Két új tag megválasztását jelentette be kedden a Svéd Akadémia, ezzel újra teljessé válik az irodalmi Nobel-díjat odaítélő, korábban botrányok tépázta testület.

Az akadémia két elismert szerzőt vett fel tagjai sorába, Ingrid Carlberget és Steve Sem-Sandberget. Az új tagok december 20-án foglalják el a két utolsó üres helyet a 18-tagú testületben. Az új tagok a tavaly elhunyt Goran Malmqvist és az idén elhunyt Kristina Lugn megüresedett helyét töltik be.

Az 58 éves Ingrid Carlberg hosszú időn át dolgozott a vezető svéd napilapnak, a Dagens Nyheternek, tavaly pedig átfogó Nobel-életrajzot publikált.

A 62 éves Steve Sem-Sandberg termékeny író, kritikus és műfordító. Több történelmi dokumentumregény fűződik a nevéhez, köztük a második világháború alatti lódzi gettóról és vezetőjéről, Chaim Rumkowskiról szóló, magyarul is megjelent Azok a szegény lódziak vagy az Ausztria múltjának egyik sötét fejezetét, a nácizmus idején Bécsben gyermekekkel folytatott emberkísérleteket feldolgozó, magyarul szintén olvasható Kiválasztottak.

A tagság a Svéd Akadémiában egy életre szól, 2017 novemberében azonban olyan molesztálási és összeférhetetlenségi botrányok pattantak ki, hogy több tag távozott, a testület szétzilálódott és 2018-ban nem is volt képes irodalmi Nobel-díjast megnevezni.

A kínos botrányok nyomán reformokat léptettek életbe az 1786-ra visszanyúló alapszabályokban.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.