A SpaceX szupergyors rakétákkal száll be a fegyverkezési versenybe.

Elon Musk már a fegyverkezési versenybe is beszáll

Fotó: Unsplash

Alig két hónap alatt három óriási megrendelést is kapott az amerikai hadseregtől a SpaceX magán űripari vállalkozás, és a Business Insidernek nyilatkozó szakértő szerint ezzel messze nincs vége a Pentagon és Elon Musk cége közötti együttműködésnek.

A Spacex augusztusban nyert az amerikai űrhaderő (Space Force) milliárd dolláros pályázatán rakéták fellövésére, majd alig két hónap múla egy 149 millió dolláros megállapodást ütött nyélbe a Pentagonnal olyan műholdak fejlesztésére, amelyekkel rakéták pályáját lehet a mostaninál pontosabban követni. Október 8-án pedig az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a SpaceX-szel együttűködésben olyan szállítórakéta építésén dolgoznak, amely a jelenleg használt rendszereknél többszörös sebességgel képes fegyvereket eljuttatni lényegében bárhová a világon. A Times szerint ezzel – a mostani fél nap helyett – akár egy órán belül elérhetnék Floridából Afganisztánt.

Steve Nutt, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora szerint mindez az amerikai hadsereg azon törekvését tükrözi, hogy modernizálja a jelenleg lassú és körülményes szállítmányozást. Márpedig jelenleg ebben a szegmensben nem nagyon van alternatívája a SpaceX-nek, tekintve, hogy a hagyományos logisztikai beszállítók mennyire lomhák és drágák.

Steve Nutt szerint mindez a fegyverkezési verseny éleződését is jelzi egy olyan geopolitikai helyzetben, amiben egyre erősödnek a feszültségek az USA és más hatalmak, köztük Észak-Korea között.

HVG

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Oposit
Ez a faszi lesz nemsokára a világ leggazdagabb embere és ha nem vigyáznak és hagyják, akkor a legnagyobb hatalommal is bírhat.
Sok jó dolgot csinált, de szerintem veszélyes ember.
jesz
@Oposit: erre mondja a nép: -nocsak..nocsak, miből lesz a cserebogár?
sokanvagyunk
Lehet hogy Afganisztánt egy óra alatt elérik majd és pár négyzetkilométert lángba borítanak rakétáikkal - a béke jegyében -, miközben most éppen az USA kaliforniai része por és hamuvá válik tehetetlenségük miatt - és még gyors rakéták sem kellettek hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.