Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá – jelentette be Igor Matovic kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Szlovákia teljes lakosságát letesztelik koronavírusra
Fotó: MTI/Varga György

A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni.

Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra

- közölte a szlovák miniszterelnök.

Matovic szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.

Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-el 82-re emelkedett.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Nem látom értelmét, mert számtalan esetben a negatív teszt után pár napra kiderül, hogy pozitív lesz, jelentkeznek a tünetek...
Giovanni Alba
@Cicamama55: Szerintem nem a negatív teszt a cél, hanem hogy el tudják különíteni a pozitívokat. De mivel (mint már írtam) nem vagyok szakember, könnyen tévedhetek is. Valószínűnek tartom, hogy lesz egy hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban.
vacsi
@Horizont: Pl. senkit nem engedek be a házba.
simmering73
@Horizont: Tudom, hiányzik a kemény mag.
Rockxy
@Maria24s: minimum 365 éccakára szeretnék, és legyen néki pénze, sok!
ómió
Így "mulat a tehetős szlovák"? Az se baj, ha 2 nap múlva már nem lesz igaz az eredmény?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.