a tagországi kormányokat tömörítő tanács új ajánlattal nem áll elő – jelentette be a képviselőtestület sajtószolgálata csütörtökön.

Az EP tárgyalói megszakították a költségvetési tárgyalásokat

A kompromisszum hiánya, az elmozdulás teljes mértékű megtagadása nem tárgyalás. A képviselők akkor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a tanács részéről valódi akarat mutatkozik a megállapodás megkötésére – közölték.

Röviddel a tanács német elnökségével és az Európai Bizottsággal folytatott háromoldalú tárgyalások kezdete után nem volt más választásunk, mint megszakítani az ülést. Várjuk, hogy a tanács frissítse tárgyalási mandátumát, és olyan új javaslattal térjen vissza, amely figyelembe veszi az Európai Parlament legfőbb követelményeit

- fogalmaztak.

Tájékoztatásuk szerint az EP legalább tizenöt kiemelt uniós program pénzügyi megerősítését várja. Elismerték ugyanakkor, hogy mindkét fél engedményei árán sikerült haladást elérni egyebek mellett a saját források terén, noha még számos kulcsfontosságú politikai kérdést tisztázni kell.

Már eddig is sok időt veszítettünk. Számos kérdés tekintetében azonban nem lehet kompromisszumot kötni. A polgárok sürgős európai választ várnak. Bízunk abban, hogy a tanács elnöksége a következő napokban rugalmasságot mutat

- tették hozzá az EP tárgyalói.

Az EP tájékoztatása szerint az Európai Unió hosszútávú költségvetésének elfogadása nem feltétele a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag elfogadásának. A helyreállítási terv elfogadásához az EP részéről egyetlen feladat kapcsolódott: a saját forrásokról szóló határozattervezet véleményezése. A tanács azért nem tud dönteni a határozattervezetről, mert egyrészt nincs megegyezés az egyes tagállamok által javasolt, az uniós pénzek kifizetéséhez kötni tervezett jogállamisági feltételrendszerről, másrészt pedig egyes tagállamok csak a költségvetés elfogadása után akarnak a helyreállítási programról dönteni. Az EP az unió hétéves költségvetésével kapcsolatban korábbi álláspontján lazítva tizenöt, véleménye szerint legfontosabb program megvágását szeretné visszafordítani arra hivatkozva, hogy azok a programok a tagállamok által tett ígéreteket váltanák valóra.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
@sgl: .
Követhetetlen a pasi, mert olyan jelentéktelen, hogy sumákba mindent megtehet, mert tud annak a nyelvén ketyegni, akik beveszi a löki, böki dumáját!
.
Mindenkiről megvan a kicsavart véleménye, de saját magát nem látja, hogy nem egyéb, mint egy politikai szélhámos!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
lesz ebből szívás. Sanyi bácsi sem felejtette el, hogy a felesége a kocsmában leszólta a férfiasságát. hazamentek, és otthon az öreg megmutatta. 8 napon túl..
Jozefina
Mindennek kerék kötője a lengyel és a magyar miniszterelnök!!!?? Az EU előbb-utóbb megtalálja velük szemben a megoldást!!!?? Két emberen nem múlhat az EU jövője!!!?? A német elnökség elég gyengusnak bizonyul!!!
ómió
Nincs vevő a "jogállamisági" furkósbotra, efftársak?
Lepényleső
Talán nehézkes szót érteni azokkal akik az úniót saját tehenüknek érzik,s napjában kelleténél is többet fejik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.