Mexikó 197 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárol, hogy beoltasson 116 millió embert, lakosainak többségét – közölték kedden helyi politikusok.

Marcelo Berard mexikói külügyminiszter az ország államfőjével, Lopez Obradorral tartott közös sajtóértekezletén elmondta, hogy a brit AstraZeneca, az amerikai Pfizer és a kínai CanSino Biologics gyógyszeripari vállalatok mintegy 146 millió adag védőoltást szállít majd.

Mexikó egyben csatlakozott a COVAX vakcinaszövetséghez, amely 51,5 millió adag védőoltáshoz juttatja az országot, amivel elérik a 197 milliós adag mennyiséget.

Mivel egyes védőoltásokhoz két adagra van szükség, így Mexikó egy évben mintegy 116 millió embert tud majd beoltatni.

Mexikóban, ahol mintegy 820 ezer igazolt koronavírusfertőzöttet regisztráltak – a régióban ez a szám egyike a legmagasabbaknak –, a vakcinát ingyen adják majd.

Lopez Obrador elnök azt mondta, "remélhetőleg idén decembertől kezdődően, de legkésőbb jövő év első negyedében elkezdődhet az oltások beadása.

Arturo Herrera pénzügyminiszter közölte, hogy a védőoltások 1,65 milliárd amerikai dollárba kerülnek, amiből 321 millió dollárt idén előre kifizetnek.

Idén augusztusban Mexikó és Argentína arról is beszámolt, hogy védőoltások millióit gyártják majd az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett, az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalat által előállítandó termék alapján, amivel ellátják Latin-Amerikát, kivéve Brazíliát.

Egyelőre egyik tervezett vakcina forgalmazását sem engedélyezték egészségügyi hatóságok. Mexikó ugyanakkor már megállapodásokat kötött arról, hogy részt vesz hét különböző típusú védőoltás harmadik szakaszának kísérleteiben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.